Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est a organizat, vineri, lansarea oficială a unui proiect european dezvoltat alături de alte 8 state membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre "IN-EUR", o acţiune finanţată de UE în cadrul programului de Cooperare Interregională "INTERREG IV C", care îşi propune măsurarea gradului de inovare în rândul subregiunilor europene. "Aceasta este prima noastră întâlnire la nivel de parteneriat şi, de asemenea, prima întâlnire cu actorii relevanţi la nivel regional. Prioritatea proiectului o reprezintă inovarea şi economia cunoaşterii, iar aria sa de intervenţie este cuprinsă în «inovare, cercetare şi dezvoltare tehnologică». Acest proiect se adresează tuturor şi mai ales nevoii de elaborare de strategii la nivel local pentru a asigura o dezvoltare echilibrată a gradului de inovare şi a cunoştinţelor pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Prin urmare, se urmăreşte să se echilibreze cât de cât decalajele, discrepanţele între diferitele regiuni din Europa cu privire la inovare. Va fi foarte greu pentru România şi regiunea Sud-Est să ajungă cât de cât din urmă celelalte regiuni din Europa în privinţa inovării", a declarat în cadrul conferinţei de lansare, managerul proiectului, Adriana Vaida, şef Serviciu Cooperare Internaţională. În ceea ce priveşte bugetul total al proiectului, acesta este unul impresionant. Mai exact, 1.381.701,88 euro, din care 247.271 euro sunt alocaţi "Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est". Perioada de implementare a acestuia a fost stabilită la 36 luni, începând cu luna ianuarie 2012, timp în care partenerii se vor vizita şi vor pune la punct strategii de dezvoltare pe tematica amintită.
Inovarea - "un subiect al politicii publice"
În cadrul întâlnirii de vineri, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai celorlalte ţări cuprinse în acţiune. Mai exact, consorţiul proiectului este format din 9 parteneri ce fac parte din 8 state membre UE. Aceştia sunt "ADR SE" - lider al proiectului; "Provincia Lucca"/Italia; "Centrul de Inovare"/Lituania; "Asociaţia Consiliilor Locale"/Malta; "Centrul de Dezvoltare Litija"/Slovenia; "Centrul de Inovare Bautzen"/Germania; "Camera de Comerţ şi Industrie - Provincia Marseille"/Franţa; "Consiliul Local Roscommon"/Irlanda; "WESTBIC - Centrul de Inovare şi Afaceri"/Iranda.
Luminiţa Mihailov, director general "ADR SE" şi coordonatorul proiectului "IN-EUR", a încercat să explice cu această ocazie cum funcţionează şi ce anume îşi propune iniţiativa menţionată. "Este un parteneriat interesant deoarece cuprinde atât organizaţii ale administraţiilor publice locale - adică agenţii pentru dezvoltare -, dar şi organizaţii care reprezintă mediul de afaceri. Subiectul «inovare» este unul destul de dificil de abordat, de regulă, fiind undeva între mediul de afaceri şi administraţie. Uniunea Europeană susţine inovarea pentru că este un subiect al politicii publice. Proiectul va avea o serie de componente care în primul rând se bazează pe acest schimb de experienţă între parteneri...Noi ne propunem să extragem maximum posibil de avantaje şi de învăţăminte din acest proiect în aşa fel încât, să contribuim la pregătirea instituţională pentru perioada următoarea de programare 2014 - 2020. Uniunea Europeană are acest obiectiv de a folosi proiectele de cooperare transnaţională pentru a capacita proiectele de investiţii care sunt pe politica de coeziune", a spus aceasta.