Lansare de carte la Muzeul Brăilei "Carol I" - "Veronica Micle/ de la mit spre adevăr" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lansare de carte la Muzeul Brăilei "Carol I" - "Veronica Micle/ de la mit spre adevăr"

* evenimentul are loc joi, 20 mai, la ora 18.00, în Sala "Regele Ferdinand I și Regina Maria" a instituției din Piața Traian nr. 3 * invitați: dr. Viorel Coman, dr. Zamfir Bălan și dr. Maria Stoica, șef Secție Artă a Muzeului Brăilei "Carol I" 

 

O nouă lansare de carte la Muzeul Brăilei "Carol I", cu participarea unor mari critici literari, scriitori, cercetători și oameni de cultură brăileni.

Astfel, potrivit comunicatului remis de prestigioasa instituție, iubitorii de literatură și nu numai sunt invitați joi, 20 mai, ora 18.00, în Sala "Regele Ferdinand I și Regina Maria" a Muzeului Brăilei "Carol I" (Piața Traian nr. 3) la lansarea cărții "Veronica Micle/ de la mit spre adevăr", autor fiind regretatul prof. Gheorghe Pleș. Invitați la eveniment: dr. Viorel Coman, critic literar; Dr. Zamfir Bălan, cercetător; Dr. Maria Stoica, șef Secție Artă a Muzeului Brăilei "Carol I".

"Programul cuprinde un microrecital susținut de Cvartetul "Pro Musica" din Brăila. Moderator: profesor Gabriela Filip, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Brăila. Întâlnirea este organizată în colaborare cu Liceul de Arte "Hariclea Darclée" Brăila și este IN MEMORIAM PROF. DR. GHEORGHE PLEȘ, autorul cărții, dispărut de curând dintre noi", se precizează în comunicat.

Prezentăm, în rândurile care urmează, câteva date biografice despre autorul cărții "Veronica Micle/ de la mit spre adevăr", așa cum au fost ele consemnate de prof. Ionel Filip, de la Liceul de Arte "Hariclea Darclee" din Brăila:

"Matematician, pedagog și istoric, profesorul doctor Gheorghe Pleș lasă în urmă contribuții importante privitoare la istoria zonei Năsăudului și cea a școlilor năsăudene. A fost autor și coautor a șapte cărți și a peste 50 de studii și articole în periodice de specialitate sau în reviste de popularizare. Valoroasa trilogie dedicată istoriei învățământului năsăudean, publicată la editura clujeană Napoca Star sub titlul "Școlile Năsăudului (1635-2015)", vol. I-III, între anii 2016-2018, totalizând 1.500 de pagini, a fost răsplătită în anul 2019 cu Premiul "Constantin Rădulescu-Motru" al Academiei Române. Ca năsăudean nu putea să-i scape o biografie literară ce oscilează între mit și adevăr, cea a Veronicăi Micle (1850-1889), a cărei celebritate se datorează într-o măsură covârșitoare romanticei și tragicei povești de iubire pentru Mihai Eminescu".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro