Primăria Brăila şi Consiliul Local Municipal (CLM) au organizat ieri, în sala de conferinţe a Teatrului "Maria Filotti", o dezbatere publică referitoare la "Planul Urbanistic Zonal - Staţiunea Lacu Sărat". Moderatorul dezbaterii a fost arhitectul şef al municipiului, Ion Marian. Cu această ocazie, după o tărăgănare întinsă pe durata a 2 ani, a fost prezentat finalmente PUZ-ul care descrie modernizarea staţiunii balneoclimatice Lacu Sărat. Motivul care stă la baza acestui proiect ambiţios îl constituie dorinţa autorităţilor municipale de a scoate staţiunea din zona anonimatului local şi de a o înscrie într-un circuit turistic naţional - aceasta fiind principala metodă de absorbţie a fondurilor structurale şi a finanţărilor.
Pentru a trece staţiunea Lacu Sărat din punct de interes local în punct de interes naţional, autorităţile municipale vor trebui să respecte următoarele criterii: construirea unui drum rutier modernizat şi marcat cu semne de circulaţie; prelungirea arterei principale până pe DC8 şi lărgirea drumului de acces din DN21; crearea unui drum paralel cu linia de tramvai ce vine dinspre oraş, drum care va fi dotat şi cu benzi pentru biciclişti până în cartierul Radu Negru; asigurarea unor mijloace de transport care să facă legătura dintre staţiune şi Brăila; amenajarea unor parcări în zona noilor obiective turistice şi a unor spaţii de promenadă - adiacente drumului din nord; construirea unei platforme "bazar", cu dale ornamentale ecologice, etc. La capitolul utilităţilor urban-edilitare, vor fi amenajate un punct de prim ajutor, echipat cu un mijloc de transport pentru urgenţe medicale, un punct farmaceutic şi va trebui asigurată asistenţa medicală balneară, energia electrică, canalizarea, apa potabilă şi iluminarea spaţiilor de promenadă.
După cum se mai arată în PUZ, în staţiune se va construi şi o sală de conferinţe, iar pentru facilitarea acţiunilor culturale va fi construit un amfiteatru, care va găzdui manifestaţiile muzicale. În ceea ce priveşte informarea şi promovarea turistică a zonei, obiectivele turistice vor fi semnalizate cu indicatoare de orientare sau informare tipărite ori pe suport electronic. De asemenea, după cum a anunţat arhitectul Liliana Buhociu (partener "Oppidum Studio"), vor fi restructurate spaţiile din tabăra de copii. Un detaliu consemnabil: se va încerca şi construirea unui bazin olimpic de înot. Tot la capitolul agrement, vor fi amenajate terenuri de sport şi piste pentru skateboard-eri, care se vor dezvolta în spaţiul plantat al staţiunii, însă fără defrişarea arborilor existenţi. Nu vor lipsi nici locurile de joacă pentru copii. De asemenea, vor fi puse la punct spaţii comerciale şi pentru activităţi de prestări de servicii (bancă, schimb valutar, agenţie de turism).
135 de ani de istorie
Lacu Sărat este situat la numai 5,5 km de oraşul Braila, de care se leagă printr-o linie permanentă de tramvai (cel mai vechi tramvai electric extraurban din ţară), funcţionabilă încă din anul 1900. Lacu Sărat se află în administrarea oraşului de mai bine de 135 de ani. Anul 1875 marchează începuturile activităţii balneare, an semnificativ prin realizarea primei instalaţii de băi, apa fiind încălzită cu bolovani fierbinţi. În 1886, au fost realizate stabilimentul de băi calde şi Cazinoul. Prima analiză a apei lacului a fost realizată în 1861, iar în 1878 s-a facut o analiză complexă, a apei şi a nămolului, de către dr. L. Bernard, medicul oraşului la acea dată. Ulterior, apa lacului a fost cercetată şi de directorul Laboratorului de Chimie din Paris.