Lacul Sărat îşi păstrează calităţile terapeutice | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lacul Sărat îşi păstrează calităţile terapeutice

* pentru alimentarea artificială, "Unita Turism" a fost sancţionată cu avertisment de către Agenţia de Resurse Minerale

Calităţile terapeutice ale Lacului Sărat nu au fost afectate de aportul de apă din canalele de irigaţii. Aceasta este concluzia conducerii "Unita Turism" SA, firma care deţine licenţa de exploatare a nămolului sapropelic, concluzie formulată în baza rezultatului analizelor de laborator. Ieri, Sorin Boşneag, directorul "Unita Turism", ne-a prezentat valorile câtorva indicatori, precizând că toate se încadrează în parametrii normali. "Ph-ul este cuprins între 7,95 şi 8 unităţi, ceea ce înseamnă că nu există elemente care să crească aciditatea lacului. Oxigenul, la o valoare de 0,24, este aproape inexistent, iar clorurile se prezintă la o valoare de 300 grame la litru de apă, deci salinitatea este foarte ridicată. Probele au fost prelevate pe 25 august, când alimentarea artificială cu apă deja fusese sistată", a precizat Boşneag. Acesta a ţinut să sublinieze că lacul nu a fost alimentat cu apă dulce, ci cu apă sărată, adusă prin reţeaua de canale de desecare, din Valea Iencii, o zonă cu soluri sărăturate, situată între localităţile Latinu şi Lacu Sărat. "Sunt ape pluviale de suprafaţă acumulate pe soluri sărăturate, acele soluri pe care s-au înfiinţat orezării înainte de Revoluţie, tocmai pentru a fi «spălate» de sare şi incluse în circuitul agricol", ne-a explicat Boşneag. Acesta a concluzionat, cu buletinul de analiză în mână, că nămolul lacului este la fel de bun ca şi până acum, pentru diversele tratamente solicitate de turişti.

03laculs2Reamintim că alimentarea artificială a lacului a fost dispusă de preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu. Acesta şi-a asumat decizia, spunând că nu putea privi pasiv cum lacul ajunge pe punctul de a seca. Acţiunea a fost întreruptă, însă, printr-o dispoziţie a lui Dumitru Bălan, reprezentantul Agenţiei de Resurse Minerale (ARM) Galaţi. Bălan ne-a declarat că aportul de apă în Lacul Sărat este permis doar din două surse: pânza freatică şi precipitaţiile naturale. Inspectorul ARM a sancţionat cu avertisment "Unita Turism" şi a atras atenţia că, dacă se va mai alimenta lacul cu apă din sistemul de irigaţii s-ar putea ajunge la retragerea licenţei de exploatare. Ieri, Dumitru Bălan încă nu intrase în posesia buletinului de analiză prezentat presei de Sorin Boşneag. "Nu contest faptul că rezultatele se încadrează în parametrii normali. Reamintesc doar că alimentarea lacului din alte surse decât cele naturale este interzisă de lege. Din acele canale de desecare pot veni tot felul de substanţe, cu impact negativ asupra calităţii lacului, pe termen lung", a conchis reprezentantul ARM Galaţi.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro