Mergi la conţinutul principal

La un pas de crimă, pentru câteva verze

• Daniela Rotaru, din satul Ţepeş Vodă, va executa 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru tentativă de omor asupra unui membru de familie • în toamna anului trecut, femeia de 40 de ani s-a aghezmuit bine, apoi şi-a lovit concubinul cu un cuţit de bucătărie • în acel moment, în locuinţă se aflau şi cei trei copii • femeia a fost cât pe ce să-l omoare pe Florian, bărbatul cu care convieţuia de 12 ani, pentru că acesta intenţiona să-i dea mamei câteva kilograme de varză •

 

Sentinţă definitivă în dosarul tentativei de omor comisă la beţie de o femeie din satul Ţepeş Vodă, comuna Movila Miresii.

Astfel, zilele acestea, magistraţii Curţii de Apel Galaţi au respins apelul declarat de inculpata Daniela Rotaru, în vârstă de 40 de ani, arestată şi trimisă în judecată în octombrie anul trecut, pentru tentativă de omor asupra unui membru de familie. Aceeaşi instanţă a dispus menţinerea arestului preventiv pentru femeia cu apucături criminale din Ţepeş Vodă. Daniela Rotaru va executa 4 ani şi 6 luni de închisoare, aşa cum a stabilit instanţa de fond, pentru că a încercat să-şi omoare concubinul. Două instanţe de judecată, Tribunalul Brăila şi Curtea de Apel Galaţi, au dispus prelevarea de probe biologice de la inculpată, în vederea introducerii profilului genetic în SNDGJ (Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare), destinat celor mai periculoşi infractori din România.

 

Femeia a spus că s-ar fi aflat în legitimă apărare, însă afirmaţia n-a putut fi dovedită

  Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, la data la care a fost comisă agresiunea, şi Daniela Rotaru şi concubinul ei, Florian Grigore, erau cunoscuţi în satul Ţepeş Vodă, comuna Movila Mireşii, drept mari consumatori de alcool. Cei doi - victimă şi agresor - trăiau în concubinaj de circa 12 ani, iar din relaţia lori s-au născut trei copii, de 12 ani, de 7 ani şi de doar 7 luni (în momentul în care femeia şi-a înjunghiat iubitul). În aceeaşi curte, dar în corpuri de clădire separate, locuiesc soacra şi cumnatul femeii condamnate pentru tentativă de omor. 

Daniela şi Florian obişnuiau să consume alcool în cantităţi impresionante, iar după ce se îmbătau cui, se luau la ceartă. Uneori, şi mai rău. La fel s-a întâmplat în octombrie 2016, când, din te miri ce, concubinii s-au luat la harţă, iar în final unul a ajuns în stare gravă la spital, fiind în pericol de moarte, iar celălalt a fost încătuşat şi vârât în arestul Poliţiei, pentru tentativă la infracţiunea de omor.

În după-amiaza zilei de 16 octombrie 2016, în jurul orei 16:00, Florian Grigore s-a întors acasă cu un sac în care se aflau câteva kilograme de varză, pe care - mare greşeală! - intenţiona să le dea mamei (care locuieşte în curte cu el). Daniela, care se afla sub influenţa alcoolului, s-a opus şi de aici “măcelul” care a urmat. Parcă ieşită din minţi, femeia de 40 de ani a pus mâna pe un cuţit de bucătărie lung de 26,5 centimetri, cu care sătenii obişnuiesc să sacrifice porcii de Crăciun, înjunghiindu-şi bărbatul cu sete, de trei ori, până l-a redus la tăcere. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:

“Loviturile au fost aplicate cu intensitate, astfel încât una a creat o plagă penetrantă cu pneumotorax, iar cea posterioară a creat o fractură costală (…). Imediat după aceea, persoana vătămată a început să sângereze abundent, s-a întins pur şi simplu pe jos şi şi-a pierdut cunoştinţa. Inculpata a luat în braţe copilul de 7 luni şi a plecat în altă încăpere, lăsând-o pe victimă în starea descrisă anterior”. Nici vorbă să sune la Ambulanţă şi să ceară ajutor. Sau măcar să fi anunţat rudele. 

La scurt timp după agresiune, fiul cel mare, care are 12 ani, a privit pe geamul încăperii şi şi-a văzut tatăl zăcând fără cunoştinţă, într-o baltă de sânge. Speriat din cale-afară, copilul a alergat iute şi şi-a alertat rudele, care, la rândul lor, au apelat serviciul unic pentru urgenţe 112. Până la sosirea ambulanţei, mama şi fratele bărbatului înjunghiat de concubină l-au schimbat pe acesta de hainele murdare de sânge.

În după-amiaza aceleiaşi zile, Florian Grigore a fost transportat în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a stat internat în perioada 16-24 octombrie 2016. Potrivit raportului de constatare medico-legală emis pe 15 noiembrie 2016 de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila, persoana vătămată Grigore Florian a avut nevoie de două săptămâni de îngrijiri medicale.

Audiată pe parcursul urmăririi penale, femeia de 40 de ani acuzată de tentativă de omor asupra unui membru de familie a declarat că, înainte să-şi înjunghie concubinul cu cuţitul de sacrificat porci, acesta ar fi încercat să o lovească. Ca să verifice afirmaţiile Danielei, cum că ar fi folosit cuţitul “în legitimă apărare”, medicii legişti au examinat-o, însă nu au observat nicio leziune traumatică pe trupul ei. Adevărul e că Florian Grigore nu şi-a lovit concubina în octombrie anul trecut, însă a încasat din plin trei lovituri de cuţit, pentru câteva kilograme de varză prăpădite.

Cu toate că avea acasă trei copii minori (ultimul fiind în vârstă de 7 luni), Daniela Rotaru a fost reţinută în ziua de 17 octombrie 2016 şi dusă în Arestul IPJ Brăila, iar pe 18 octombrie a fost arestată preventiv, pentru tentativă de omor comisă asupra unui membru de familie. Procurorul de caz preciza în urmă cu câteva luni, la finalizarea anchetei: “Fapta reţinută în sarcina inculpatei, comisă pe fondul consumului de alcool şi constând în lovirea victimei, în mod repetat, în zona toracică, cu un cuţit de bucătărie lung de 26,5 centimetri, folosit la sacrificarea porcilor, în apropierea copiilor minori, prezintă o gravitate deosebită, atentând la valori esenţiale ale fiinţei umane - viaţa, integritatea corporală, sănătatea - constituind o gravă încălcare a drepturilor fundamentale ale omului”.

Pe lângă condamnarea de 4 ani şi 6 luni de închisoare, Danielei Rotaru i s-au interzis şi drepturile civile, pe o perioadă de 2 ani.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro