La vânătoare de oferte | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Liberalizarea pieței de energie electrică. Alegeți cu grijă oferta!

La vânătoare de oferte

* mai aveți timp până la finele lunii martie să vă decideți cine va fi furnizorul dumneavoastră de energie electrică pe piața liberă * și aveți de unde alege: pe pagina Autorității de Reglementare în domeniul Energiei aveți o listă cu toți furnizorii licențiați dispuși să încheie contracte în județul nostru, plus ofertele lor de preț * dacă nu vă decideți până pe 31martie, veți fi preluat automat de către actualul furnizor, dar, atenție!, la un preț mai mare * dacă pe factura dumneavoastră scrie „factură piață concurențială”, ați scăpat de corvoada alegerii unui furnizor de energie

 

Sute de mii de consumatori casnici brăileni, care au primit până la finele anului abia încheiat energie electrică la prețuri stabilite de ANRE, au ocazia să-și aleagă viitorul furnizor și, totodată, oferta financiară care-i avantajează. Asta, în contextul în care de la 1 ianuarie a.c., am intrat cu toții pe piața liberalizată a energiei electrice, iar ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei) nu va mai interveni în stabilirea prețului pentru populație, acesta urmând a se forma liber pe piață, în funcție de cerere și ofertă. Practic, fără costuri suplimentare, cel puțin la acest moment, fiecare ne putem orienta către ce furnizor ne oferă condițiile mai avantajoase. Ca idee, pe pagina ANRE dedicată acestui subiect, puteți găsi lista completă a furnizorilor autorizați dispuși să încheie contracte pe teritoriul județului nostru, precum și ofertele prin intermediul cărora încearcă să-și atragă clienți, inclusiv documentele tipizate prin completarea cărora veți putea perfecta un eventual transfer de la un furnizor la altul. Alegeți însă cu grijă, citiți cu mare atenție ofertele, și încercați, pe cât posibil, ne sfătuiesc specialiștii, să nu încheiați contract pe perioade lungi, tocmai pentru a nu avea eventuale surprize neplăcute pe viitor.

1 ianuarie a adus și liberalizarea completă a pieței de electricitate. Asta înseamnă că românii nu mai plătesc prețuri stabilite de ANRE, ci au la dispoziție două variante: rămân cu vechile contracte și plătesc automat prețuri numite de serviciu universal, care vor fi mai mari cu 13-26%, sau încheie alte contracte în piața liberă. Foarte important, consumatorii trebuie să știe dacă nu sunt cumva deja în piața concurențială, pentru că a existat și până acum această posibilitate. Dacă pe factură scrie „factură piață concurențială”, ei nu au nimic de făcut, pentru că nu mai sunt în situația de a plăti automat prețuri de serviciu universal, iar liberalizarea de la 1 ianuarie nu are niciun impact asupra contractului lor. Revenind, termenul inițial pentru alegerea uneia dintre cele două variante era finele lunii ianuarie anul curent, dar a fost prelungit până la data de 31 martie a.c., asta, în contextul în care opinia publică s-a inflamat cu privire la faptul că nu a existat o campanie de informare a consumatorilor vizați de efectele liberalizării pieței. De altfel, un sondaj al Asociației Energia Inteligentă arăta că, la începutul lunii decembrie, peste 90% dintre consumatorii casnici de electricitate nu știau că piața va fi liberalizată de la 1 ianuarie. Alarmant dacă ne gândim că un consumator care nu optează pentru una dintre ofertele concurențiale este trecut automat la acel preț de serviciu universal, mult mai mare față de prețul reglementat până acum de către ANRE. De exemplu, potrivit Agerpres, la clienții Electrica Muntenia Nord, companie care are arondat și județul nostru, prețul de serviciu universal crește cu 15% față de prețul reglementat de acum. 

 

Furnizorii licențiați și prețurile oferite brăilenilor, disponibile pe pagina web a ANRE

Potrivit noilor reguli, noul contract poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de energie electrică. Practic, clienții casnici pentru care furnizarea s-a făcut la prețuri reglementate de ANRE trebuie să identifice oferta de furnizare cea mai avantajoasă în raport cu propriile nevoi și să încheie, până la data de 31 martie 2021, un contract de furnizare a energiei electrice în regim concurențial. Astfel, noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual - în cazul județului nostru majoritatea abonaților casnici fiind arondați companiei “Electrica Furnizare” -, sau cu oricare alt furnizor de electricitate, dintre cei licențiați de către ANRE, care activează pe piața cu amănuntul de energie electrică.

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor de furnizare existente pe piață, se poate accesa aplicația „Compărător oferte-tip de furnizare a energiei electrice”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE, la adresa: https://www.anre.ro/ro/info-consumatori/comparator-de-tarife. De asemenea, poate fi descărcată direct pe telefonul mobil și o aplicație “ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play. Acolo veți completa criteriile de selecție a furnizorilor licențiați de genul “Tipul de client”, “Tipul de ofertă”, “Tip preț”, “Tip produs”, “Mod transmitere factură”, “Frecvență citire contor”, sau “perioadă contract (cu mențiunea că pentru criteriile enumerate mai sus răspunsurile sunt deja preselectate pentru consumatorii casnici), apoi Județul. La final, vă vor fi afișate oferte din partea mai multor furnizori din zona în care se află clientul, ordonarea fiind făcută în funcție de preț de furnizare (lei/kWh), cu precizarea că prețurile afișate nu includ TVA.

Ca idee, cel mai mic preț oferit vine din partea SC “AIK Energy Romania” SRL cu 0,64 lei/kwh, urmat de cele ale SC “SPEEH Hidroelectrica”, “Restart Energy One” și “Nova Power & Gas“ cu 0,65 lei/kwh, sau “ICCO Energ” – 0,69 lei/kwh. De menționat că “Electrica Furnizare”, actualul furnizor al majorității gospodăriilor din județul nostru, oferă un preț de circa 0,74 – 0,75 lei/kwh.

La polul opus cele mai mari prețuri sunt oferite de “APURON Energy” – 1,13 lei/kwh și “Energy Network” SRL cu 1,17 lei/kwh.

 

Recomandări pentru consumatori

În acest context, specialiștii recomandă consumatorilor să renunțe la contractele pe care le au în prezent și care le vor aduce facturi mai mari și să caute în piața liberă oferte cu prețuri și condiții mai bune. Ei pot să-și păstreze furnizorul sau pot alege un altul dintre cei licențiați.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomandă același lucru. „Oamenii ar trebui să se uite pe site-ul ANRE, la comparatorul de prețuri, și să-și aleagă oferta cea mai bună, a spus sursa citată adăugând că, totuși, va cere Consiliului Concurenței să verifice dacă prețurile de serviciu universal nu sunt cumva majorate artificial.

La rândul său, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a arătat că este foarte important ca oamenii să încheie contracte pe piața concurențială, fie cu actualul furnizor, fie cu altul, pentru a beneficia de condiții mai avantajoase. Acesta a dat exemplul facturilor la gaze, care au scăzut pentru cei care au încheiat contracte noi, după liberalizarea pieței gazelor la 1 iulie 2020.

Oamenii mai trebuie să știe că nu va rămâne nimeni fără curent dacă nu semnează noi contracte. În plus, ei își pot schimba oricând contractele.

În această etapă, procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică este gratuit, și nu implică modificări de ordin tehnic (de genul schimbat contori), indiferent de furnizorul ales de către client. Ca și în cazul contractelor pentru telefonie sau internet, denunțarea acestuia înainte de expirare, sau altfel spus ieșirea din contract înainte de expirarea acestuia, poate presupune costuri pentru client. De aici și recomandarea specialiștilor de a încheia contracte pe perioade scurte de timp de genul 1 an.

România era ultima țară din Uniunea Europeană care nu liberalizase până acum piața de electricitate. Acest lucru era obligatoriu prin legislația europeană, iar România a cerut mai multe derogări de-a lungul anilor, fiind ultimul termen posibil pentru a finaliza procesul.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro