Numărul de alerte de securitate cibernetică primite de Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-Ro), în primul semestru al acestui an, a fost de 54,8 milioane, în creştere cu 300% faţă de perioada similară a anului 2013 şi mai mare decât numărul de alerte pe întreg anul trecut, a declarat şeful Direcţiei Tehnice a CERT-Ro, DanTofan, citat de Agerpres.
Numărul de IP-uri unice din România implicate în diverse tipuri de incidente de securitate cibernetică a fost de 2,07 milioane în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 26% faţă de primele şase luni din 2013, a precizat Tofan, la conferinţa "CyberRisks în Financial Services".
În 2013, CERT-Ro a primit în total peste 43 de milioane de alerte, fiind implicate peste 2,2 milioane IP-uri unice din România.
În majoritatea cazurilor de atacuri informatice, atacatori din străinătate exploatează vulnerabilităţi tehnice ale sistemelor informatice, le infectează cu aplicaţii de tip malware şi le transformă astfel în computere de tip botnet.
Termenul botnet se referă la o reţea de calculatoare infectate cu software de tip bot, software ce permite unor persoane rău intenţionate să preia controlul acestora fără cunoştinţa proprietarilor de drept. Prin intermediul botnet-urilor se desfăşoară activităţi ilegale cum sunt atacurile informatice sau trimiterea de mesaje spam.
Potrivit reprezentantului CERT-ro, ameninţările care vizează România s-au diversificat, iar multe dintre sistemele atacate sunt vechi, nu se pot implementa măsuri de securitate sau nu au licenţa necesară.