Labirintul admiterii la liceu (III) | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Labirintul admiterii la liceu (III)

In fiecare an, pentru a ajuta elevii de clasa a VIII-a, publicam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de invatamint liceal. De aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta si disciplinele cele mai importante care se studiaza, meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea anilor de studii. Vom prezenta azi filiera teoretica, profilul real, cu specializarile matematica-informatica si stiintele naturii.

Filiera teoretica

Aceasta presupune studierea aprofundata a unor discipline teoretice, fara obtinerea unei calificari, aceasta putind fi obtinuta numai dupa parcurgerea urmatoarei forme de invatamint, postliceal sau universitar. In cadrul filierei teoretice exista profilul uman si cel real. La profilul uman sint specializarile filologie si stiinte sociale, pe care le-am prezentat in numarul anterior. La profilul real sint specializarile matematica-informatica si stiintele naturii.

Specializarea Matematica-informatica

La aceasta specializare predomina doua arii curriculare: Matematica si stiinte, care includ disciplinele matematica, fizica, chimie, biologie, chimie, carora li se aloca pe saptamina cite 11 ore, si aria Tehnologii, care include informatica - tehnologia informatiei, care se studiaza doua sau trei ore pe saptamina. Studiile se finalizeaza cu atestat in informatica sau in informatica si limbi straine, in cazul specializarii informatica - limba straina intensiv. Pentru aceasta specializare au fost aprobate 22 de clase.
Clase de matematica informatica, unde se studiaza intensiv engleza sau informatica, sint la: Colegiul "Balcescu" - 2 clase, Colegiul "Murgoci" - 2 clase, "Iorga" - 2 clase - ultima medie a fost 8,92, "Grupul Scolar "Brancoveanu" - intensiv informatica - 7,37. Clase numai de matematica-informatica sint la liceele: "Balcescu" - 2 clase - 9,12, "Murgoci" - 9,22, "Iorga" - 8,92, "Cerna" - 3 clase - 8,47, "Perpessicius" - 8,65, "Sebastian" - 2 clase - 7,86, "Brancusi" - 7,36, "Moisil" - 7,46, "Angelescu" Ianca - 7,28, Industrial Insuratei - 6,03, "Valsan" Faurei - 6,71.

Specializarea Stiinte ale naturii

La specializarea stiinte ale naturii, accentul se pune pe disciplinele: biologie, fizica, chimie, care au alocate sapte ore saptaminal. Matematica are mai putine ore, dar mai multe decit la profilul uman. Cunostintele dobindite pot fi valorificate in domenii precum: sanitar, alimentar, ecologic, cercetari si aplicatii genetice. Se pot orienta spre aceasta specializare cei care manifesta gindire analitica, spirit de observatie. Au fost planificate pentru acest an opt clase in aceasta specializare. Cite una la:"Balcescu" - ultima medie 8,98, "Murgoci" - 9,08, "Cerna" - 8,3, "Perpessicius" - 8,39, "Sebastian" - 7,79. Trei clase se vor forma la Grupul Scolar "Ana Aslan" - 7,92.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro