Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La vremuri noi, tot ei

"Noua stinga romaneasca" este un concept pe care Ion Iliescu l-a introdus ieri pe scena publica, odata cu lansarea Polului Social, constructia nasita de fostul presedinte si de vechiul sau camarad, Petre Roman. Sincer sa fiu, nu inteleg nimic din conceptul asta. Cum adica "noua stinga"? Politica romaneasca o fi cumva vreun fel de lup care tocmai a napirlit de vechea stinga, acum crescindu-i una noua? Dar, chiar si asa, imi vine greu sa gasesc ceva nou in proiectul iliescian. Si o sa explic de ce, in rindurile de mai jos.
In primul rind, lipsa noutatii vine de la oameni. E absurd sa vezi aceleasi fete de care te-ai plictisit privindu-le vreme de 16 ani, asigurindu-te acum ca reprezinta ceva nou. Lui Iliescu ii cunoastem saracia si cinstea, ii stim mineriadele si am vazut cum a crescut la sin toata trupa baronetului local si national, toata floarea securoida, gasca de intreprinzatori cu ochi albastri care a devalizat Romania. Il stim si pe Petrica. I-am apreciat sarmul post revolutionar, puloverul si discursul de om scolit in strainatate. Nu au fost putini cei care au asteptat de la el ceva in anii imediat urmatori lui '89 si care au primit la schimb un mare nimic si multe vorbe frumoase.
In al doilea rind, lipsa noutatii vine din strategie. Aceeasi idee rasuflata, cu care Iliescu a incatusat pluripartitismul, imediat dupa revolutie: sa facem front comun, sa ne adunam in jurul aceluiasi ideal, sa ne unim fortele, sa dregem ceva... Cu el in frunte. Ei bine, nu vad in "Polul Social" altceva decit o tentativa de a rastalmaci ideea Consiliului provizoriu al Frontului Salvarii Nationale (CFSN). Aceeasi marfa, acelasi ambalaj. Schimbindu-i doar numele, nu stiu daca initiatorii proiectului vor reusi sa-i schimbe si data expirarii. Si, la fel ca in decembrie '89, Ion Iliescu ne da asigurari ca aceasta constructie nu are ca obiect constituirea unei alternative la nici una dintre structurile politice de stinga existente si nici constituirea unui vehicul politic. Atunci, transformarea CFSN in FSN a definitivat si legitimat acapararea puterii de catre oamenii din jurul si din spatele fostului primsecretar Iliescu.
In concluzie, nu pot decit sa fiu dezamagit de prestatia stingii din Romania. "Generatia 2008" propusa de Geoana s-a dovedit a fi o gargara de cuvinte goale - nici un tinar PSD nu a fost promovat la Braila, dar nici in alta parte, de la evenimentul desfasurat in urma cu aproape o luna. In schimb, ni se propune un dinozaur recoafat, o constructie anacronica menita sa resusciteze stravechi vestigii politice, asa cum este, de pilda, Petre Roman. Si oamenii ar trebui sa creada ca asta reprezinta noua stinga.
Ei bine, sint convins de necesitatea aparitiei unui partid de stinga, un partid care sa promoveze politici sociale, sa panseze acolo unde, din pragmatism, dintr-o strategie liberala directa si exigenta, dreapta poate rani. Dar o asemenea constructie nu se poate face cu oameni care s-au dovedit nocivi societatii romanesti, cu personaje prafuite, lipsite de viziune, cu moaste sfinte, cu trucaje, facaturi si montaje artificiale. Stinga ar trebui sa fie, in primul rind, naturala si sincera. Asa cum sint si nevoile oamenilor.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii