an, pentru a ajuta elevii de clasa a VIII-a publicam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de invatamint liceal. De
aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea celor doi ani de studii la Scolile de
Arte si Meserii (SAM). Pentru a urma cursurile unei scoli de arte si meserii nu este nevoie de promovarea Testelor Nationale. Dupa doi ani de
studii elevii obtin nivelul I de calificare profesionala. Daca vor sa-si continue studiile la liceu, trebuie sa mai faca un an de completare,
iar dupa sustinerea unui alt examen de certificare, se obtine un nivel de pregatire profesionala de nivel II. In continuare pot fi parcursi
inca doi ani, ciclul superior al liceului, care se finalizeaza cu obtinerea unui nivel de calificare III. Obtinerea acestui nivel de
calificare nu este conditionata de obtinerea diplomei de bacalaureat. Daca se doreste schimbarea domeniului de la SAM la liceu se pot da
examene de diferente. Media de admitere pentru SAM este cea obtinuta de elev in anii de gimnaziu. Astazi vom prezenta domeniul Turism si
alimentatie publica, asemenea clase formindu-se la: Colegiul Economic "Ion Gica" - 3 clase de lucratori in alimentatie, Grupul Scolar "Gh. K.
Constantinescu" - o clasa lucrator in hoteluri si 2 clase lucratori in alimentatie. Ultima medie de admitere de anul trecut a fost 6,01 la
Colegiul Economic "Ion Ghica".
Lucrator in hoteluri
Pentru domeniul Turism si alimentatie, in scolile de arte si meserii se
pregatesc, nivelul I de calificare, lucratori in hoteluri. Acestia realizeaza servirea centrata pe turist, servicii hoteliere la nivelul
holului si etajului, servicii suplimentare prestate turistilor si raspund de calitatea serviciilor hoteliere. Ei vor presta servicii de
tipul: intimpinarea clientilor, transportarea bagajelor acestora, efectuarea de comisioane pentru clienti, intretinerea curateniei la nivelul
holului, asigurarea curateniei lenjeriei hotelului, primesc si transmit corespondenta pentru turisti, efectueaza operatiuni de parcare pentru
masinile turistilor.
Lucratori in alimentatie
Tot pentru domeniul Turism si alimentatie, in scolile de arte si meserii se
pregatesc si lucratori in alimentatie, care obtin preparate cu grad redus de complexitate, pregatesc sali de servire, servesc in unitati de
alimentatie. Astfel de activitati necesita dexteritate digitala si manuala, simt estetic. Lucratorii in domeniu nu trebuie sa fie purtatori
de boli infectioase. La nivelul II de calificare elevii pot deveni: bucatari, cofetari-patiseri sau ospatari. Bucatarii stabilesc meniuri,
realizeaza preparate culinare dupa diferite retete, organizeaza si coordoneaza munca in bucatarie, apreciaza calitatea alimentelor, dozeaza
in portii produsele. Cofetarii-patiseri prepara in laborator sau in unitatile industrializate aluaturi, creme si compozitiile necesare
produselor de cofetarie si patiserie, realizarea estetica a produselor si le expun pentru comercializare. Ospatarii servesc gustari si
bauturi, sfatuiesc clientii in alegerea sortimentelor produselor, servesc meniurile si realizeaza promovarea produselor si serviciilor.