* personalul medical care îl va deservi face ultimele pregătiri și calibrări, pentru ca, atunci când vor începe testările, rezultatele să fie cât mai precise * un termen optimist pentru punerea în funcțiune a laboratorului ar fi începutul săptămânii viitoare * nici laboratorul amenajat în incinta Spitalului Județean nu este încă functional, lipsindu-I tocmai aparatura PCR pe care vor fi prelucrate testele * aceasta a fost deja comandată, banii fiind donați de firma Agricost, administratorul terenurilor arabile din Insula Mare
Laboratorul pentru teste COVID -19 amenajat în incinta sediului Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila este finalizat, din punct de vedere fizic și administrativ, ne-a declarat prefectul Cătălin Boboc, precizând că începerea testărilor depinde în momentul de față strict de decizia cadrelor medicale care vor deservi această facilitate. ”Totul este gata, din punctul de vedere al amenajării spațiului unde va funcționa acest laborator și a stabilirii unor circuite stricte, menite să îi protejeze atât pe cei care vor face efectiv testele pentru COVID cât și pe personalul DSVSA care nu va fi implicat în această acțiune. În momentul de față, se fac ultimele pregătiri și se calibrează aparatele, astfel încât, atunci când vor începe efectiv testările, să avem siguranța că acestea oferă rezultate pe care ne putem baza sută la sută. Decizia se află, deci, în mâna personalului medical. Când dumnealor vor spune că sunt gata să înceapă testările, laboratorul va începe să funcționeze. Un termen optimist ar fi la începutul săptămânii viitoare dar, repet, va fi o decizie a medicilor nu a factorului politic”, ne-a declarat prefectul Cătălin Boboc. Zilele trecute, patru cadre medicale care vor deservi laboratorul din incinta DSVSA Brăila au fost la București, pentru un scurt curs de specializare. Concret, aceștia au avut ocazia să vadă de aproape cum se lucrează probele pe o aparatură similară, aflată într-un laborator al Autorității Naționale Sanitar Veterinare.
Reamintim că aparatul pe care se vor face testele la Brăila exista deja în dotarea DSVSA, motiv pentru care s-a luat decizia amenajării unui laborator dedicat COVID – 19 în incinta sediului acestei instituții. A fost nevoie, însă, și de achiziționarea unor accesorii necesare prelucrării probelor COVID pe aparatul în cauză, iar DSVSA a încheiat un protocol de colaborare cu Direcția de Sănătate Publică, pentru detașarea unor medici specialiști care să efectueze testele. Amenajarea de la nivel de gresie și faianță a incintei care găzduiește laboratorul, precum și a circuitelor speciale din clădire, a început încă din ultima decadă a lunii martie, iar acum totul este gata.
Până când laboratorul din incinta DSVSA va fi pus efectiv în funcțiune, probele recoltate la Brăila sunt prelucrate la București, la institutele ”Matei Balș” și ”Cantacuzino”. Tot la Brăila este în curs de punere în funcțiune un laborator COVID și în incinta Spitalului Județean. Și acesta este amenajat deja, însă îi lipsește aparatul de tip PCR pe care se vor prelucra efectiv testele. Dispozitivul a fost deja comandat, în urma unei donații făcute de firma Agricost, cea care administrează terenurile agricole din Insula Mare a Brăilei. Deocamdată, conducerea Consiliului Județean nu știe când anume va fi livrat aparatul. ”Așteptăm să ajungă și să fie pus în funcțiune!”, ne-a spus președintele CJ, Francisk Chiriac.
Marele avantaj după ce laboratoarele de la Brăila vor începe să funcționeze va fi scurtarea timpilor de așteptare la efectuarea probelor. Astfel, dacă acum poate dura chiar și o zi până la primirea rezultatelor, de la București, timpul va fi redus la câteva ore. Numărul persoanelor testate nu va crește foarte mult, probele fiind recoltate, conform procedurilor de lucru existente, de la pacienții care sunt suspecți de infectare cu noul coronavirus. Cele două laboratoare vor avea o capacitate de prelucrare a circa 300 de teste pe zi.