Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

La placinte inainte, la razboi, pe ultimul loc

Indiscutabil, pentru partidele politice din Braila alegerile din Visani au constituit un test de verificare. Dupa cum au considerat acest test mai mult sau mai putin important, tot asa au fost si rezultatele obtinute. In acest context, era de asteptat ca PSD sa obtina cel mai bun scor cita vreme l-au adus la Visani pina si pe presedintele onorific, inepuizabilul Ion Iliescu. De departe, miza acestor alegeri pentru fostul partid de guvernamint a fost una importanta. Pe de o parte, pentru ca Neagu Caraman, fostul primar suspendat, este tot pesedist, si o infringere acum ar fi echivalat cu o slabiciune a actualei conduceri a PSD, comparativ cu perioada cind Viorel Balcan conducea judeteana de partid. Pe de alta parte, in contextul scaderii permanente, putin cite putin, in sondajele de opinie, o victorie chiar si la Visani echivaleaza cu o bula de aer plina de sperante pentru liderii PSD. Asa se explica prezenta lui Iliescu in campania electorala, asa se explica faptul ca pina si Mircea Geoana s-a laudat cu acest "mare" succes. Cu alte cuvinte, PSD-ul local a tratat cu maxima seriozitate acest eveniment.
Pe locul doi s-a clasat candidatul sustinut de PLD, fostul liberal, Nicolae Caraman. Si in acest caz, miza a fost una consistenta. Senatorul Dan Sabau, dat la o parte de la conducerea PNL, trebuia sa-si confirme potentialul in fata liderilor PLD de la Bucuresti. Era dezastru pentru Sabau daca obtinea un scor sub cel al liberalilor braileni, condusi acum de Constantin Cibu. Ei bine, nu numai ca Nicolae Caraman sustinut de PLD a obtinut un scor onorabil, putin lipsindu-i sa cistige alegerile, dar candidatul PNL s-a clasat pe cel mai rusinos loc, ultimul, cu doar 6 voturi, adica 0,4%. Ca si pentru PSD, miza a fost la fel de importanta si pentru liderii PLD de la Centru, acest partid avind deocamdata in sondaje scoruri care-l situeaza sub pragul de intrare in Parlament. Faptul ca la Visani a obtinut 27% in primul tur, este un semn bun atit pentru Sabau, cit si pentru liderii de la Centru, care l-au trimis de altfel si pe Gheorghe Flutur, fostul ministru al Agriculturii, sa sprijine candidatul PLD in campania electorala.
In cazul candidatului PD, Stefan Naziru, scorul obtinut este discutabil. Mai exact, conteaza din ce unghi privesti rezultatele. Astfel, comparativ cu scorul obtinut in 2004, cind PD a obtinut la Visani 2-3%, cresterea la 22% este remarcabila, fapt punctat si de democratul Horia Vasioiu. Tinind cont, insa, de faptul ca rezultatul obtinut a fost sub cel scos de candidatul PLD, care a intrat in turul II, desi in sondajele de opinie, PD este pe primul loc in preferintele romanilor, scorul nu mai este asa satisfacator. Mai trebuie precizat ca in turul II rezultatele obtinute de PLD si PD s-au adunat matematic, concretizindu-se in cele 758 de voturi obtinute de Nicolae Caraman, semn ca, cel putin la Visani, exista o alianta care functioneaza.
Pe locurile 4, 5 si 6 s-au pozitionat candidatii PC - 3,5%, PRM - 1,5% si PNG - 1%. In ceea ce priveste Partidul Conservator, scorul obtinut este comparabil cu ce se vede prin sondajele de opinie. In cazul PRM si PNG, in schimb, conducerile judetene ale celor doua filiale ar trebui sa-si puna serioase intrebari si la europarlamentarele care se apropie sa si-i aduca pe alde Vadim si Becali in campanie, daca vor sa nu se faca de rusine.
Marea dezamagire a alegerilor din Visani ramine rezultatul penibil obtinut de candidatul PNL, Ionel Martinescu. Cu cele doar 6 voturi obtinute la Visani, liderul liberal Constantin Cibu s-a facut de ris. Nu stiu ce fel de campanie au facut liberalii la Visani, dar este limpede ca n-au impartit nici lemne sau camasi si n-au adus la Braila nici vreo personalitate care sa le suceasca mintile taranilor. Si au pierdut dramatic. Cibu ar trebui sa traga niste invataminte de aici: 1. orice campanie electorala trebuie tratata cu seriozitate maxima, 2. liderii de care este inconjurat trebuie sa fie in prima linie nu numai la imparteala ciolanului, ci si la lupta pentru el. Altminteri, laudele liderului Gheorghe Bunea Stancu, cum ca la alegerile pentru Primaria Brailei, PSD va cistiga detasat s-ar putea sa devina realitate. Cel putin in confruntarea cu PNL Braila.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii