Mergi la conţinutul principal

Lacul Sărat seacă din nou

• nivelul apei a început să scadă în ritm accelerat, pe fondul secetei din ultimele luni • anul trecut, în lac s-au pompat 500.000 metri cubi de apă dulce, din Dunăre • administratorii zăcământului de nămol sapropelic dau asigurări că operaţiunea nu a afectat calităţile terapeutice ale acestuia • alimentarea cu apă dulce ar putea fi reluată şi anul acesta, spre sfârşitul lunii mai

 

Nivelul Lacului Sărat a început din nou să scadă, iar dacă situaţia nu se va normaliza natural, după ploile prognozate la începutul lunii mai, Unita Turism, firma care are în concesionare zăcământul de nămol sapropelic, ia în calcul o nouă alimentare a lacului cu apă din Dunăre, aşa cum s-a întâmplat în toamna anului trecut. Potrivit lui Sorin Boşneag, directorul Unita Turism Brăila, nivelul apei a scăzut cu 12 centimetri în ultimele săptămâni, ceea ce a făcut ca fâşii mari de teren sărăturat să iasă din nou la iveală pe suprafaţa lacului.

După cum se ştie, în vara anului trecut lacul sărat aproape că a secat complet, pe fondul lipsei precipitaţiilor şi a nivelului scăzut al Dunării, fluviul având o influenţă semnificativă prin pânza freatică, pe principiul vaselor comunicante. Pentru salvarea situaţiei, s-a luat decizia alimentării lacului cu apă dulce, prin pomparea din Dunăre, pe reţeaua canalelor de irigaţii. Operaţiunea s-a făcut cu avizul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi Institutului Naţional de Balneofizioterapie, care au monitorizat îndeaproape gradul de sărăturare al lacului, prin analize făcute periodic. Sorin Boşneag ne-a declarat că, în contextul în care s-au pompat în lac circa 500.000 metri cubi de apă dulce, analizele au demonstrat faptul că gradul de sărăturare s-a menţinut în parametri optimi, iar proprietăţile terapeutice ale nămolului sapropelic nu au fost afectate. Costurile alimentării cu apă dulce s-au ridicat la circa 100.000 lei (1 miliard de lei vechi n.n.), fiind acoperite atât de Unita Turism cât şi de ceilalţi agenţi economici care exploatează zăcământul de nămol (solarul, baza de tratament a TBRCM etc).

Anul acesta, reluarea pompării apei din Dunăre ar putea fi începută spre sfârşitul lunii mai. “Aşteptăm să vedem dacă ploile anunţate la începutul lunii vor regla natural nivelul lacului. Dacă nu, vom demara formalităţile pentru a aduce din nou apă din Dunăre. Operaţiunea nu va putea începe, însă, fără avizul Institutului Naţional de Balneofizioterapie, instituţie care, în momentul de faţă, şi-a redus activitatea pe fondul pandemiei de coronavirus. Nu ştim exact când vor putea funcţiona în regim normal, ca să poată monitoriza operaţiunea de alimentare a lacului, cu analize făcute la anumite intervale de timp, aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut. Fără această monitorizare nu se poate face nicio intervenţie asupra zăcământului natural al lacului”, ne-a explicat Sorin Boşneag. Acesta speră, totuşi, ca după 20 mai să se revină la o activitate normală, pe fondul ridicării restricţiilor impuse de starea de urgenţă. Restricţii ce vizează inclusiv tratamentele balneare, care în momentul de faţă sunt complet interzise. Practic, în Staţiunea Lacu Sărat bazele de tratament care folosesc nămolul cu proprietăţi terapeutice sunt închise în prezent, iar data când acestea vor fi redeschise încă nu se ştie deocamdată.

 

Amenajare de mal, “faultată” de criza coronavirusului

 

În altă ordine de idei, firma Unita Turism ar fi putut profita, în această primăvară, de nivelul scăzut al apei pentru a face o amenajare de mal care să înlăture resturile de beton şi fier-beton existente în anumite porţiuni din albia lacului. Anul trecut, pe fondul secării lacului, au ieşit la iveală numeroase resturi care pot fi foarte periculoase pentru cei care intră să se scalde atunci când apa are un nivel normal. Acestea se află în zona din apropierea solarului, acolo unde, la sfârşitul anilor ’80 s-au amenajat nişte scări din beton, care între timp au fost erodate de apa sărată. Sorin Boşneag ne-a informat că Unita Turism a început în urmă cu trei ani formalităţile pentru obţinerea autorizaţiilor de construcţie pentru o nouă amenajare de mal. Toate avizele şi autorizaţiile au fost primite în luna februarie a acestui an. “Ghinionul a făcut că exact când am rezolvat partea birocratică cu avizele, a venit pandemia aceasta care ne-a împiedicat să începem efectiv lucrările. Aveam oferte de lucru de la vreo 3 – 4 firme specializate şi am fi putut da drumul la treabă, însă totul s-a blocat odată cu criza coronavirusului”, ne-a declarat directorul Unita Turism Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro