Mergi la conţinutul principal

Lansare de carte la Casa de Cultură

* evenimentul va avea loc vineri, 12 martie, de la ora 16.00

 

Vineri, 12 martie, de la ora 16.00, la Casa de Cultură a Municipiului Brăila va avea loc lansarea volumelor “Piața Brăilei de la 1300 până în zilele noastre”, “Deportați în Bărăganul Brăilean” și “Stradele Brăilei”, semnate de profesor Ioan Munteanu.

Evenimentul va fi prezentat de profesorii Octavian Osanu, Constantin Toader, Vasile Ioan Zbarcea și Viorel Coman, critic literar și moderat de  Mircea Ciucașu, directorul instituției gazdă.

Volumul “Stradele Brăilei: documente pentru viitor”, apărut în 2021 în ediție revăzută și adăugită, prezintă bogăția patrimonială și evoluția urbei de la târg comercial la centru urbanistic modern, cititorul având posibilitatea să descopere file inedite de istorie locală și povești pitorești despre oameni și locuri. Orașul prosper, cu aer occidental, cu străzile în amfiteatru, reprezentativ arhitectonic pentru Europa anului 1900, este descris de autor cu o ușoară nostalgie față de un trecut glorios, încercând să-i facă pe brăileni să-și iubească mai mult orașul.

Despre “Deportați în Bărăganul Brăilean” autorul spune că reconstituie o pagină dureroasă și puțin cunoscută a poporului român – “fenomenul Bărăgan”. În Câmpia Bărăganului s-a inventat închisoarea fără ziduri, cu regim de lagăr semiliber, arest în familie pentru 40.000 de suflete deportate de la frontiera URSS-ului cu Iugoslavia. Pentru puținii supraviețuitori ai deportării și pentru dramele trăite de aceste familii, cartea are rolul de a recupera istoric o perioadă neagră, care timp de decenii a fost ținută sub tăcere.

Ioan Muneanu afirmă că “este o veritabilă provocare să documentezi o istorie a comerțului unui oraș”, reușind cu succes să redea în cartea “Piața Brăilei de la 1300 până în zilele noastre” o radiografie amplă a vieții comerciale și sociale a cetății. Plecând de la condițiile naturale și poziția geografică a Brăilei, autorul tratează în volum teme ca industria Dunării, portul și traficul maritim, statutul de porto franco, comerțul intern și internațional, societățile industriale brăilene, Oborul de cereale și piețele, precum și locul Brăilei în istoria românilor. Pentru ca imaginea să fie completă, autorul a adăugat în cuprins și o Antologie literară despre piețele și târgurile din oraș.

Toate cele trei volume au apărut la Editura „Proilavia” a Bibliotecii Județene “Panait Istrati” Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro