Lacurile și bălțile din Brăila – loc de popas, cuibărire și hrănire pentru păsări sălbatice! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
SĂ IUBIM NATURA

Lacurile și bălțile din Brăila – loc de popas, cuibărire și hrănire pentru păsări sălbatice!

Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.

 

În județul Brăila există câteva lacuri sărate și salmastre dar și bălți cu apă dulce ce merită vizitate de către iubitorii de natură. Aceștia pot face excursii de o zi sau pot rămâne peste noapte cu cortul. Lacurile și bălțile sunt locuri de cuibărire, popas și hrănire pentru multe specii de păsări sălbatice, dar și locuri unde se găsesc plante, habitate sau alte specii de animale protejate.

În majoritatea locurilor se poate ajunge cu mașina foarte ușor până la malul acestor lacuri, sau chiar cu tramvaiul, cum este cazul Lacului Sărat II.

Lacurile sărate și salmastre, dar și bălțile cu apă dulce fac parte din diverse Arii protejate, sit-uri Natura 2000, de aceea habitatele și speciile de floră și faună sunt protejate, iar turiștilor, iubitori de natură, li se recomandă să nu rupă plantele și să nu deranjeze animalele întâlnite în timpul vizitării acestor zone. Recomand ca de fiecare dată să vă echipați cu îmbrăcăminte de culoare verde sau de camuflaj, iar dacă aveți câini de companie să îi țineți în lesă pentru a nu ataca animalele din zonă, astfel reduceți impactul asupra speciilor de faună din zona vizitată. Nu lăsați nimic în natură atunci când vă întoarceți acasă, protejați natura, iar dacă aveți posibilitatea să luați în mașină și ceva peturi sau alte deșeuri lăsate de persoane iresponsabile, vă rog să o faceți.

Primul loc recomandat de mine este Lacul Sărat II, zona face parte din Aria Protejată ROSCI0307 Lacul Sărat Brăila. Aici există habitate protejate: Pajiști și mlaștini sărăturate panonice și ponto-sarmatice și Comunități cu salicornia dar și alte specii anuale care colonizează terenurile umede și nisipoase, dar și alte 24 de specii de floră și faună protejate. Urmare a vizitelor repetate în zonă și a monitorizării faunei pot aprecia că aici puteți vedea specii de animale precum popândăul, căpriorul, iepurele sălbatic, dar și importante efective de specii de păsări sălbatice. Lacul Sărat II este cel mai apropiat de oraș. Puteți ajunge atât cu mașina proprie cât și cu tramvaiul pentru a admira păsările sălbatice. În acest loc nu cuibăresc păsări sălbatice, ele alegând această zonă pentru odihnă și pentru hrănire. Puteți vedea în jur de 70-80 de specii de păsări în diferite momente ale anului, atât în jurul lacurilor cât și în pădurile și câmpurile din apropiere.

Un traseu pentru o zi, recomandat de mine este următorul: Balta Amara și Balta Albă, Jirlău, destul de apropiate una de alta, popas de hrănire, odihnă și cuibărire pentru importante efective de păsări, atât în perioadele calde ale anului cât și iarna, când putem admira specii rare precum gâsca cu gâtul roșu, lebede de iarnă, ledede mici, codalb, etc.

Aici, pe timp de iarnă puteți admira gârlita mare, estimată de mine la aproximativ 10-15.000 de exemplare. Pasionații de fotografie, de birdwatch, dar și simpli iubitori de natură vor fi impresionați de aceste două bălți în orice anotimp, de peisajele unice, de păsările rare, de fluturii frumos colorați, de reptile și mamifere. Conform informațiilor din Fișa Natura 2000 pentru această zonă, putem vedea în jur de 120 de specii de păsări, conform ROSPA0004 Balta Albă – Amara - Jirlău.

Zona face parte din Aria Protejată ROSCI0005 Balta Albă - Amara – Jirlău – Lacul Sărat Câineni, aici fiind protejate două tipuri de habitate, popândăul, țestoasa de apă, buhaiul de baltă cu burtă roșie,  două specii de pești – zvârluga și țiparul, trei specii de insecte: Lycaena dispar, Pholidoptera transsylvanica, Callimorpha quadripunctaria; și alte 17 specii de floră și faună.

Tot pe acest traseu vă recomand și Balta Jirlău, un loc unde se poate ajunge direct din șosea.

La granița dintre județele Brăila și Ialomița, în apropiere de localitatea Tătaru, se află Balta Tătaru, care face parte din ROSPA0006 Balta Tătaru, un loc recunoscut de iubitorii de birdwatch pentru varietatea speciilor de păsări și pentru frumusețea peisajelor. Se poate ajunge doar cu mașina personală, distanța față de orașul Brăila fiind de 70 de km. Conform informațiilor din Fișa Natura 2000 pentru această zonă putem vedea în jur de 100 de specii de păsări, care găsesc aici loc de cuibărire, odihnă și hrănire.

Având în vedere faptul că pe malul multor lacuri și bălți din județ există stâne de oi cu câini ciobănești, trebuie să fiți precauți, să nu vă apropiați prea mult de ele sau să fiți dotați cu aparatură de autoapărare.

În județul Brăila sunt multe alte lacuri și bălți, locuri unde puteți merge pentru a admira păsările sălbatice dar și pentru a petrece câteva ore în natură: Movila Miresii, Vultureni, Zăvoaia, Vărsătura, Comăneasca, Ianca, Plopu, Blasova, Zăton, etc. În fiecare zonă puteți admira cel puțin 80-100 de specii de păsări, dacă aveți răbdare și dacă mergeți în diferite perioade ale anului.

Majoritatea acestor lacuri și bălți fac parte din diferite arii protejate, atât pentru păsările întâlnite aici cât și pentru habitate sau alte specii de floră și faună, ce se găsesc în aceste zone, asa că vă recomand să le admirați, fotografiați și să le protejați, pentru ca aceste zone, adevărate comori naturale să poată fi admirate și păstrate și de generațiile viitoare, iar acest tip de turism poate avea succes dacă este promovat de noi toți iubitorii de natură.

 

Sursa de informare: www.google earth.com

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro