Mergi la conţinutul principal

La vot n-au fost nereguli, dar nici alegatori

Alegerile parlamentare s-au desfasurat la Braila sub semnul linistii si al corectitudinii. Este opinia generala a principalilor candidati in colegiile brailene, indiferent de partidul caruia ii apartin. Principala problema a scrutinului de ieri a fost legata, dupa opinia candidatilor, nu de neregulile in procesul de vot, ci de prezenta foarte scazuta a alegatorilor. Iata insa si declaratiile celor cu care am discutat ieri, despre modul in care s-au desfasurat alegerile in judetul Braila:
* Florin Cirligea, candidat PDL pentru Camera Deputatilor in Colegiul I: "Prezenta la vot este, la acest moment, la care vorbim, de circa 24% in colegiul meu - chiar foarte buna, comparativ cu ceea ce ma asteptam. Eu cred ca, in final, la ora 21.00, se va ajunge la circa 35%. Daca omul vede ca s-a facut ceva in colegiul lui, normal ca se mobilizeaza si vine sa-si exprime optiunea, fiindca isi da seama ca unora chiar le pasa si vor sa faca ceva pentru comunitate. Ca incident, as aminti o problema cu un reprezentant UDMR, care a depus o contestatie cum ca ar fi un afis de-al meu in apropierea unei sectii de votare. Cind a depus contestatia, in loc de UDMR, a scris PNL si cind s-a verificat situatia in teren, s-a dovedit ca, de fapt, nu era nici un afis".
* Eugen Badalan, candidat PDL pentru Camera Deputatilor in Colegiul II: "Din punct de vedere al prezentei la vot, situatia este foarte diferita, la sectiile din colegiul meu. Ca sa va dau un exemplu, la ora la care in unele sectii prezenta era de 12%, in alte sectii, procentul era de 40%. Cele mai multe neprezentari la vot s-au inregistrat in zonele Comorofca si Plantelor, dat fiind ca s-au schimbat sectiile de votare, iar cind oamenii au venit la sectiile la care erau obisnuiti sa voteze si au fost trimisi in alta parte, au lasat-o balta si s-au intors acasa. Din punctul meu de vedere, la finele zilei, prezenta la vot va fi de circa 32-35%. Cit despre nereguli, nu am constatat asa ceva".
* Doru Damian, candidat PSD pentru Camera Deputatilor in Colegiul II: "Prezenta la vot este destul de redusa, dar se inscrie in nota nationala; problema este ca unii oameni sint bulversati de aceasta schimbare a sectiilor de votare. Ei erau obisnuiti sa mearga la vot intr-un loc, acum au constatat ca trebuie sa mearga in alta parte si unii au renuntat sa se mai duca. Despre posibile nereguli, am avut un semnal ca undeva, la o sectie de votare, i s-a dat unui alegator un buletin de vot fara stampila sectiei, ceea ce ar fi dus la anularea votului. Persoana in cauza a observat si a atras atentia comisiei despre aceasta situuatie si a cerut sa se puna stampila respectiva. La aceasta ora, consider ca este vorba despre o simpla neglijenta, nu de ceva mai grav. In ce priveste prezenta la vot la ora 21.00, eu o estimez la circa 35%"

"Pe oameni nu-i mai intereseaza politica, s-au saturat de ea"

* Daniela Bartos, candidat pentru Camera Deputatilor in Colegiul III: "Prezenta la vot putea sa fie mai buna. Ma asteptam sa iasa mai multa lume la vot, dar se pare ca pe oameni nu-i mai intereseaza politica, s-au saturat de ea. Din pacate, in sectiile din Colegiul meu am observat ca cei mai multi dintre alegatorii care s-au prezentat la urme erau persoane de virsta a treia, pe tineri nu-i intereseaza de soarta lor. In ce priveste prezenta la vot, estimez ca aceasta va fi de circa 32-34 %, la ora 21.00".
* Mihai Tudose, candidat PSD pentru Camera Deputatilor in Colegiul IV: "Pina acum, am vizitat localitatile din tot colegiul, dar nu am luat la cunostinta nici eu, nici vreunul dintre colegii mei de vreo neregula in procesul electoral sau de vreun incident. Este pace si linste, dar din pacate, lumea nu prea iese la vot. Vremea a fost de asa natura, incit nu prea ii indeamna pe alegatori sa iasa din casa, mai intii, a fost ploaia de ieri si apoi, ceata de astazi. Din estimarile mele, prezenta la vot in colegiul meu va fi in final, totusi, de 60%".
* Ion Sterian, candidat PNL in Colegiul V pentru Camera Deputatilor: "Nu am sesizat nici un fel de incidente in colegiul meu, in procesul electoral. Ceea ce ma ingrijoreaza, insa, este prezenta la vot a populatiei. Nu cred ca de vina este vremea, mai degraba dezinteresul cetatenilor, mai ales ca legea privind votul uninominal nici nu a fost popularizata cum trebuie, ca sa inteleaga lumea ce si cum voteaza. In mediul rural, din ce am vazut eu, lumea nu prea iese sa voteze. Ma indoiesc ca se va ajunge la o prezenta la vot mai mare de 40%, de fapt, ca sa fiu sincer, as zice ca macar de-ar da Dumnezeu sa fie de 35%...".
* Ion Rotaru, candidat in Colegiul I pentru Senat: "Nu am constatat nereguli in colegiul meu, insa prezenta la vot nu prea este grozava. Am fost pina la prinz in municipiu si apoi in localitatile din mediul rural, care intra in colegiul meu. Situatia se pare ca este mai buna in mediul rural, din punct de vedere al mobilizarii oamenilor. Nu stiu exact care este cauza prezentei slabe la vot, poate ca vremea, desi nu a fost chiar atit de urita, poate si dezinteresul oamenilor, poate si faptul ca nu a existat o campanie sustinuta prin care sa li se explice cetatenilor ce este cu votul uninominal. Multi dintre ei, mai ales in mediul rural, dar si in municipiu, nu au inteles exact cum se voteaza, pe cine pot vota, dintre candidatii unui partid si m-am convins de acest lucru din discutiile cu oamenii. In ce priveste dezinteresul alegatorilor, eu as spune ca daca noi, candidatii sintem dispusi sa ne asumam un proiect, niste promisiuni, ar fi corect ca si oamenii sa fie dispusi sa-si asume responsabilitatea de a-si exprima optiunea in privinta unuia sau altuia dintre candidati".
* Constantin Cibu, candidat PNL in Colegiul II pentru Senat: "Nu am sesizat nimic deosebit in procesul electoral, din punct de vedere al corectitudinii acestuia. Prezenta la vot a fost mult sub asteptari, probabil ca la ora 21.00 ea va fi de circa 35%".
* Nicolae Mitroi, candidat PDL in Colegiul II pentru Senat : "Nu am sesizat nici un fel de nereguli in colegiul meu. Prezenta la vot a fost
la ora 16.00 de circa 20-25%, deci cred ca la ora 21.00 va fi de sub 40%. Ce as sesiza ar fi ca, la anumite ore, prezenta la vot a fost astazi mai buna decit cea raportata la aceeasi ora, la alegerile locale".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro