Mergi la conţinutul principal

Lacul Jirlău face «valuri» tot mai mari

A trecut o lună de când "Obiectiv Vocea Brăilei" a prezentat cazul sătenilor de lângă Lacul Jirlău, disperaţi că nivelul crescut al apelor le ameninţă gospodăriile, şi încă nu s-a mişcat mai nimic în favoarea reclamanţilor. În continuare, apele lacului sunt crescute, şi asta din cauză că nu au fost înlăturate toate obstacolele care ar asigura descreşterea nivelului. În schimb, acuzaţiile zboară dinspre ambele tabere, pe de o parte localnicii, de cealaltă parte, conducerea societăţii SC Ban Agrotrans SRL, cea care administrează ferma piscicolă din zonă. În mod suprinzător, şi primarul comunei Jirlău se poziţionează oarecum împotriva reclamanţilor, cei de la care, până la urmă, instituţia pe care o conduce percepe taxe şi impozite. În toată această dispută, un lucru rămâne cert: apele lacului ameninţă tot mai mult gospodăriile sătenilor, care privesc, zilnic, cum valurile, tot mai mari, le bat în porţi.

De vină, spun oamenii, este SC Ban Agrotrans SRL, societate cu sediul în judeţul vecin, Buzău, care a concesionat lacul în urmă cu 9 ani, pentru a înfiinţa o amenajare piscicolă. Localnicii acuză compania că a blocat canalul de scurgere a apei în râul Buzău, pentru a-şi asigura necesarul de apă în balta cu peşte. Sesizaţi direct de reclamanţi, comisarii Gărzii de Mediu Brăila au intervenit în acest caz şi au făcut încă din cursul lunii mai primele verificări în teren. Ulterior au revenit pentru a urmări cum au evoluat lucrurile. "În data de 8 iunie a.c. , Garda Naţională de Mediu Brăila a efectuat un control la ferma piscicolă a societăţii comerciale SC Ban Agrotrans SRL pentru a verifica măsurile din notificarea noastră, (este vorba despre prima verificare în teren din cursul lunii mai - n.r.) în urma căreia s-au constatat următoarele aspecte: societatea a montat la stăvilarul de scurgere - trup Vişani, două stavile pe ghidajele din aval şi a defiinţat dopul de pământ şi gunoi de grajd de pe una din secţiunile de evacuare a apei, astfel că a fost asigurată scurgerea apei din trupul Vişani către râul Buzău, respectând astfel prevederile art.2 din Legea nr.107/1996 şi obligaţiile impuse prin notificarea GNM-CJ Brăila", au declarat comisarii Gărzii de Mediu Brăila. De asemenea, aceştia mai informează că societatea a mai primit un termen de conformare, care expiră la 30 iunie, pentru îndepărtarea dopului de pământ şi din cea de-a doua secţiune a stăvilarului.

Localnicii se plâng că problema nu s-a rezolvat încă

Teoretic, sună bine, însă practic, nimic nu pare să-i mai convingă pe oamenii din zonă că problemele lor sunt pe punctul de a se rezolva. Şi asta pentru că, spun ei, nivelul apei a rămas acelaşi ca luna trecută. "Cu toate că Garda de Mediu, am înţeles că a dat măsuri pentru înlăturarea acestui dop de gunoi, acest dop, vedeţi şi dumneavoastră!, există şi la ora actuală. Îl vedeţi aici. Se vede că au deranjat puţin gunoiul de aici, dar mai mult nu au făcut pentru că, iată!, nu curge niciun strop de apă pe canal. Deci, în concluzie, ne duc cu vorba. Ne mint cu neruşinare. Se vede clar că şi acum se împiedică evacuarea apei din Lacul Jirlău, că altfel nu ne mai bătea valul în gard", a spus Ionel Murăraşu, un localnic din Jirlău. La doi paşi de casa lui Ionel, stă Romeo Constantin, un bătrân de 75 de ani, care priveşte neputincios cum apele lacului îi macină gospodăria. Locuieşte aici de mai bine de 50 de ani, când luciul apei abia dacă se zărea la zeci de metri distanţă de curtea sa. Acum, valurile îi bat în gard şi se teme ca la prima ploaie să nu fie şi mai rău. "Stau aici de 50 de ani, dar ca acum parcă nu-mi amintesc să mai fi fost apa aşa de mare. Când bate vântul, valul e peste gard. Mi-a rupt gardul, după cum se vede, şi acum am pus de protecţie şi o plasă de sârmă. Nu mai zic că-mi intră toate orătăniile în curte din cauza apei care a pătruns deja în curte. Să vedeţi ce şerpi vin din apă şi se ascund aici. Sunt mari de 2,3 metri. Mi-e frică să nu-mi atace puişorii, găinile. Înainte, apa să zic că era la vreo 20 de metri în spate. Acum a venit peste noi", s-a plâns Romeo Constantin, un alt sătean afectat de apele lacului.

