Mergi la conţinutul principal

La un pas de a scapa de carantina

Comandamentul Judetean Antiepizootic a anuntat ca ieri, in judetul Braila, erau declarate inca active, 7 focare de gripa aviara. Din fericire, asa cum decurg lucrurile, joi ar putea iesi din carantina primele patru localitati, iar peste alte circa 10 zile, inca doua. Singura localitate care ridica probleme este Tataru, sat in care se actioneaza si in prezent in sensul perierii si dezinfectarii zonei de focar. Au trecut mai bine de 6 sptamini de cind in judetul Braila a fost confirmat primul caz de gripa aviara, iar de atunci, sateni si autoritati au dus o lupta continua. Acum totul depinde de modul in care se comporta puii santinela, iar dupa cum apreciaza veterinarii lucrurile merg spre bine. Daca aprecierile lor sint corecte, Braila are sanse mari ca pina la sfirsitul lunii sa scape de gripa, daca nu, si puii vor da cele mai mici semne de boala, cosmarul se va prelugi, o noua dezinfectie, 21 de zile de asteptare, alti pui santinela, alte 21 de zile de asteptare...

6 saptamini de cosmar

La Scarlatesti, primul focar de gripa aviara confirmat in judetul nostru, primul din afara Deltei Dunarii, carantina a fost impusa in data de 26 noiembrie 2005. Au fost ucise si incinerate 12.095 de pasari. Scarlatestiul ne-a adus in atentia intregii Europe, si nu pentru ca boala sau modul ei de manifestare ar fi avut vreo particularitate, ci pentru modul defectuos in care s-a actionat. Intreaga conducere a Directiei Sanitar Veterinare a fost demisa, iar ministrul Flutur si-a trimis special oamenii pentru a coordona actiunea. Expertii din capitala au reusit sa impuna metode stricte si sigure de lucru, dar nu au reusit insa si sa stopeze extinderea bolii, drept pentru care, la doar citeva zile, mai precis pe 1 decembrie, au urmat Bumbacari si Dudescu. In cele doua noi focare au fost ucise 1.140, respectiv 6.784 de pasari. Dupa inca 4 zile, pe 4 decembrie, rezultatele testelor efectuate pe pasari moarte din Ciocile au iesit pozitive, iar localitatea a intrat in carantina. Aproape 16.500 de pasari au fost incinerate. Ciocile a fost si ultima localitate in care pasarile au fost ucise in masa, dupa 4 sate decimate, veterinarii braileni reusind sa achizitioneze truse mobile de analiza si depistare rapida a prezentei virusului. Astfel, in urmatoarele localitati in care a fost confirmat H5N1, stingerea focarelor s-a derulat dupa reguli mai putin aspre, respectiv uciderea pasarilor doar din gospodariile in care virusul a fost depistat si din alte citeva curti vecine. Prima localitate in care s-a actionat astfel a fost Zavoaia, unde carantina a fost impusa in data de 7 decembrie, focarul fiind localizat intr-o zona marginasa a satului. Lucrindu-se dupa noua metoda, la Zavoaia numarul pasarilor ucise a fost mult mai mic decit in cazurile precedente, 1.771, mai putin de un sfert din intregul efectiv existent in localitate. Pe 12 decembrie, H5 a fost confirmat si laTataru, o localitate situata in apropierea celorlalte focare. Si aici a fost aplicata aceeasi metoda ca si la Zavoaia, drept pentru care numarul pasarilor ucise a ajuns la 3.856.
20 decembrie a fost ziua in care, cel putin pentru Braila, a fost declarat ultimul focar de gripa aviara, Chichinetu, un sat mic, cu doar citeva zeci de case. Au foat ucise si incinerate 365 de exemplare.

Joi, ziua decisiva

Conform procedurii stabilite in astfel de cazuri, la 21 de zile dupa finalizarea ultimei dezinfectii, in focare au fost introdusi puii santinela, in functie de evolutia acestora stabilindu-se ridicarea masurilor de carantina sau, dupa caz, reluarea masurilor de dezinfectare a gospodariilor. Astfel, in data de 28 decembrie 2005 au fost introdusi puii santinela in Scarlatesti, Bumbacari, Dudescu si Ciocile, iar in data de 3 decembrie in Zavoaia si Chichinetu. Singura localitate in care nu au fost introdusi puii santinela este Tataru, in conditiile in care ultimele pasari, 353 de capete din 10 gospodarii, au fost ucise in zilele de 27, 28 si 29 decembrie. "In cazul in care situatia evolueaza normal si nu apar alte cazuri de imbolnaviri la pasari, datele estimative de stingere a focarelor sint: 12 ianuarie pentru Scarlatesti, Bumbacari, Dudescu si Ciocile si 21 ianuarie pentru Zavoaia si Chichinetu. Masurile luate la instituirea carantinei in localitatile afectate se mentin pina la declararea inchiderii focarelor", a precizat prefectul judetului si seful Comandamentului Judetean Antiepizootic, Nicolae Mitroi.
Un comunicat al Ministerului Agriculturii, emis vineri, preciza ca, in urma uciderii pasarilor din cele 23 de focare de gripa aviara declarate in 5 judete ale tarii, despagubirile acordate au fost de 28 miliarde de lei vechi. Din aceasta suma, doar Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a primit mai mult de 10 miliarde de lei vechi. Mai precis, pentru cele 41.861 de pasari ucise in 1.623 de gospodarii pina in data de 22 decemrie, cind s-au facut ultimele plati, DADR a distribuit catre proprietari despagubiri in valoare de 10,5 miliarde de lei. In plus, au mai fost inaintate catre Minister solicitari de plata in valoare de 76,9 milioane de lei pentru cele 353 de pasari ucise in zilele de 27, 28 si 29 decembrie in localitatea Tataru. Conform precizarilor directorului DADR Braila, Vasile Suraianu, sumele sint asteptate sa soseasca din zi in zi. Acestea sint si ultimele dosare inaintate de Directia Sanitar Veterinara catre DADR Braila, in vederea acordarii despagubirilor, ceea ce inseamna, ca de la inceputul anului nu au mai fost depistate cazuri noi de gripa aviara.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro