Staţiunea Lacu Sărat din Brăila se află în topul celor mai căutate staţiuni balneoclimaterice din România. Până la finele lunii iunie 2014, Casa Judeţeană de Pensii Brăila(CJP), a reuşit să vândă aproximativ 1.000 de bilete de tratament. S-au înregistrat peste 2.500 de cereri, existând alocate de la nivel central, 2.850 de bilete de tratament pentru anul în curs. Directorul CJP Brăila, Sorin Enache, a apreciat, recent, într-o şedinţă publică, faptul că până la finele anului vor fi vândute toate biletele repartizate. "La biletele de tratament este bătaie mare pentru că este perioada de vară. Legat de numărul biletelor de tratament alocate în acest an faţă de cel de anul trecut, pot spune că diferenţa nu este mare. Problema este că numărul seriilor s-a micşorat. În sensul că zilele de sejur nu mai sunt 18, ci 16", a explicat acesta. Potrivit sursei citate, staţiunea Lacu Sărat din Brăila se află pe lista celor mai solicitate staţiuni balneare din România, alături de Covasna, Vatra Dornei, Slănic Moldova, Olăneşti, Mangalia şi Saturn.
Din păcate, de la an la an, numărul biletelor repartizate judeţului nostru a scăzut, de la 4.800 în 2005, la 2.921 în 2013, ajungând la 2.850 în acest an. Aşa că pensionarii care reuşesc să prindă un loc în staţiunile balneare se pot considera norocoşi.
Care sunt condiţiile pentru obţinerea biletului de tratament?
Pentru serviciile prestate persoanelor care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit prevederilor art. 22 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale republicată, plata se face după cum urmează: integral din contribuţiile de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale şi integral de la bugetul de stat prin bugetul MMFPS pentru cazurile prevăzute la art. 22 alin (2). Casa Naţională de Pensii şi Asigurări Sociale finanţează din fondurile asigurărilor sociale de stat contravaloarea tipăririi formularelor de bilet de tratament/odihnă. Se efectuează repartiţia locurilor pe staţiuni, serii, unităţi de cazare şi date de prezentare în staţiune, se repartizează numărul de locuri de tratament balnear în anul curent, a caselor teritoriale de pensii, proporţional cu numărul total al următoarelor categorii de persoane: asiguraţi ai sistemului public de pensii domiciliaţi în judeţul respectiv, aflaţi în evidenţa CNPAS la data repartiţiei; pensionari al sistemului public de pensii, aflaţi în evidenţă la data repartiţiei; potenţiali beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflaţi în aceeaşi evidenţă CNPAS; beneficiari de bilete de tratament acordate gratuit, aflaţi în evidenţa Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Handicap, la data repartiţiei; beneficiari de bilete de tratament acordate în vederea reabilitării medicale şi recuperării capacităţii, ca urmare a unui accident de muncă sau boală profesională. "Pot beneficia de tratament balnear persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale. Biletele de tratament balnear se pot acorda numai în limita numărului locurilor la tratament balnear finanţat din bugetul asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea anuală. Din totalul biletelor de tratament balnear repartizate pentru fiecare lună, un procent de 3% rămâne la dispoziţia conducerii Casei Judeţene de Pensii Brăila, pentru soluţionarea unor cazuri medicale grave, cazuri sociale deosebite, care necesită tratament balnear în regim de urgenţă", a mai subliniat şeful CJP Brăila.