Lacu Sărat, în pericol să dispară | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Lacu Sărat, în pericol să dispară

Deşi vara abia a început, iar temperaturile abia acum încep să urce peste 30 de grade Celsius, lacul sărat din staţiunea de la marginea Brăilei este deja grav afectat de secetă, nivelul său scăzând vizibil, mult faţă de normal. Turiştii care vin an de an pentru a-şi face tratamentul cu nămol sapropelic şi băile saline au constatat, acum, că numai despre baie nu poate fi vorba, pentru că apa are cam o jumătate de metru. Dacă în anii anteriori, oamenii veniţi să stea la soare puteau coborî în lac direct de pe plajă, acum, ca să ajungă la apă, în zona neamenajată, trebuie să parcurgă circa circa 15 metri pe nămolul uscat, rămas în urma retragerii lacului. Turiştii spun că peisajul este dezolant, iar concentraţia de sare în apa rămasă este atât de mare, încât cristalele saline sunt deja grunjoase, provocând iritaţii ale pielii.
"Apa e foarte concentrată, cum n-am întâlnit niciodată, de câţi ani venim. Sarea e deja grunjoasă, dacă dai pe piele, te zgârie, uitaţi! În plus, apa vine până la genunchi, înainte, când veneam, era până la gât, dacă intrai mai în larg. Nu ai cum să faci baie, toată lumea vine şi profită doar de acest nămol, venim cu sticlele de apă de acasă, le lăsăm la soare, să ne putem spăla de iod, de sare", ni s-a plâns o turistă. "Ce baie?! Doar atât, cât să pui un pic de nămol pe tine şi te autosugestionezi ca faci ceva pentru sănătatea ta, dar în rest... E ultima dată când mai venim...", ne-a declarat, dezamăgit, un bărbat din Braşov.
Cei mai în vârstă susţin că au auzit de existenţa unui izvor al lacului care, dacă ar fi desfundat, ar permite refacerea nivelului apei şi se întreabă de ce administratorul staţiunii nu face acest lucru: "Am fost aici şi acum cinci, şase, şapte ani, dar aşa ceva, nu am mai vazut. Eu ştiu că era un izvor, adică e secetă, e secetă, nu plouă, am înţeles, dar avea un izvor şi se spune că se desfunda din când în când şi uite că acum nu se mai face nimic. Cred că ar trebui umblat pe acolo", ne-a spus un pensionar venit la plajă.
Sorin Boşneag, directorul firmei "Traian" SA, care administrează lacul, susţine însă că nu există niciun fel de izvor, lacul fiind alimentat doar din pânza freatică din zonă, care acum are un nivel extrem de scăzut. Boşneag a auzit şi el reproşurile pe care i le fac unii pensionari, însă a precizat încă o dată că izvorul este doar o legendă: "Cauza principală este seceta din Brăila. S-au vehiculat mai multe păreri referitoare la modul în care este alimentat lacul, însă cea adevărată este că acesta este alimentat din pânza freatică, dovadă că acum 3 ani, când cu inundaţiile, nivelul apei era peste cel al malului. Noi am luat toate măsurile care ţin de noi, tot ce se poate face, să restricţionăm consumurile de apă sărată, dar dacă nu va ploua, o să avem mari probleme şi s-ar putea ajunge chiar în situaţia ca lacul să sece. Acesta nu poate fi alimentat cu apă adusă de noi din altă parte, dintr-un motiv foarte simplu: Lacu Sărat este un zăcământ mineral care, pentru a se reface în timp şi pentru a-şi păstra calităţile, trebuie să aibă un strat de minim 50 de centimetri de apă, dar mediu anaerob. Dacă noi aducem apa din orice sursă, că este industrială, din Dunăre sau din altă parte, stricăm calităţile lacului, omorâm cu bună ştiinţă acei viermişori din apă".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro