Labirintul admiterii la liceu | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Labirintul admiterii la liceu

In fiecare an, pentru a ajuta elevii de clasa a VIII-a publicam numarul de locuri, pe specializari, de la toate unitatile de invatamint liceal. De aceasta data, pentru fiecare specializare vom prezenta si disciplinele cele mai importante care se studiaza, meseriile pe care le obtin elevii la finalizarea anilor de studii.

Alegerea optiunilor pentru fisa de inscriere la liceu

Alegerea liceului, a profilului si a specializarii este primul pas in alegerea viitoarei profesii si in construirea unei cariere de succes. Aceasta alegere este dificil de facut daca elevul nu are o pasiune foarte clara pentru un anumit domeniu. Sint putini cei care stiu exact ceea ce vor si ce le place. In aceste conditii, Centrul Judetean de Asistenta Psihopedagogica a venit in sprijinul adolescentilor si le-a explicat ce anume trebuie sa urmareasca si cum sa faca aceasta alegere in ghidul intitulat "Info cariera 2006" din care exista cel putin un exemplar in fiecare scoala. Cind un adolescent isi alege profesia trebuie sa aiba in vedere mai multi factori, individuali si sociali de care trebuie sa tina cont: calitatile, deprinderile sale - apreciate cu obiectivitate, interesele pentru anumite domenii de cunoastere - care sint disciplinele la care are notele cele mai mari si invata cel mai usor, valorile pe care intentioneaza sa le promoveze in viata, rezultatele scolare, idealurile, sfaturile oferite de familie si prieteni, dar si piata muncii - adica ce domenii sint mai ofertante in privinta locurilor de munca.
Profilul pe care il alege un elev, uman sau real, presupune studiul aprofundat al unor discipline de specialitate grupate pe arii curriculare, dezvoltarea anumitor competente care determina calificarea obtinuta. Acelasi profil poate fi gasit la mai multe scoli, asa ca alegerea scolii trebuie sa se faca in functie de media de admitere obtinuta. Aceasta trebuie sa fie apropiata de media ultimului admis in anul precedent. Profilul ales nu determina obligatoriu un anumit traseu educational, dar este un avantaj daca se continua studiile universitare in acelasi domeniu.

Prezentarea generala a retelei liceelor

La filierea teoretica, profilul uman, sint specializarile filologie si stiinte sociale, iar la profilul real sint specializarile matematica-informatica si stiintele naturii. La filiera tehnologica exista profilul servicii cu specializarile: tehnician in activitati economice, administratie si turism. La profilul resurse naturale si protectia mediului exista specializarile: tehnician analize produse alimentare, ecolog si protectia calitatii mediului si designer mobila si amenajari interioare. La profilul tehnic exista specializarile: tehnician telecomunicatii, mecatronist, operator tehnici de calcul, proiectant CAD, designer vestimentar.
Filiera vocationala se adreseaza elevilor care au inclinatii evidente catre anumite domenii de activitate. La profilul arte vizuale si plastice exista specializarile: arte plastice si decorative, arhitectura, arte ambientale si design. La profilul muzica, arta actorului si coregrafie sint specializarile: muzica, arta actorului.
La profilul pedagogic exista specializarile: bibliotecar documentarist si instructor pentru activitati extrascolare. La profilul sportiv specializarea este de instructor sportiv, la cel teologic specializarea este de preot cu studii medii, iar la profilul militar specializarile sint stiinte sociale si matematica-informatica.
Amanunte despre fiecare specializare si numar de locuri disponibile la licee vom oferi in zilele urmatoare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro