Mergi la conţinutul principal

Lansare de carte la muzeu. Județul Brăila sub ocupația germană

• Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a găzduit, joi, lansarea cărții dr. Claudiu Sachelarie, manifestare moderată de conf. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I” • apărută la Editura Istros, în două volume, cartea descrie, în premieră, operațiunile militare care preced ocuparea Brăilei, în decembrie 1916, dar și ocupația germană care a urmat • autorul prezintă documente de arhivă din Germania, dar și artefacte descoperite la Scorțaru Nou și Măxineni 

 

Joi, 29 iunie, cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării, a avut loc, în Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria” a Muzeului Brăilei „Carol I”, lansarea cărții dr. Claudiu Sachelarie, „Operațiuni militare și regimul de ocupație ale Puterilor Centrale în județul Brăila (1916-1918). Perpectiva surselor germane” (vol. I și II), apărută la Editura Istros, în Colecția „Teze de doctorat”.

Au prezentat: prof. univ. dr. Silviu Lupașcu, prof. univ. dr. Arthur Tuluș și conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, iar moderator al manifestării a fost conf. univ. dr. Costin Croitoru, managerul Muzeului Brăilei „Carol I”. La evenimentul de joi au participat istorici, profesori, scriitori și muzeografi brăileni, dar și Ionuț Ciprian Dobre, vicepreședintele Consiliului Județean Brăila, precum și alte oficialități.

Bogat ilustrată și atent documentată, lucrarea dr. Claudiu Sachelarie, absolvent al Facultății de Istorie din cadrul Universității București și cadru didactic universitar în cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, preocupat de istoria locală contemporană, urmărește trei obiective principale: descrierea operațiunilor militare desfășurate de Germania și de aliații săi pe teritoriul județului Brăila, analiza ocupației militare germane de pe teritoriul județului, precum și analiza, din perspectiva arheologiei Primului Război Mondial, a evidențelor materiale descoperite în arealul comunelor Scorțaru Nou și Măxineni și corelarea acestora cu documentele istorice.

Veritabilă lucrare de istorie locală, cartea dr. Sachelarie contribuie, cu prisosință, la recompunerea istoriei participării României la Primul Război Mondial. Cea mai mare parte a analizei efectuate de neobositul istoric brăilean are la bază cercetarea a numeroase documente din Arhivele Militare Freiburg, Germania, precum și de la Arhivele Militare Berlin, Arhivele de Stat ale Austriei și Serviciului Județean al Arhivelor Naționale Brăila (SJAN).

Lucrarea dr. Sachelarie este structurată în două volume. Primul volum cuprinde cinci capitole („Neutralitatea la Brăila (1914-1916)”, „Operațiunile militare ale Puterilor Centrale din zona jud. Brăila, decembrie 1916-ianuarie 1917”, „Operațiuni militare, propagandă și tratative de pace la Dunărea de Jos, febr. 1917-nov. 1918”, „Brăila în anii ocupației germane (1916-1918)” și „Aplicații ale arheologiei Primului Război Mondial în arealul județului Brăila”). Cel de-al doilea volum include o selecție de documente germane de arhivă inedite, culese din Arhivele Militare din Freiburg și Berlin, care oferă o notă de autenticitate întregii lucrări.

Interesant este faptul că autorul cărții prezintă, printre altele, mărturii ale luptelor care s-au purtat în zona Scorțaru Nou - Măxineni, de la urme de tranșee, căi ferate, poduri și monumente funerare ridicate de germani și austrieci și până la artefacte precum gloanțe, cartușe, fragmente de obuze, încărcătoare, potcoave, fragmente de șine de tren și de sârmă ghimpată, găsite pe vechile câmpuri de luptă sau în grădinile localnicilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro