Mergi la conţinutul principal

La un pas de inundaţie din cauza unui stăvilar furat

* zeci de oameni au muncit, luni, 8 martie, pentru prevenirea unui dezastru * Dunărea a ajuns aproape de cota de inundaţie, însă digurile brăilene încă îi fac faţă fără probleme

Dunărea măsura, ieri, la mira Brăila, 609 centimetri, cu 1 cm mai puţin decât cota de inundaţie, la un debit de 12.800 metri cubi pe secundă. Din fericire, digurile - atât cele care apără terasa Brăilei, administrate de Sistemul de Gospodărire a Apelor, cât şi cele din jurul Insulei Mari, aflate în grija Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare - fac faţă fără probleme presiunilor gigantice exercitate de volumul uriaş de apă. Există, însă, şi puncte nevralgice din cauza cărora ar putea să apară probleme grave. Aşa s-a întâmplat, de exemplu, lângă Chiscani, unde Dunărea a refulat prin conducta de evacuare a unei foste amenajări piscicole, deoarece hoţii de fier vechi au furat stăvilarul care ar fi trebuit să ţină apa dincolo de dig. Ar fi putut fi inundate 48 de hectare aparţinând societăţii "Celhart Donaris" dar, din fericire, s-a dat alarma la timp şi nu s-a inundat decât jumătate de hectar. Astfel, luni, 8 martie, un echipaj al Detaşamentului de Pompieri nr. 2 Brăila, patru angajaţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor, 27 de voluntari ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din Chiscani, 14 angajaţi ai "Termoserv" SA şi nouă angajaţi ai "Celhart Donaris" au muncit cot la cot pentru a închide breşa. Mai exact, s-a realizat o incintă cu rol de egalizare a presiunilor, pe o suprafaţă de 100 metri pătraţi, formată din 1.800 saci cu pământ şi nisip şi 400 mp folie de polietilenă. "Iniţial, s-a crezut că este vorba de infiltraţii prin dig, apoi am descoperit stăvilarul descompletat. Sperăm să nu mai avem probleme, după măsurile luate", ne-a declarat Adrian Turiac, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila.

Tot luni, prefectul Dumitru Popa a inspectat, împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, digurile care apără Insula Mare a Brăilei. Concluzia trasă la faţa locului a fost că, deocamdată, nu sunt probleme pe aceste diguri.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro