Dacă în urmă cu un an a fost alimentat cu apă din canalele de irigaţii ca să nu sece complet, Lacu Sărat a ajuns anul acesta la o cotă cum nu s-a mai văzut de mult. În zonele unde anul trecut era nămol aproape uscat, apa depăşeşte acum doi metri. Ieri, pentru că nu ştiau să înoate, unii dintre cei veniţi la plajă n-au avut curaj să intre în lac decât după ce s-au dotat cu colaci de salvare gonflabili. "A mai fost mare şi în 2006, dar nu ca acum. Există o corelaţie directă între nivelul Dunării şi nivelul Lacului Sărat, care se alimentează cu apă din pânza freatică. Cum Dunărea a bătut toate recordurile anul acesta, şi lacul a atins cel mai ridicat nivel", ne-a explicat Sorin Boşneag, directorul "Unita Turism", societatea care administrează plaja lacului, precum şi o bază de tratament din Staţiunea Lacu Sărat.
Lucru mai rar întâlnit la Lacu Sărat, turiştii foloseau ieri colaci de salvare gonflabili, ca să poată intra în apă Potrivit lui Boşneag, concentraţia de săruri nu a avut de suferit din cauza nivelului foarte mare al apei. În consecinţă, nici nămolul nu şi-a pierdut proprietăţile curative. Cu toate acestea, numărul celor care merg să facă plajă şi să se ungă cu nămol este destul de mic. "Anul trecut nu venea lumea fiindcă scăzuse apa, acum nu vine din cauza vremii ploioase, dar şi din cauza faptului că Guvernul a oprit subvenţionarea biletelor de tratament pentru pensionari, pentru lunile iulie şi august. Ca să compensăm acest aspect, am păstrat tarifele de anul trecut. După mărirea TVA-ului, urmează să vedem dacă putem practica aceleaşi preţuri în continuare sau le modificăm, începând de la 1 august", ne-a mai declarat Sorin Boşneag.
După două săptămâni în care plaja de la Lacu Sărat a fost goală, ieri câteva zeci de persoane au profitat de vremea însorită şi au mers să se ungă cu nămol sau să înoate în apa crescută a lacului. Intrarea pe plajă costă 4 lei, pentru adulţi şi 2 lei, pentru copii.