Mergi la conţinutul principal

La un pas de crimă, după ce s-a îmbătat din pomană

Încă un individ cu afecţiuni psihice ar putea fi internat la Psihiatrie, după ce şi-a atacat fratele cu bâta, fracturându-i maxilarul şi cutia craniană. Victima a fost scoasă din mâinile agresorului de către mama sa, ajungând în stare gravă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Bagdasar Arseni" din Bucureşti, pentru investigaţii medicale. Gheorghe Asan, în vârstă de 44 de ani, a fost cercetat sub control judiciar şi trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă de omor, agresiune comisă în luna mai anul trecut. Medicii spun că locul lui Asan este într-un spital de psihiatrie, nu într-o familie de oameni normali, pentru că are grave tulburări de comportament.

A primit pomană alcool, apoi a vrut să-şi omoare fratele

Brăileanul Gheorghe Asan locuieşte într-un imobil de pe strada Barbu Ştefănescu-Delavrancea, împreună cu fratele, Florentin, şi cu mama sa, Maria.
Potrivit procurorului criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, în ziua de 21 mai 2015, Florentin Asan se afla la cerşit în Cimitirul "Sf. Constantin". În acea zi, credincioşii au dat de pomană pachete cu alimente, dar şi alcool, Florentin primind mai multe astfel de pachete. "Întrucât persoana vătămată se deplasează cu dificultate, în jurul orei 11:00, inculpatul a mers la cimitir şi i-a luat pachetele deja primite, pe care le-a transportat la domiciliu. În cursul zilei, inculpatul a consumat alcool (în parte din pomeni), astfel că seara era în stare de ebrietate. În jurul orei 20:00, persoana vătămată (Florentin Asan - n.r.), aflată sub influenţa alcoolului, s-a întors acasă, iar la scurt timp între părţi a izbucnit un conflict verbal", precizează procurorul de caz. De la ceartă era să se ajungă la crimă.
Florentin s-a aşezat pe un fotoliu, aproape de uşa de acces în locuinţă, iar Gheorghe, tulburat şi nervos, a ieşit în curte. Agresorul a luat un băţ cu diametrul de 6-7 centimetri (mai lung de jumătate de metru) din grămada de lemne depozitate în curte, după care a intrat în casă. Gheorghe s-a oprit în faţa fotoliului în care stătea fratele său şi, fără să-i spună nimic, l-a lovit pe acesta cu bâta, de trei ori, în cap, provocându-i mai multe fracturi şi leziuni grave. Prima lovitură a vizat maxilarul victimei; celelalte două l-au nimerit pe Florentin în cap. Bărbatul a încercat să pareze una dintre lovituri, fiind lovit puternic peste mâna stângă.
Mama "combatanţilor", Maria, a intervenit în apărarea victimei, cerându-i agresorului să înceteze. Gheorghe a părăsit imediat locuinţa, a ascuns băţul cu care-şi lovise fratele, într-o magazie, după care a plecat de acasă.

Asan ar putea fi internat la Psihiatrie

Autorul tentativei de omor de pe strada Barbu Ştefănescu-Delavrancea s-a întors acasă a doua zi, fiind luat pe sus de poliţiştii de la Judiciar şi dus la audieri. Gheorghe Asan a descris în amănunt conflictul avut cu fratele său şi le-a arătat oamenilor legii unde a ascuns bâta. Procurorul de caz precizează:
"După agresiune, persoana vătămată a fost transportată cu un echipaj SMURD la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, iar mai apoi, cu o ambulanţă, la Spitalul Clinic de Urgenţe «Bagdasar Arseni» Bucureşti, unde a rămas internată în intervalul 22-25 mai 2015. Din raportul de primă expertiză medico-legală (...) rezultă că persoana vătămată a suferit un traumatism cranio-cerebral minor grad I, fractură biparietală şi parieto-temporală stângă, fractură perete lateral sinus maxilar stâng, fractură arcadă zigomatică stângă, hematom periorbitar stâng (...) leziuni ce au necesitat 75-80 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare".
Gheorghe Asan a colaborat cu autorităţile judiciare şi a recunoscut fapta comisă în mai 2015. În primăvara acestui an, a fost supus unei expertize medico-legale psihiatrice. Potrivit Serviciului de Medicină Legală Brăila, inculpatul "prezintă tulburare organică de personalitate" pe fond posttraumatic şi toxic, "cu tulburări de comportament de tip heteroagresiv familial". În raport cu fapta comisă în mai anul trecut asupra propriului frate, Asan a avut discernământul scăzut.
Ţinând cont de problemele psihice ale agresorului cercetat pentru tentativă de omor, comisia de expertiză medico-legală psihiatrică a recomandat "aplicarea măsurii de siguranţă a obligării la tratament medical", potrivit legii. Cu alte cuvinte, instanţa de judecată l-ar putea trimite pe Gheorghe, "volens-nolens", la Spitalul de Psihiatrie.
Pe 20 ianuarie 2016, împotriva inculpatului Gheorghe Asan a fost luată măsura preventivă a controlului judiciar, pentru ca acesta să nu se sustragă de la urmărirea penală. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila au solicitat instanţei de judecată menţinerea măsurii controlului judiciar şi pe parcursul judecării cauzei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro