Mergi la conţinutul principal

Lacul Sărat, alimentat cu apă din Dunăre, peste o ”mare” de gunoaie

* pentru că nivelul lacului scăzuse din nou foarte mult, se repetă operațiunea de alimentare cu apă dulce, ca să nu rămână turiștii ”pe uscat” * problema este că nimeni nu s-a deranjat să curețe și gunoaiele aruncate în cuvetele lacurilor 1 și 2, asta deși, teoretic, zona ar trebui să fie una de protecție sanitară severă

 

Constantin IONESCU

 

A reînceput alimentarea Lacului Sărat cu apă din Dunăre, operațiunea care în ultima vreme a devenit o necesitate, din cauza secetei prelungite ce a făcut ca lacul să sece aproape în totalitate. După cum se știe, și vara trecută a fost pompată apă din fluviu, pentru ca turiștii să nu rămână complet pe uscat. Autoritățile dau asigurări că alimentarea cu apă dulce se face în sistem controlat, urmărindu-se îndeaproape dacă nămolul sapropelic își păstrează proprietățile terapeutice. Ce nu urmăresc, însă, autoritățile este gradul de curățenie în împrejurimi și chiar în cuveta celor două lacuri sărate – lacul 1, cel din stațiune, și lacul 2, situat dincolo de Drumul Comunal 8 și de linia ferată. Săptămâna trecută,  subtraversarea care face legătura Lacului Sărat 2 cu Lacul Sărat 1 era blocată cu  un stăvilar din lemn; apa încă nu curgea , dar lângă acesta erau mormane de gunoi şi cadavrul în  putrefacţie al unei pisici. De fapt, în zonă (una de  protecţie sanitară strictă), mai exact în cuveta celor două lacuri, sunt şi acum o sumedenie de  gunoaie, PET-uri, deşeuri inerte etc. Se vedeau şi urmele oilor care au trecut pe aici, iar în Lacul Sărat 1 amprenta autoturismelor, de la draftingurile făcute, în vremea secetei, pe sărătura/fundul acestui lac.

Din păcate, mizeria şi gunoaiele nu dispar, ba chiar se înmulţesc. Decorul este nefericit completat cu terenul/acostamentul plin de gropi recente şi arbuşti distruşi; cu bălării de 1-2 metri, scurgerile din beton aferente Drumului Comunal 8, ce trece printre cele două lacuri, fiind colmatate şi puternic degradate, cu timpane sparte etc. Acestora le ţine companie pietrişul de pe spaţiul verde, rămas recent, între  două cămine de vizitare, la câţiva metri de o fostă toaletă publică ajunsă ghenă de gunoi, precum şi nişte bucăţi mari din beton, rămase aici de ani de zile. Neregulile se întind, de asemenea, spre o staţie de pompare ape uzate, în zona căreia s-a depozitat asfalt răzuit. Şi cum bariera montată lângă DC 8 este permanent deschisă, în staţiune se poate intra şi cu căruţa şi maşina, iar “turiştii”  veniţi deja la plajă,  lasă în urmă mormane de mizerie. Ei, şi ce…, par a spune concesionarii lacului – firma Unita Turism – dar și autoritățile din comuna Chiscani, care ar trebui să combată aceste aspecte.

Alt aspect care ar trebui să dea de gândit este eroziunea de mal şi prăbuşirea accentuată a taluzului din zona  tubului, spre Lacul Sărat 1. Ceea ce ar putea pune în pericol carosabilul DC 8, că tot se circulă aici inclusiv  cu peste 90 - 100 km/oră!! Vom reveni!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro