Totodată, informeaza evz.ro, brânza românească de oaie este sub alertă europeană, după ce autoritățile italiene au trimis o atenționare la Comisia Europeană.
Conducerea ANSVSA a anunţat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că peste 20 de tone de produse lactate de la firma argeşeană „Brădet" au fost retrase de pe piaţă. O decizie similară a fost luată în Spania (1.112 kg) şi Italia (546 kg), acolo unde existau produse ale firmei de lactate româneşti.
„Au fost retrase de pe piaţă toate produsele fabricate în luna februarie. Există posibilitatea ca produse să mai fie în casele oamenilor. Le recomandăm să nu le consume", a declarat Andrei Butaru.
Totodată, instituţiile de control sanitar din trei regiuni italiene au intrat în alertă. Ministerul Sănătăţii de la Roma a lansat o alertă sanitară pentru Toscana, Lazio şi Campania, regiunile în care au fost distribuite brânzeturi de la Brădet SRL, informează B1 TV.
Amalia Şerban, directorul adjunct în Ministerul Sănătăţii, a prezentat cazul copilului diagnosticat cu SHU din Italia.
Copilul provine din cetăţeni români, din Florenţa. Pe 14 martie, în sistemul din Italia de SHU a fost reperat acest caz. Copilul a fost internat pe 12 martie pe secţia de nefrologie. Din informaţiile părinţilor, aceştia au cumpărat anumite sortimente de produse lactate, brânză de burduf, pe 1 martie, au consumat produsul pe 5 martie, iar din 6 martie atât părinții și copilul au prezentat fenomene diareice. (...) Copilul a fost operat în data de 9 martie și apoi s-a suspicionat SHU. Datorită intervenție ichirurgicale, s-au administrat antibiotice, ceea ce a redus posibilitatea de obținere a probelor biologice. În cele din urmă, din probele prelevate s-a evidențiat E.coli. Din produsul alimentar s-a identificat E.coli. Având în vedere aceste lucruri, autoritățile au dispus retragerea produselor din magazinele din Italia. Concluzia experților a fost ca există evidențe clare ale legăturii dintre acest caz cu cele din România", a explicat Amalia Şerban.