Ce plaga infecta s-a dovedit a fi comunismul! Ce monstri a putut sa nasca in cei 40 de ani! Cit se sus si cit de profund a putut sa isi vire tentaculele, de a reusit sa ingenuncheze inclusiv oameni cu puternica temelie educationala. Ce legaturi indestructibile a creat incit, iata, la 17 ani de la abolire, tot mai face victime. Si ce arma de atac mai taioasa putea fi folosita cu succes, in atitia ani de democratie, decit securitatea! Mai bine zis amenintarea cu destainuirea trecutului de colaborator. Multe s-au facut si s-au desfacut in Romania de dupa 1989 in virtutea acestei tainice fratii. Multe cariere au inflorit sau au palit brusc, in functie de pozitia fata de aceasta combinatie secreta si complicata. Si, totusi, in 2005, odata cu discutiile legate de Legea lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist, dosare prafuite de vreme au inceput sa iasa la iveala. Iar capete de politicieni importanti au inceput sa cada. Pentru romanii de rind, unele caderi nu au suscitat interesul, altele au fost previzibile. Dar au fost si cazuri in care verdictul de colaborator al securitatii a produs mari dezamagiri in rindul maselor. Mona Musca, profesorul Sorin Antohi, ziaristul Carol Sebastian - sint doar citeva nume care imi vin acum in minte, probabil lista e mult mai lunga. Cit noroi, cite acuzatii taioase, cite luari de pozitii, una mai dura ca alta, toate intr-un show mediatic de proportii.
De doua zile povestea se repeta. Confesiunea uluitoare a seniorului PNL, Constantin Balaceanu Stolnici, desi facuta in momente extrem de tensionate pentru tara, a cazut ca un trasnet. Un om ireprosabil ca intelect, ca educatie, ca moralitate, un model pentru generatiile tinere, el, Seniorul, a colaborat cu securitatea. Ba, chiar, a avut si nume de cod: "Laurentiu" - asa isi semna notele informative. Romanii sint din nou dezamagiti. Si lui, ca si Monei Musca, tot de la arabi i s-a tras. De fapt, recunosc acum colegii de partid, Balaceanu Stolnici a inteles inca din timpul scandalului Mona Musca, ca nu mai poate trece sub tacere trecutul sau de colaborator. In sedinta PNL in care "Dana" a fost pusa la zid, Stolnici avut un atac de panica, iar in urmatoarea zi s-a retras din toate functiile politice invocind probleme de sanatate. I-au trebuit citeva luni, dar a recunoscut, fara ca nimeni sa i-o ceara.
Membru de onoare al Academiei Romane, descendent al unei vechi familii boieresti, Balaceanu Stolnici a decis, in sfirsit, ca a venit vremea sa se prezinte "La judecata zilei". Cam tirziu, ce-i drept, avind in vedere ca ani la rind ne-a invatat ca: "In materie de bune maniere nu exista compromis! Sint pur si simplu niste coduri, care functioneaza, si pe care le accepti sau nu".