La limba moderna s-au obtinut note ceva mai mici decit la limba romana | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La limba moderna s-au obtinut note ceva mai mici decit la limba romana

Proba la limba moderna a bacalaureatului a inceput, ieri, pentru cei aproape 3.000 de candidati din cele noua centre de examinare, la fel de bine ca si cea de la limba romana. La centrul de examen de la "Sebastian" sint inscrisi 128 de candidati pentru limba engleza, 96 pentru limba franceza si cite cinci pentru limba rusa si limba germana. Profesoara de limba engleza Beatrice Vasii a precizat ca se descurca bine toti candidatii si ca a pus multe note maxime. Comisia a doua de la limba engleza, din care face parte profesoara Olga Stefan, a apreciat organizarea, faptul ca toti candidatii intra cind trebuie, nu sint sincope in evaluare, iar tinerii stiu sa raspunda la intrebari. Si la limba franceza candidatii se descurcau bine. Majoritatea celor evaluati a primit nota 9.00 sau 10.00. Profesoara Mioara Birzanescu a spus ca, trecind peste emotii, candidatii se descurca. Presedintele comisiei, prof. Constantin Gherghinoiu, a precizat ca nu au fost probleme si ca totul decurge foarte bine.
La centrul de examen de la Grupul Scolar "Istrati" examenul a decurs si in cea de-a treia zi foarte bine. La limba engleza sint inscrisi 229 de candidati, la limba franceza 110 si la germana trei. "La limba rusa era sa avem un candidat, dar nu s-a prezentat la limba romana la oral si a pierdut examenul. Avem foarte multi candidati, aproape jumatate sint din seriile anterioare si dureaza mult multiplicarea subiectelor, evaluarea cadidatilor, insa rezultatele sint bune. Avem un candidat care deja a luat bacalaureatul. Avea nevoie doar de o nota mai mare la oral la limba moderna si a obtinut-o. Pina acum nu a picat nimeni", a precizat prof. univ. dr. Demetra Bordeianu, presedintele comisiei de la Grupul Scolar "Panait Istrati". Profesoarele Monica Ciurea si Georgiana Stoian de la subcomisia de limba engleza au spus ca toti candidatii evaluati in prima parte a zilei s-au prezentat bine, nu a picat nimeni. Examenul de limba franceza nu se derula in conditii optime. Sala era la etajul doi al cladirii si era foarte cald. "Candidatii vin si pleaca, pentru ei este mai bine, dar noi, profesorii examinatori, trebuie sa stam aici zece ore, in aceasta caldura insuportabila. Organizatorii ar fi trebuit sa se gindeasca mai bine si sa ofere tuturor subcomisiilor conditii mai bune. S-a suprapus bacalaureatul cu examenul de titularizare si asa noi am ajuns la etajul doi", a spus profesorul Mihai Lefter. Nici la aceasta subcomisie nu a picat nimeni, insa notele nu au fost foarte bune. Profesoara Liliana Moumene a precizat ca nivelul candidatilor a fost mediu si submediu, ca majoritatea notelor au fost de sapte si sub sapte.

Pentru rusa si germana, comisii judetene itinerante

Un examen linistit a fost ieri si la centrul de examen de la Liceul "Cerna". Presedintele comisiei, prof. Daniel Panturu, a spus ca au avut asigurate asistenta medicala, jandarmerie, chiar si reprezentantii politiei de proximitate vin din cind in cind sa fie siguri ca este liniste. In curtea liceului candidatii aveau bancutele din sala de sport, pe care puteau sta la umbra. Fata de proba de limba romana, unde aproape 60% dintre note erau peste 9.00, acum notele erau mai mici. Profesoarele de limba franceza Veronica Avram si Steluta Drimbu au precizat ca au candidati buni, care raspund frumos si care reusesc sa ia note intre 7.00 si 10.00. Si la limba engleza examinarea decurgea bine, profesoarele Angelica Pirpiriu si Mariana Condrea apreciind ca se descurca bine candidatii, foarte putini dintre ei promovind cu nota minima, 5.00. La rusa se evaluau cei 46 de candidati de catre o comisie itineranta la nivelul judetului, formata din profesoarele Fenia Jipa Rubanov si Maria Stefan. Si aici elevii au obtinut note intre 5.00 si 10.00.
Pentru limbile germana si rusa pentru ca sint foarte putini candidati, s-au format doar doua comisii la nivel judetean, care merg la anumite ore, stabilite dinainte, in centrele de examen pentru a evalua candidatii.

Aproape 60% dintre candidati au promovat cu note peste 9.00 la limba romana, oral

La proba orala de limba romana au promovat toti cei 2.712 candidati prezentati din cei 2.772 inscrisi. Aproape 60% dintre ei au reusit sa obtina note peste noua, iar alti 21% au reusit sa ia note intre 7.00 si 9.00. Si astazi va continua proba orala la limba moderna, iar miine, de la ora 9.00 incep probele scrise ale bacalaureatului cu limba si literatura romana. Pe 1 iulie, candidatii vor da proba obligatorie a profilului. Pe 2 iulie se va sustine o proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii, iar pe 3 iulie se va da proba scrisa sau practica la alegere din celelalte arii curriculare. Rezultatele preliminare se vor afisa pe 5 iulie, in aceeasi zi urmind sa se depuna si contestatiile. Pe 9 iulie se afiseaza rezultatele finale.

La doua comisii sint alti presedinti decit cei trimisi initial de minister

La comisia de la liceul "Sebastian" a fost numit, de ieri, presedinte profesorul Constantin Gherghonoiu pentru ca presedintele trimis de minister, prof. univ. dr. Gelu Bourceanu, a fost nevoit sa se intoarca in centrul universitar Iasi pentru a finaliza un proiect. Profesorul a anuntat Ministerul Educatiei ca este nevoit sa se intoarca la facultate, iar ministerul i-a aprobat plecarea. Comisia judeteana a numit apoi alt presedinte, prof. Constantin Gherghinoiu, si alt vicepresedinte, prof. Auraliliana Gheorghiu.
La comisia de la Liceul "Cerna" nu s-a prezentat deloc presedintele numit de Ministerul Educatiei, iar comisia judeteana a fost obligata sa numeasca un alt presedinte in persoana profesorului Daniel Panturu.


caseta1

Un presedinte de comisie la Bac primeste 1.150 lei
* profesorii evaluatori, la scris, primesc 7,5 lei pentru fiecare lucrare corectata

Ministerul Educatiei a stabilit, in urma cu citeva zile, indemnizatiile personalului didactic implicat in examenul de bacalaureat.
Presedintii centrelor de examen cu pina la 300 de candidati vor incasa 1.150 lei, iar cei din centrele cu peste 300 de candidati, aceeasi suma la care se adauga 2,3 lei pentru fiecare candidat suplimentar. Vicepresedintii comisiilor din centrele de examen cu pina la 300 de candidati vor fi platiti cu 750 de lei, iar cei ai centrelor in care numarul candidatilor depaseste acest plafon primesc aceeasi suma plus 2,3 lei pentru fiecare candidat.
Secretarii comisiilor din centrele de examen cu pina la 300 de candidati vor fi remunerati cu 605 lei, iar in cazul celor din centrele cu peste 300 de candidati, acestei sume i se vor adauga 2,3 lei pentru fiecare candidat suplimentar. Fiecare membru din comisii va primi 605 lei, profesorii examinatori la probele orale sau practice - 4,7 lei/candidat, iar asistentii - 64 de lei/zi.
In cazul centrelor zonale de evaluare, presedintele comisiei cu pina la 700 candidati va primi 1.150 lei, iar cu mai multi candidati va primi suplimentar cite 1,73 lei pentru fiecare candidat peste cei 700. Vicepresedintele comisiei primeste 750 de lei si 1,73 lei pentru fiecare candidat suplimentar. Secretarii comisiilor din centrele zonale de evaluare cu pina la 300 de candidati vor primi 0,81 lei/candidat, membrii comisiilor 605 lei/persoana, iar profesorii evaluatori 7,5 lei/lucrare corectata.
Presedintele comisiei judetene de bacalaureat primeste 575 lei, vicepresedintele si secretarul 518 lei, iar membrii cite 345 lei. Aceste drepturi salariale vor fi achitate de unitatile scolare sau inspectoratul scolar la care componentii comisiilor au carnetul de munca. Pentru cadrele didactice din invatamintul superior care exercita functiile de presedinti ai comisiilor din centrele de examen si din centrele zonale de evaluare, indemnizatiile vor fi achitate de unitatile de invatamint in care sint organizate respectivele centre.


Caseta 2

fotobac2

Conditii speciale pentru canicula

Din cauza temperaturilor deosebit de ridicate inregistrate in aceasta saptamina, Ministerul Educatiei a transmis o nota Inspectoratelor Scolare sa ia masuri speciale pentru ca examenul de bacalaureat sa se desfasoare in conditii optime.
In salile de examen trebuie sa se asigure ventilatia corespunzatoare, in functie de posibilitatile si dotarile spatiilor respective, trebuie sa se asigure apa potabila in toate salile, atit pentru candidati, cit si pentru profesori, iar la nivelul tuturor centrelor de examen trebuie asigurata asistenta medicala permanenta.
Pentru proba practica F la Educatie fizica se recomanda sustinerea incepind cu ora 7.00 a zilei de examen. De asemenea, se recomanda ca, acolo unde acest lucru este posibil, probele sportive sa fie sustinute de catre candidati in sali de sport. In situatia in care unele dintre probelele sportive nu pot fi sustinute in sali de sport, sustinerea acestora trebuie programata in intervalele orare in care temperatura aerului permite desfasurarea lor in conditii optime. Comisia Judeteana de Bacalaureat raspunde de asigurarea asistentei autorizate pe tot parcursul desfasurarii probelor sportive. In cazul candidatilor aflati in situatii speciale, care sustin probele de bacalaureat acasa sau la spital, Comisia Judeteana va monitoriza modul de desfasurare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro