Distribuirea gratuită a laptelui praf pentru sugari a fost reluată în judeţul Brăila luna aceasta, după ce mai bine de jumătate de an bebeluşii au fost privaţi de principalul aliment, din cauza întârzierilor privind procedurile de licitaţie organizate la Bucureşti. Vestea proastă este că porţia primită de la Ministerul Sănătăţii nu ajunge nici măcar pentru o treime dintre sugarii brăileni. În aceste condiţii, mămicile care nu-şi pot alăpta copiii nu au multe soluţii: fie plătesc zeci de lei pentru o cutie de lapte praf, fie pun în biberon ceai.
Conform datelor furnizate de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Brăila, judeţului nostru i-a fost repartizată cantitatea de 2.600 kg lapte praf, total insuficientă faţă de necesarul întocmit pe baza situaţiilor prezentate de medicii de familie. "În august s-a primit, pentru prima dată în acest an, lapte praf pentru copiii cu vârste între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern. Deşi DSP Brăila a făcut solicitare pentru o cantitate de 9 tone de lapte praf, pentru tot anul 2012, repartiţia care s-a făcut de la Ministerul Sănătăţii (şi contractul încheiat cu firma care va furniza produsul) este de 2,6 tone", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, purtător de cuvânt al DSP Brăila. În luna august s-a primit jumătate din această cantitate, urmând ca diferenţa de 1.300 kg lapte praf să ajungă la Brăila în luna septembrie.
Laptele praf repartizat de minister va ajunge numai pentru 650 de copii (mai puţin de o treime din numărul total de beneficiari) ale căror mame nu au putut alăpta din motive de sănătate. DSP va repartiza laptele praf primăriilor, pe baza reţetelor de la medicii de familie, iar acestea le vor distribui familiilor beneficiare, cel mai probabil pe criteriul "primul venit -primul servit", astfel că mulţi părinţi vor fi nevoiţi să cumpere produsul din farmacii.
Conform reglementărilor, laptele praf formulă pentru sugari se acordă gratuit, pe bază de prescripţie medicală eliberată de medicul de familie, numai pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 12 luni, care nu beneficiază de lapte matern şi se încadrează în următoarele criterii: au mame care prezintă contraindicaţii ale alăptării ca urmare a unor boli grave - TBC pulmonar activ, neoplazii, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroză în plăci, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoză, mame infectate cu HIV sau care fac tratamente cu citostatice, ori copii sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare din cauza absenţei laptelui matern.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.