Rezultatele la olimpiadele şcolare din acest an au demonstrat că la Liceul de Artă se face educaţie artistică, dar şi generală, la un nivel înalt. Astfel, absolventul poate să-şi construiască o carieră atât în domeniul artistic, cât şi în oricare altul de cultură generală. Opiniile elevilor au demonstrat cu prisosinţă acest lucru, iar profesorii au dezvăluit cum reuşesc să-şi mobilizeze copiii.
"Pasul din culise pe scenă este ca un război"
Premiul I la Olimpiada Naţională de interpretare teatrală l-a obţinut în acest an Camelia Dilbea, din clasa a XI-a. Ea a fost îndrumată în clasa a IX-a la acest profil, artă dramatică, de profesoara Nicoleta Brânzia. "Pentru mine, pasul din culise pe scenă este ca un război. Sunt doar eu, cu armele mele, ori trăiesc, ori mor. Ajunsă pe scenă mă simt protejată. Este un spaţiu unde nimeni şi nimic nu mă poate atinge. Îmi place mult ce fac şi cred că mai departe voi merge către teatru", a mărturisit Camelia Dilbea. Ea nu numai că a câştigat premii la concursuri, dar a fost distribuită deja şi în trei producţii profesioniste ale Teatrului "Maria Filotti", care pentru ea au însemnat trei repere profesionale. În "Herr Paul" a vrut să se convingă dacă merge sau nu mai departe cu teatrul, în "Amintiri din copilărie" şi-a satisfăcut nevoia de a se juca pe scenă, iar în "8 Femei" a crescut pur şi simplu. Profesorul său este actorul Jarcu Zane. "Faptul că aceşti copii studiază aici îi ajută foarte mult. Marea artă este să îi învăţăm să se descopere, să se exprime fără să intervenim asupra personalităţii lor pentru că altfel profesorii de la universitate vor spune că sunt manierizaţi, deci inutilizabili", a explicat actorul Jarcu Zane.
Geanina Gatiu este elevă în clasa a VII-a, la coregrafie şi anul acesta, pentru prima dată după mai mulţi ani, a scos liceul din anonimat la această specializare. A obţinut un Premiu Special la faza naţională a olimpiadei şcolare, talentul său fiind remarcat de membrii juriului pe parcursul celor două minute cât a durat proba sa de dans clasic. "Am mai participat la concursuri, dar niciodată la olimpiadă, este prima dată şi sper să fac mai mult la anul. Îmi place foarte mult să dansez, aş face asta toată ziua dacă nu aş avea teme şi la celelalte obiecte. Eu repet în fiecare zi, dar pentru această probă de la olimpiadă am repetat intensiv câte patru ore pe zi, timp de două săptămâni", a mărturisit Geanina. Performanţa Geaninei este cu atât mai preţioasă, cu cât profesoara sa, Raluca Rotărescu, e şi ea abia în primul an de învăţământ. "Am văzut că are talent şi am convins-o că are potenţial şi a început să muncească, să tragă de ea şi s-au văzut rezultatele. Este grozav ce a reuşit ea pentru că a concurat cu elevi de la licee cu renume. Din păcate, după clasa a VIII-a, aici nu poate continua, aşa că probabil, va pleca la Bucureşti", a spus prof. Raluca Rotărescu.
O altă elevă cu rezultate remarcabile este Ana Diaconu, din clasa a IX-a. Ea a obţinut premiul I la faza zonală a olimpiadei la pian, dar şi premiul II la faza naţională a olimpiadei de matematică. "Se completează una cu alta. Matematica e un hobby pe care l-am descoperit datorită domnului profesor Damian. Eu muncesc în sistem sesiune, adică intensiv înainte de concursuri. În rest, cânt la pian, dar ies şi cu prietenii, nu mă izolez ca să obţin aceste rezultate", a spus Ana Diaconu. Ea nu este singura elevă care a obţinut rezultate bune la matematică aici. Alături de ea mai sunt Ruxandra Cârciumaru şi Alexandra Iuga, care au descoperit şi ele plăcerea de a lucra la această disciplină reală. "Pe cei mai mulţi îi am elevi din gimnaziu şi am profitat de faptul că dau examen în clasa a VIII-a, ca să le insuflu pasiunea pentru matematică. La Testele Naţionale au fost cinci note maxime la clasa a VIII-a şi ei nu au decât două ore pe săptămână. Nu-i oblig să lucreze, nu aş avea cum astfel să obţin rezultate. Tot ce fac ei este din pasiune", a explicat şeful catedrei de matematică de la Liceul de Artă, prof. Valentin Damian.
Vocea deosebită a lui Corneliu Huţanu, prof. Cerasela Găgeanu, a fost răsplătită la faza naţională a olimpiadei cu premiul III. El a venit abia în clasa a IX-a la Liceul de Artă, să studieze canto, dar a recuperat rapid partea teoretică şi acum vrea să urmeze canto la Conservatorul din Cluj. Corneliu Huţanu a obţinut premiul III şi la un alt concurs internaţional de la Braşov, unde preşedinte era soprana Felicia Filip. Tot premii au obţinut şi trupa de teatru condusă de prof. Nicoleta Brânzia, premiul II, şi Irina Chiosa, prof. Mihai Chirsanov, limba rusă. Premiu special la educaţie civică au obţinut micuţii Sorin Moldoveanu şi Diana Slobozeanu, din clasa a IV-a.
Camelia Dilbea în spectacolul "Herr Paul" montat la Brăila (fata din dreapta) Alte opt menţiuni la olimpiadele naţionale, dar şi alte premii
S-au mai obţinut opt menţiuni la faza naţională a olimpiadelor. Ştefăniţă Albu la clarinet, prof. Petrea Gogu, Andreea Huşanu la grafică, prof. Cornelia Conon, Ancuţa Ivanov la artă monumentală, prof. Florin Mihăilescu, Adriana Banu, arte textile, prof. Ana Maria Iordache, Andreea Rîmniceanu şi George Crintă, arta actorului, prof. Nicoleta Brânzia, Ruxandra Cârciumaru şi Iuga Alexandra, matematică, prof. Valentin Damian. Adriana Banu a ajuns la specializarea textile întâmplător, pentru că îşi dorea să facă artă plastică, dar nu ştia ce anume. După primii doi ani de liceu a ales conştient, pentru că a constatat că aici se exprimă mult mai uşor. Ancuţa Ivanov, de la artă monumentală, a venit la Liceul de Artă pentru că a îndrumat-o în gimnaziu profesorul de desen. Cocheta în gând cu arhitectura, dar a ales arta monumentală şi nu regretă, pentru că acest profil o va ajuta la facultate, unde vrea să meargă către scenografie sau design ambiental. Şi Daniel Enciu are rezultate remarcabile la olimpiada de arte vizuale. Participă la aproape toate concursurile, pentru că numai aşa poate "vedea" la ce nivel se află între cei din generaţia sa. El studiază cu prof. arhitect Marcel Marinescu, care este mândru de faptul că anul trecut, din 15 elevi ai săi care au dat examen la "Ion Mincu", la arhitectură, şapte au intrat. Şi Manuela Negrea, din clasa a XII-a, a obţinut în anii de liceu multe performanţe pe partea artistică. Ea este la clasa de textile şi lucrează cu pasiune pentru că aici imaginaţia ei nu cunoaşte limite. Pentru viitor, însă, vrea să păstreze arta ca hobby şi să devină asistent medical generalist, ca să poată pleca din ţară.
La muzică s-au mai obţinut zeci de premii I la fazele zonale ale concursurilor
Un alt talent excepţional de la Liceul de Artă este Alexandra Satnoianu, care studiază vioara cu prof. Gheorghe Vasile. Ea a obţinut menţiune la faza naţională a olimpiadei, o performanţă deosebită, dacă se ţine cont de concurenţa acerbă din domeniu. "Aveam idealuri de mică. Visam să fac muzică. În clasa I nu a trebuit decât să le spun părinţilor şi m-au adus aici. După primele lecţii m-am îndrăgostit de vioară. Studiez mult, uneori ajung şi la zece ore pe zi şi nu numai înainte de olimpiadă. Nu mă plictisesc pentru că îmi place foarte mult şi când văd că munca mea dă şi rezultate, uit de orice altceva", povesteşte Alexandra. Ea va continua studiile muzicale la Conservatorul din Bucureşti.
Elena Grigore şi Marta Piroşcă studiază flautul şi au luat premiul II la competiţia zonală. Ele studiază din clasa a V-a, la îndemnul familiei, însă niciuna nu regretă pentru că le place şi nu simt studiul ca pe o corvoadă. Profesoara lor, Marieana Chirman, spune că munca şi pasiunea spun totul atunci când vrei performanţă şi că munca alături de aceşti copii este o plăcere. Cristina Roşioru a obţinut şi ea premii I la faza zonală şi menţiune la faza naţională a olimpiadei. Ea cântă la violă. "Este un instrument deosebit, are un sunet mai plin, mai catifelat decât vioara şi mi-a plăcut mai mult. Ca să obţin aceste rezultate muncesc şi câte şase ore pe zi când este nevoie. În mod obişnuit repet două ore în fiecare zi. Şi Cerasela Pavel a făcut o pasiune pentru violă. Deşi părinţii nu credeau, ea a reuşit să obţină, după ani de studiu, rezultate bune la fazele zonale ale concursurilor. Alături de ei, la faza zonală a olimpiadei s-au mai remarcat: Ştefăniţă Albu, Cosmin Grigore, Alexandru Pravilă, Laura Şoga, Raluca Bobe, Alberto Drăghici, Laura Stoian, Alexandru Vlanghie şi fraţii Stancu.
Profesorul Ioan Popescu a declarat că aceste rezultate sunt posibile doar pentru că există relaţii strânse între elev şi profesor. "Dacă la arte plastice elevul poate reveni asupra unei tuşe sau poate reface desenul, la muzică evoluţia în faţa comisiei nu se poate schimba. Dacă străluceşti atunci, e bine, dacă nu, concursul următor. Elevul intră într-un joc de tipul totul sau nimic, iar profesorul trebuie să-l susţină", a explicat prof. Ioan Popescu. De asemenea, directorul adjunct Ionel Filip a ţinut să sublinieze că performanţele se bazează şi pe respectul reciproc dintre profesori şi pe înţelegere între secţiile liceului.