La 21 de ani după tragicul deznodământ al evenimentelor din decembrie 1989, în timpul cărora şi-au pierdut viaţa 43 de brăileni, părinţii încă îşi mai plâng copiii pierduţi pentru totdeauna. Ieri, rudele celor morţi pe străzile Brăilei au făcut, ca în fiecare an scurs de atunci, un parastas pe platoul din faţa Palatului Administrativ. Unii şi-au exprimat durerea în tăcere, alţii au izbucnit în lacrimi şi au plâns cu vorbe, în timp ce pe platou se desfăşura ceremonia de comemorare a Revoluţiei din 1989.
În mare, ceremonialul s-a desfăşurat în tiparele obişnuite. Soborul de preoţi a oficiat o slujbă religioasă, apoi prefectul Dumitru Popa a rostit un scurt discurs în care a amintit de jertfa brăilenilor morţi în timpul incidentelor din acea perioadă tulbure. Tot o scurtă cuvântare a rostit şi revoluţionarul Gheorghe Lupaşcu. Acesta şi-a exprimat convingerea că morţilor din decembrie '89 li se datorează faptul că Europa a scăpat de una dintre cele mai crâncene dictaturi comuniste.
Manifestările s-au încheiat prin tradiţionala depunere a coroanelor de flori. Ca şi anul trecut, primii care au adus flori la troiţa dedicată brăilenilor împuşcaţi în timpul ultimelor zile ale dictaturii comuniste au fost reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari. După aceştia au urmat reprezentanţii Primăriei, Prefecturii, Consiliului Judeţean, Garnizoanei, Poliţiei şi ai altor instituţii, iar la sfârşit s-au perindat pe la troiţă reprezentanţii partidelor politice. Din păcate, în afară de autorităţi, militari, revoluţionari şi rudele celor ucişi, la ceremonie nu au fost prezenţi şi alţi brăileni. Nici măcar cei care s-au nimerit să treacă, între orele 10.00 şi 11.00, prin faţa Palatului Administrativ nu s-au oprit să asiste la manifestările dedicate celor ce au sfârşit tragic în urmă cu 21 de ani pentru simplul fapt că au ieşit în stradă ca să îşi ceară dreptul la libertate.