Mergi la conţinutul principal

Lacu Sărat dă pe dinafară

* administratorii bazelor de tratament din staţiune se aşteaptă la un sezon foarte bun

Faţă de felul cum arăta vara trecută, când seceta aproape îl ştersese de pe hartă, iar autorităţile judeţene au fost nevoite să-l alimenteze cu apă din canalele de irigaţii, luciul de apă al Lacului Sărat s-a refăcut, graţie precipitaţiilor abundente din această iarnă. "N-a mai fost atâta apă de câţiva ani. Se anunţă un sezon foarte bun", ne-a spus Ion Tănase, administratorul hotelului "Flora", din staţiunea Lacu Sărat.
Reamintim că astă-vară, la dispoziţia preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, lacul a primit un important aport de apă din reţeaua de irigaţii a judeţului. Acea acţiune a fost sancţionată cu avertisment de Agenţia Resurselor Minerale, care a considerat că prin completarea cu apă dulce este afectat echilibrul natural al lacului. "Ce ar trebui să facem, să-l lăsăm să sece de tot? Metoda aceasta s-a mai practicat şi în alţi ani secetoşi, iar nămolul şi-a păstrat proprietăţile terapeutice", se apăra, în august 2009, preşedintele CJ Bunea Stancu.
În acest an, autorităţile judeţene nu vor mai avea, cu siguranţă, bătăi de cap cauzate de nivelul lacului sărat. Apa a crescut atât de mult, încât lacul nr. 1, cel lângă care se află staţiunea balneo-climaterică, tinde să se unească din nou cu lacul nr. 2, cel care a rezultat după construirea unei căi ferate şi a unei şosele, în anii '50, când s-a ridicat combinatul chimic de la Chiscani. De altfel, cele două secţiuni ale lacului comunică printr-un pasaj ce trece pe sub terasamentul căii ferate. Prin acel pasaj a fost dirijată, astă-vară, apa provenită din sistemul de irigaţii. Acum, prin pasajul respectiv, în lacul nr. 1 se scurge apă sărată din lacul nr. 2.
Nivelul foarte mare al apei nu afectează concentraţia de săruri minerale. "Compoziţia este, în continuare, foarte bună pentru procedurile aplicate în baza noastră de tratament. După cum se ştie, lacul este o rămăşiţă a fostei Mări Sarmatice şi se alimentează din pânza freatică, iar izvoarele sale «spală» zăcămintele extrem de bogate de săruri minerale aflate în această zonă", ne-a explicat administratorul hotelului "Flora".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro