* judecătoarea din cadrul Judecătoriei Brăila care a fost suspendată din funcție fiind acuzată că a înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru un violator, a fost repusă în drepturi * la data de 7 iunie, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte a admis contestația formulată de Cristina Coarnă împotriva hotărârii din 22 februarie, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii, prin care s-a dispus suspendarea * explicația: magistratul a fost “executat”, fără a fi judecat
Câștig de cauză pentru judecătoarea Cristina Coarnă din cadrul Judecătoriei Brăila, acuzată că a înlocuit arestul preventiv cu arest la domiciliu pentru un violator care batjocorise o minoră. Aceasta a fost repusă în drepturi și deja și-a reluat activitatea în cadrul Judecătoriei Brăila.
La data de 7 iunie, Completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție i-a admis judecătoarei Coarnă contestația împotriva deciziei de suspendare din funcție dispusă în luna februarie. Încă din data de 25 mai aceasta a revenit în activitate la Judecătoria Brăila, asta după ce la nivelul Consiliului Superior ar Magistraturii s-a dispus încetarea măsurii suspendării provizorii din funcție începând cu data de 24 mai. Deocamdată însă nu a rămas definitivă hotărârea prin care CSM a aplicat sancțiunea disciplinară a suspendării pentru o perioadă de 6 luni, dispusă la data de 24 mai de Inspecția Judiciară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Informația privind reînceperea activității în cadrul instanței ne-a fost confirmată chiar de către președintele Judecătoriei Brăila, Speranța Diaconescu Macarenco, care a precizat că la data de 24 mai la nivelul CSM s-a dat pronunțare în legătură cu suspendarea provizorie, decizia fiind postată pe site-ul CSM. “Ca urmare a acestei decizii, colega a revenit la Judecătoria Brăila pe 25 mai. Pe data de 7 iunie, i s-a admis acesteia contestația cu privire la suspendare (n.r. - dispusă de CSM în 22 februarie). Colega a revenit în activitate pe data de 25 mai și până la rămânerea definitivă a hotărârii prin care i s-a aplicat sancțiunea disciplinară a suspendării pe o perioadă de 6 luni”, ne-a declarat președintele delegat al instanței.
Precizăm în continuare deciziile de la nivelul CSM. Astfel, în data de 22 februarie, CSM - Inspecția Judiciară a dispus suspendarea din funcție a Cristinei Coarnă, judecător în cadrul Judecătoriei Brăila până la finalizarea procedurii disciplinare ce face obiectul lucrării Inspecției. Judecătoarea nu și-a mai putut desfășura activitatea până la sfârșitul lunii mai. Astfel, la data de 24 mai, după cum se arată pe site-ul CSM, s-a aplicat judecătorului Coarnă Cristina din cadrul Judecătoriei Brăila sancțiunea disciplinară constând în “suspendarea din funcție pe o perioadă de 6 luni” pentru săvârșirea abaterilor disciplinare prevăzute de art.99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. A fost reevaluată atunci măsura suspendării din funcție a judecătoarei Coarnă Cristina dispusă prin hotărârea din data de 22.02.2021 și pe cale de consecință s-a dispus încetarea măsurii suspendării din funcție începând cu data de 24.05.2021. În aceste condiții, judecătoarea și-a putut reîncepe activitatea.
Înalta Curte i-a dat dreptate judecătoarei
La începutul acestei săptămâni, Completul de 5 judecători de la Înalta Curte a admis contestația formulată de judecătoarea Coarnă Cristina împotriva hotărârii de suspendare. Potrivit informațiilor transmise de Biroul de Presă de la Înalta Curte de Casație și Justiție, dosarul nr.1234/1/2021 - Completul de 5 Judecători a fost soluționat la termenul din data de 7 iunie. A fost pronunțată următoarea soluție: “Admite contestația formulată de Coarnă Cristina împotriva Hotărârii nr. 6J din 22 februarie 2021, pronunțată de CSM- Secția pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 2/J/2021. Desființează Hotărârea nr. 6J din 22 februarie 2021, pronunțată de Consiliul Superior al Magistraturii - Secția pentru judecători în materie disciplinară, în dosarul nr. 2/J/2021 (n.r. - suspendare din funcție). Dispune repunerea contestatoarei Coarnă Cristina în situația anterioară, în condițiile art. 52 alin. 14 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Definitivă”.
Potrivit datelor transmise pe site-ul www.luju.ro, judecătoarea din Brăila a fost suspendată abuziv din funcție de CSM, înainte ca împotriva acesteia să fie adusă vreo acuzație disciplinară. Se precizează pe site-ul menționat că Înalta Curte a desființat hotărârea de suspendare a judecătoarei Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, “pusă la stâlpul infamiei” pentru o soluție pronunțată. “Extrem de grav: Coarnă a fost executată în timp ce dosarul disciplinar se afla în faza verificărilor prealabile”. Altfel spus, la momentul la care s-a dispus suspendarea nu erau îndeplinite formalitățile legale și așa se explică victoria de etapă a judecătoarei. Cu alte cuvinte, este posibil ca magistratul să fie din nou suspendat.
Acuzații
Reamintim că judecătoarea de la Judecătoria Brăila a decis, în luna decembrie, să îl lase în arest la domiciliu pe inculpatul Gheorghe D. acuzat că a sechestrat și violat o minoră timp de opt luni. În motivarea deciziei, judecătoarea Coarnă a dat niște explicații suprinzătoare, după cum se arată în presa națională, susținând că faptele de care este acuzat violatorul nu sunt totuși chiar atât de grave. Astfel, judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila ar fi motivat în termeni bizari decizia din 22 decembrie 2020 prin care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspect de viol. La 23 decembrie, Tribunalul Brăila a corectat decizia judecătoarei Coarnă și a menținut arestul preventiv.
Individul se află și acum în arest preventiv, după cum se arată pe site-ul Judecătoriei Brăila, măsura fiind prelungită ultima oară la începutul lunii iunie.
Judecata în dosarul de viol este în curs.