• vineri, 14 octombrie, în prezența primarului Municipiului Brăila, Marian Dragomir și a invitaților de seamă ai Brăilei, a avut loc lansarea cărții "Istoria familiei Verona", ediția în limba română, scrisă de Violeta și Arthur Verona
Ziua de vineri, 14 octombrie, când românii de pretutindeni îi aduceau ofrande și flori Maicii Parascheva de la Iași, Ocrotitoarea Moldovei, Teatrul "Maria Filotti" găzduia un eveniment relevant pentru trecutul și prezentul Brăilei: lansarea cărții "Istoria familiei Verona", ediția în limba română, scrisă de Violeta și Arthur Verona.
Lansarea cărții s-a realizat în mod inedit, sub forma unui bal, eveniment festiv menit să readucă în plin secol XXI, pe cât posibil atmosfera timpurilor trecute și măreția Brăilei de altădată. Evenimentul cultural de la "Maria Filotti" a fost organizat în colaborare cu Primaria Municipiului Brăila, iar invitații - unul și unul - au fost primiți de către tineri voluntari care au încântat prin prezența și costumele de epocă cu care erau îmbrăcați, într-o ambianță rafinată, cu muzică clasică interpretată de elevii de elită ai Liceului de Arte "Hariclea Darclee", urmată de un concert intracameral al Filarmonicii "Lyra - Geroge Cavadia" Brăila. În încheierea evenimentului monden de vineri, elevii Școlii de dans brăilene "Valentina Dance" i-au încântat pe cei prezenți prin momentul artistic susținut în mod impecabil, pe nepieritoare ritmuri de vals.
Au rostit alocuțiuni primarul Municipiului Brăila, Viorel Marian Dragomir - care a subliniat importanța și contribuția cultural - economică a familiilor vechi la consolidarea orașului de astăzi și care și-a exprimat aprecierea și susținerea față de acestea - urmat de un discurs video al Excelenței Sale, Ex Ambasadorului la Vatican din Muntenegru, prof. univ. Antun Sbutega.
"A fost o onoare pentru mine să particip la lansarea acestei cărți în Prcanj, Golful Kotor, Muntenegru. A fost un eveniment extraordinar, cu participarea Excelenței sale, domnul Viorel Ardeleanu, Ambasadorul României în Muntenegru, împreună cu alți diplomați și numeroși oameni. Sunt foarte încântat că Arthur și Violeta Verona, ca și alți numeroși strămoși talentați din familia lor, au scris această carte care trasează istoria familiei, începând cu Evul Mediu și până în prezent, ilustrând extraordinara odisee a familiei Verona, care a unit numeroase țări și oameni. Sunt convins că această carte, ca și alte proiecte și activități ale lui Arthur și Violeta Verona vor contribui la cunoașterea istoriei unei familii importante, a personalităților marcante și a realizărilor lor și va îmbunătăți cooperarea dintre Muntenegru, România și alte țări europene, care au avut legături cu familia Verona timp de secole", a spus Excelența Sa.
Potrivit directorului Direcției Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Brăila, prezent la evenimentul cultural, Camelia Chiriac, dr. Arthur Verona, descendent al pictorului brăilean Artur Verona, împreună cu soția sa, Violeta Verona, au realizat o scurtă introducere în istoria de peste 800 de ani a familiei și au evocat câteva personalități marcante care și-au adus contribuția în pictura și literatura românească și universală: Artur, Henri și Paul Verona, pictori recunoscuți la nivel național și internațional și Ida Verona, poet, pictor și dramaturg.
Într-un discurs video prezentat la eveniment, dr. Constantin Turchină, Consolul onorific al României în Principatul Monaco, a subliniat încă o dată importanța familiei Verona și a felicitat autorii acestei cărți inedite, pentru inițiativa și efortul depus dar și autorităţile locale pentru implicare.
Familia Verona a sosit la Brăila în secolul XIX
Familie distinsă, de origine venețiană, familia Verona și-a scris istoria cu onoare și vitejie, cu credință și loialitate, de-a lungul a sute de ani. Potrivit autorilor cărții lansate vineri la Brăila, căpitanii familiei s-au remarcat prin abilitățile navale în războaiele cu pirații medievali, precum și în războaiele venețienilor cu otomanii de la Marea Adriatică, Marea Egee și Levant. Tot ei au participat la Bătălia de la Lepanto (1571). În timpul războaielor Candian și Morean, au contribuit la luptele de la Risano, în 1648, Herceg-Novi, în 1687, precum și la luptele din Herțegovina (1691-1698), în bătăliile din Bar și Ulcinj (1714-1718), în războiul împotriva Tunisiei din 1784 și în Primul Război Mondial. Pe lângă administrarea și protejarea granițelor, activitățile lor principale erau comerțul maritim (dețineau corăbii cu pânze cu care navigau și practicau comerțul pe toate mările și oceanele lumii) dar și traficul poștal cu nave rapide. Mulți scriitori și istorici îi menționează pe membrii familiei Verona în diferite publicații, ca fiind o familie nobiliară care deținea importante funcții militare sau civile (primari), membrii acesteia având diferite profesii: căpitani de nave, medici, preoți, profesori.
Potrivit autorilor cărții "Istoria familiei Verona", în jurul anului 1845, Căpitanul Francesco Spiridon Verona acceptă invitația Domnitorului Gheorghe Bibescu, care îl împuternicește cu organizarea Marinei Comerciale Române, dar se stabilește definitiv la Brăila, în anul 1850, împreună cu soția sa, contesa Amalia de Lucovih.
Francesco Spiridon Verona a organizat comerțul internațional de cereale și alte mărfuri pe Dunăre și pe Marea Neagră, fiind susținut și apreciat de marii exportatori și importatori din Italia, Muntenegru, Croația, Rusia, Turcia, Anglia, Grecia, Franța și chiar Statele Unite, prin comerțul cu cereale, brânză, ulei și alte mărfuri. A avut sprijinul Imperiului Austriac, prin Ministerul de Război, și a participat activ la organizarea bursei de mărfuri și la stabilirea unui curs valutar.
Împreună cu soția sa, Amalia, a avut 8 copii, toți născuți la Brăila, în casa părintească: Erminia Verona (1852-1940), Alexandru Verona (1859-1942), Ida Maria Verona (1861-1926), Nicolae Henri Verona (1862 -1938), Maria Verona (1865-1939), Artur Verona (1867-1946), Elvira Verona (1872-1953), Adelchi Verona (1875-1927).
Un domeniu în care membrii familiei s-au remarcat la nivel național și internațional a fost, desigur, arta: Henri, Paul și Artur Verona au demonstrat un talent aparte în pictură și mulți alții în arta scrierii (legi, poezie, dramă) iar cea care s-a remarcat în mod special a fost Ida Verona.
Ida Verona a dat dovadă de mult curaj, pledând mereu pentru egalitatea de șanse și pentru afirmarea socială a femeilor într-un secol dominat de reguli de conduită în înalta societate care nu permiteau fetelor să se înscrie la Școala Belle Arte, să publice poezii sau drame. Ea și-a arătat pasiunea pentru artă și frumusețe ca poet și pictor, iar mai târziu ca dramaturg.