"Românul face sesizări când nu are ce face"

De cealaltă parte, administratorul amenajării piscicole, Neculai Borcescu, recunoaşte că a pus dopuri la gura de vărsare a apei, explicând că măsura a fost luată pentru a mai reduce din costurile cu energia electrică. Practic, acesta spune că nu-şi permite să consume mult curent pentru a-şi asigura necesarul de apă în lac cu ajutorul instalaţiei de pompare. În schimb, le propune localnicilor să consolideze ei malul astfel încât să nu mai aibă probleme cu apa din lac. "Dintotdeauna românul face sesizări când nu are ce face. Care are de muncă, îşi vede de treabă. Ai proprietate, foarte frumos! Vrei să stai pe marginea lacului? Excelent! Faci frate o îndiguire! Când vine valul, să nu te mai bată şi să-ţi rupă malul. Amenajează-ţi şi hai să colaborăm! Dar ei vorbesc. În 2010, 2011, 2012 m-au făcut praf cu furatul, nu mai zic că au distrus stăvilarele, canalele de irigaţii. Tot ce a fost fier s-a distrus şi s-a furat. Dar nu vreau să mă cert cu nimeni. Vreau să facem treabă, să trăim cu toţii civilizat", a transmis administratorul Lacului Jirlău, Neculai Borcescu.
În replică, localnicii din zona afectată spun că au încercat consolidarea malurilor prin împăduriri însă efortul lor a fost, din păcate, în zadar, arbuştii fiind şi ei luaţi de ape. "Aici am avut pomi plantaţi, au fost dislocaţi de apă pur şi simplu. Uitaţi se văd rădăcinile! Ăştia sunt copaci de 20 de ani. Dar s-au dus, i-a luat apa împreună cu gardul de susţinere. Am plantat cu mâna mea 40 de pomi de specii diferite. Plantaţi pe cheltuiala noastră pentru a consolida terenul, pentru a nu se mai dărâma din maluri, cum s-au dărâmat ani de-a rândul", a mai adăugat Ionel Murăraşu, săteanul din Jirlău.
Contactat de reporterii "Obiectiv", primarul comunei Jirlău, Rică Ţuţulan, şi-a menţinut punctul de vedere exprimat în articolul publicat de "Obiectiv" în data de 19 mai, spunând că de vină pentru aceste probleme sunt localnicii, care şi-ar fi întins gardurile până la albia lacului. "Exagerează oamenii, nu a fost niciodată curte în lac. Ei s-au întins cu gardurile pentru că nu a fost apă în lac, ani buni. Probabil vreo 20 de ani, nu a fost apă şi omul, având o curte mică, a zis să se mai întindă puţin. Când a venit apa acum, îi bate în mal", a declarat Ţuţulan.
Lacul a fost concesionat de firma SC "Ban Agrotrans" SRL în anul 2006, pe o perioada de 49 de ani. Societatea, cu sediul social în judeţul Buzău, administrează 700 de ha din Lacul Jirlău, amplasament, care are statut de rezervaţie naturală.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro