• la finele lunii septembrie, comisarii de la Protecția Consumatorilor au verificat laboratorul de patiserie-cofetărie al SC Nozleco Prod SRL Brăila, constatând o mulțime de nereguli • pereți murdari și pânze de păianjen, ustensile ruginite și murdare, insecte moarte și fire de păr în cremele pentru blaturi - sunt doar câteva dintre neregulile constatate de comisarii CJPC • în plus, tăvile cu cornulețe cu rahat și Doina erau depozitate direct pe pardoseală, iar personalul nu respecta regulile de igienă personală • după câteva zile, ca urmare a remedierii deficiențelor și intrării în legalitate a operatorului economic, s-a dispus reluarea activității laboratorului de patiserie-cofetărie
Încă o unitate economică brăileană închisă temporar și amendată cu zeci de mii de lei de către comisarii de la Protecția Consumatorilor pentru neregulile constatate și mizeria pe care au găsit-o în interiorul care ar fi trebuit să strălucească de curățenie. Este vorba de laboratorul de patiserie - cofetărie aparținând SC Nozleco Prod SRL Brăila, amplasat undeva pe Șoseaua Râmnicu Sărat, în zona cartierului Nedelcu P. Chercea. După ce a remediat deficiențele constatate de comisarii CJPC Brăila, laboratorul și-a putut relua activitatea.
Laborator de patiserie cu muște și utilaje ruginite
Astfel, în ziua de 29 septembrie 2023, comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Brăila au desfășurat un control operativ la unitatea de laborator patiserie-cofetărie aparținând operatorului economic SC Nozleco Prod SRL Brăila. Angajații patiseriei au fost luați prin surprindere, iar comisarii de la Protecția Consumatorilor au fost surprinși să constate atâtea nereguli, de la încălcarea celor mai elementare norme de igienă și până la depozitarea produselor finite și a materiilor prime. Așa se face că, pentru neregulile constate în timpul controlului, comisarii CJPC Brăila au aplicat patru amenzi contravenționale în valoare totală de 35.000 lei și un avertisment. Totodată, au dispus oprirea temporară a procesului de fabricare a produselor de patiserie/cofetărie, până la remedierea deficiențelor constatate și intrarea în legalitate a operatorului economic. Nu în ultimul rând, au fost scoase din fabricație 170 kg produse finite (inclusiv cornulețe cu rahat) și materii prime în valoare totală de peste 2.000 lei.
Potrivit comisarilor CJPC Brăila, principalele abateri constatate în timpul controlului la laboratorul de patiserie-cofetărie au fost:
- procesul tehnologic de fabricare al produselor de patiserie se realiza în condiții insalubre: pereți murdari, cu var exfoliat și pânze de păianjen, pardoseală neigienizată, utilaje neigienizate care prezentau zone extinse de rugină;
- existența formelor adulte de insecte vii și moarte în spațiile de depozitare și fabricație, întrucât operatorul economic nu avea montate plase de protecție și nici altfel de sisteme (insect-kill-are) împotriva combaterii insectelor;
- folosirea în etapele preliminare ale procesului tehnologic a ustensilor neprofesionale (cuțite cu mâner din lemn și nituri de prindere, răzătoare cu rugină, sucitoare și linguri din lemn, bucăți de plastic provenite din găleți folosite pe post de gripcă); veselă neigienizată cu grad avansat de deteriorare; reutilizarea ambalajelor din plastic provenite de la alte materii prime pentru depozitarea semifabricatelor din categoria cremelor; tăvile folosite pentru coacerea produselor finite prezentau un grad avansat de uzură, fiind insuficient igienizate, iar stratul protector al tăvilor era deteriorat;
- răcirea produselor finite coapte se realiza necorespunzător, direct pe pardoseala sălii de fabricație (!); de asemenea, o serie de produse finite erau depozitate necorespunzător pe pardoseală, de exemplu: marmeladă din fructe, semifabricat cornulețe cu rahat, rahat asortat, creme eclere, prăjitura Doina, cremă ciocolată neagră, fursecuri asortate pentru eclere, cremă ciocolată albă, ouă, semifabricat aluat pentru cornulețe;
- în unitate nu se realiza dezinfecția ouălelor utilizate în procesul tehnologic de fabricare a produselor de patiserie-cofetărie, potrivit normelor în vigoare;
- personalul implicat în procesul tehnologic nu respecta regulile de igienă personală (angajații nu purtau echipament de protecție corespunzător, nu aveau părul acoperit cu capelină/șapcă, purtau bijuterii și unghii lungi vopsite);
- cântarul din dotare nu era verificat metrologic pe anul în curs;
- s-au identificat în spațiul de fabricație materii prime, materii auxiliare și produse finite fără elemente de identificare și caracterizare;
- s-au identificat insecte moarte și fire de păr (!) în cremele utilizate pentru umplerea blaturilor.
„Ca urmare a remedierii deficiențelor constatate anterior și intrării în legalitate a operatorului economic, după câteva zile, s-a efectuat o nouă acțiune de control, dispunându-se reluarea activității de fabricație a produselor de patiserie-cofetărie la unitatea aparținând SC Nozleco Prod SRL Brăila”, a mai precizat sursa citată.