Firma "Lactaprod", un actor important pe piaţa locală a lactatelor, este acuzată de un brăilean că l-ar fi chemat la muncă timp de o săptămână, fără a-i face formele legale de angajare. Căldăruş Petrică susţine că a lucrat ca manipulant marfă la această firmă, începând cu 28 septembrie şi că, în cursul zilei de ieri, i s-a comunicat că a fost în perioadă de probă şi că nu mai este nevoie de serviciile sale. "Am răspuns unui anunţ de angajare al acestei firme, publicat în media locală. Mi s-a spus că pot veni la muncă încă de a doua zi, aşa că din 28 septembrie m-am prezentat la societate. Am muncit zi de zi în această perioadă de la 4 dimineaţa, la încărcat-descărcat maşinile cu marfă, iar în zilele aglomerate se muncea şi până peste miezul nopţii, chiar şi la ora 2.00. Nu am avut echipament de lucru sau de protecţie, deşi intram în camerele frig transpirat de atâta efort. Astăzi (ieri - n.r.), după ce am terminat treaba, şeful mi-a strâns mâna, mi-a zâmbit şi mi-a spus că am lucrat o săptămână gratis la ei pentru că am fost în perioadă de probă şi nu mai au nevoie de mine. Nu mi-a venit să cred, pentru că firma are un nume în Brăila, nu e o societate obscură, iar problema este că nu sunt singur în situaţia asta pentru că mai sunt şi alţi colegi care au păţit la fel. Am discutat cu ei şi ne-am hotărât să dăm în judecată această societate, ca să ştie toată Brăila despre ei şi să nu mai poată păcăli pe nimeni. Şi-au bătut pur şi simplu joc de noi, după ce zilnic le-am descărcat zeci de tone de produse lactate", ne-a declarat, vădit indignat de situaţie, Căldăruş Petrică.
De cealaltă parte, conducerea "Lactaprod" a respins acuzaţiile, unul dintre asociaţi, Mihai Petrea, explicând că, deşi fluctuaţia de personal este foarte mare, pentru toţi s-au întocmit actele privind angajarea. "Anunţurile privind angajarea sunt în continuu postate în media locală pentru că mă chinui să angajez şi nu găsesc personal. Sunt persoane care vin, li se face CIM, stau 2 -3 zile, după care pleacă fără să ne anunţe, acesta fiind motivul pentru care Serviciul personal ajunge să facă şi câte 20 - 30 de înregistrări şi încetări de CIM pe săptămână. Dacă într-adevăr a lucrat la noi, cu siguranţă are contract de muncă, iar în ce priveşte drepturile salariale ce i se cuvin, le va primi în ziua de salariu", a punctat Petrea.
Contactată de reporterii "Obiectiv", conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila s-a arătat interesată de acest caz, directorul coordonator al instituţiei, Victor Voiculeţ, punctând că îl aşteaptă pe reclamant să vină la audienţele pe care le susţine săptămânal.
Interesant de precizat este că acest caz a ieşit la lumină la scurt timp de la publicarea în paginile "Obiectiv" a unei anchete referitoare la noua metodă a unor angajatori de a păcăli credulii să lucreze fără forme legale: perioada de probă, fără încheierea, în prealabil, a unui contract individual de muncă (CIM). În materialul respectiv, conducerea ITM Brăila puncta că, de fapt, o astfel de procedură este un abuz în spatele căruia se ascunde un alt fenomen mult mai grav: munca fără forme legale sau "munca la negru".
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.