Relansarea economiei naţionale a fost principalul subiect dezbătut de premierul Emic Boc în timpul videoconferinţei cu prefecţii.
"Prioritatea majoră a Guvernului o reprezintă locul de muncă al românului. Măsurile pe care le întreprindem vizează tocmai această problemă!", a declarat Boc, precizând că azi va fi publicată în Monitorul Oficial o Ordonanţă de Urgenţă al cărei principal scop va fi sprijinirea firmelor care vor angaja şomeri. Concret, OUG emisă de Boc constă în scutirea acelor firme de la plata asigurărilor sociale pe o durată de 6 luni.
Un alt obiectiv aflat pe lista de priorităţi a Guvernului vizează instrumentarea banilor europeni. Mai exact, la ora actuală există un program U.E. dotat cu o vistierie de 50 milioane euro, dispusă a pompa fonduri în acele firme care vor angaja, pe lângă şomeri, persoane trecute de 40 de ani şi cetăţeni aparţinând altor etnii. Menţionăm că în aria de acţiune a măsurii propuse de Boc se înscriu şi autorităţile locale. "Avem o Ordonanţă de Urgenţă pentru sprijinirea autorităţilor locale care au programe europene în desfăşurare şi care aduc bani în România. Aceste autorităţi locale vor beneficia de garanţii guvernamentale pentru cofinanţare. Două condiţii trebuie îndeplinite în acest sens: 1. să existe un contract de cofinanţare cu Guvernul; 2. să fie conceput un program de promovare a infrastructurii în mai multe domenii, cum ar fi sănătate, asistenţă socială, etc. ", a declarat premierul României.
Ajutor financiar pentru fiecare lucuinţă nouă
La capitolul locuinţe, programul "Prima Casă" se anunţă a fi în 2010 unul cu puşculiţă destul de generoasă, statul punând la dispoziţia cetăţenilor un ajutor financiar de 75.000 euro pentru fiecare locuinţă nouă. Conform celor menţionate de Emil Boc, în cadrul acestui program ar putea fi introdusă şi vânzarea locuinţelor ANL (20.000 de locuinţe ANL vor fi scoase la vânzare). Tot la capitolul locuinţe, Guvernul intenţionează să construiască 25.000 de case în mediul rural, care vor fi puse la dispoziţia categoriilor de specialişti (profesori, învăţători, poliţişti, medici, etc.) care nu locuiesc în satul în care profesează. "Vă propun ca, până la sfârşitul lunii martie, prin intermediul prefecturilor, fiecare primărie să ne comunice câte case vor avea nevoie să fie construite, pentru ca doamna ministru să poată obţine actele legale. Să fie o hotărâre a Consiliului Local, ca să nu ne trezim cu tot felul de complicaţii", a punctat Boc.
De asemenea, Guvernul a pregătit şi un set de măsuri speciale pentru programul "Rabla": la trei maşini casate (3.800 lei un tichet valoric/ maşină), proprietarul va putea să-şi achiziţioneze o maşină nouă. Condiţia este ca tichetul valoric să fie însoţit şi de documente care să dovedească veridicitatea acestuia.
În ce priveşte rata şomajului, Guvernul vrea să introducă o serie de facilităţi privind şomajul tehnic, propunându-şi să salveze 10.000 de locuri de muncă în acest an. Mai precis, persoanele aflate în şomaj tehnic vor primi 75% din salariu.
Contribuabilii mediului de afaceri, ale căror firme au deconturi lunare sub 10.000 lei, vor beneficia de rambursarea automată a TVA-ului.
Printre proiectele de reformă structurală aflate pe lista Cabinetului Boc se numără şi susţinerea sistemului de pensii. Astfel, conform planului prim-ministrului, vor fi eliminate pensiile speciale şi ale parlamentarilor, care au la bază principiul contributivităţii. Vizavi de problema stringentă a pensiilor, premierul a punctat două aspecte de maximă importanţă: 1. pensiile obişnuite nu vor fi recalculate; 2. la ora actuală nu există nicio problemă cu plata pensiilor.
"La nivel naţional, avem fondurile asigurate pentru a plăti salariile şi pensiile. Există premisele că mergem într-o direcţie bună. De aceea vă cer pragmatism şi eficienţă în promovarea măsurilor luate de Guvern", a conchis Emil Boc, tranşând categoric obligativitatea autorităţilor locale.