• “Prinţul nefericit” sau “La Double Inconstance” de Marivaux, regia Sânziana Stoican, se joacă sâmbătă, 23 februarie, de la ora 18.00, la sala “Bujor Macrin” • duminică, 24 februarie, de la aceeaşi oră, la Sala Mare se joacă piesa “Papagaliţa şi curcanul” de Robert Thomas, regia Radu Nichifor
Sâmbătă, 23 februarie 2019, de la ora 18.00, la Teatrul “Maria Filotti”, sala “Bujor Macrin” se joacă piesa PRINŢUL NEFERICIT sau “La Double Inconstance” de Marivaux, regia Sânziana Stoican.
Textul, o comedie în trei acte, construită după tiparele Commediei dell'arte, în care îi regăsim pe Arlequin şi Trivelin, personaje esenţiale ale acestei forme de improvizaţie teatrală, are o construcţie surprinzător de modernă pentru epoca elaborării sale, la sfârşitul secolului al XVIII-lea, fiind reprezentat scenic pentru prima dată în anul 1723, de către comedianţi italieni, la celebrul Teatru “Hotel de Bourgogne” din Paris.
În “Prinţul nefericit” întâlnim scene de un comic savuros, rezolvate în cheie comică de celebrul Arlequin, drame nebănuite, iubiri nerostite sau secrete halucinante, trădări nemaiîntâlnite şi conflicte fără precedent. O comedie reuşită, cu un final pe măsură şi o distribuţi performantă: Emilian Oprea, Mihaela Trofimov, Silviu Debu, Narcisa Novac, Valentin Terente, Corina Borş şi Adrian Ştefan.
Duminică, 24 februarie, la Sala Mare, de la ora 18.00, revine pe scena teatrului brăilean PAPAGALIŢA ŞI CURCANUL de Robert Thomas, regia Radu Nichifor.
Piesa lui Robert Thomas, “Papagaliţa şi Curcanul” sau “La Perruche et le Poulet” în franceză, este o comedie neagră în trei acte, prezentată pentru prima dată la Paris în anul 1966 la Théâtre du Vaudeville. Acţiunea are loc în apartamentul Maestrului Rocher, notar din Paris, apartament în care, într-o seară, după plecarea clienţilor, Alice Postic, secretara, descoperă cadavrul notarului cu un cuţit înfipt în spate. Alice, disperată, reuşeşte să anunţe poliţia înainte de a leşina, însă, la sosirea ofiţerului Maximin, trupul notarului dispăruse. În scenă apare şi inspectorul Henri Grandin, cunoscut în lumea poliţiştilor drept “omul de fier”, datorită cerbiciei sale, acesta se dovedeşte a fi o mai veche cunoştinţă a domnişoarei Postic, care, însufleţită de dorinţa aflării adevărulului, porneşte propia anchetă. De aici până la final urmează o adevărată cavalcadă de încurcături şi suspiciuni, iar concluzia finală generală este: “Moartea nu a fost ceea ce am crezut!”.
Distribuţia este următoarea: Monica Zugravu Ivaşcu, Marcel Turcoianu, Valentin Terente, Elena Andron, Ramona Gângă, Cristian Gheorghe, Adrian Ştefan, Narcisa Novac, Wanessa Radu, Dan Moldoveanu, Ionel Spălatu, Ioana Dragu, Miţa Voicu, Nela Necula şi Mihai Ardeleanu. Muzica şi coloana sonoră – Cornel Cristei; scenografie şi costume – Raluca Polea. Regia artistică, Radu Nichifor.