La fiecare doua minute, in lume, moare o femeie de cancer de col uterin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La fiecare doua minute, in lume, moare o femeie de cancer de col uterin

In perioada 20-26 ianuarie 2008, Romania marcheaza pentru a doua oara consecutiv, alaturi de toate celelalte tari europene, "Saptamina Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin"- o initiativa a Asociatiei Europene pentru Cancer Cervical (ECCA). Campania are ca scop educarea femeilor pentru prevenirea si tratarea cancerului de col uterin. Pentru a marca acest eveniment, ieri, la sediul Autoritatii de Sanatate Publica Braila a avut loc o conferinta de presa, la care au participat reprezentanti ai tuturor factorilor implicati in aceasta campanie.
"Aminteste-ti de testarea citologica si de vaccinare. Cancerul de col uterin poate fi prevenit". Aceasta este deviza campaniei menita sa aminteasca femeilor de toate virstele ca o boala grava si care este provocata de tipurile oncogenice ale papilomavirusului uman (HPV) poate fi combatuta prin testare citologica regulata (testul Papanicolau) si prin vaccinare. Campania se adreseaza deopotriva autoritatilor, care trebuie sa se implice mai mult in dezvoltarea unor programe medicale bine puse la punct pentru testarea eficienta a tuturor femeilor, prevenirea bolii, depistarea ei in stadii incipiente si tratarea pacientelor cu cancer de col uterin, dar si profesionistilor in domeniul sanatatii si publicului.
Prima Saptamina Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a avut loc in ianuarie 2007. Organizarea acestei prime saptamini de prevenire a cancerului de col uterin a reunit in Romania cel mai mare numar de parteneri (19 femei celebre) in comparatie cu celelalte tari din Europa unde a fost derulat acest proiect.
Anul acesta, organizatorii campaniei si-au propus sa transmita urmatoarele mesaje: cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale papilomavirusului uman (human papillomavirus sau HPV);
fiecare femeie activa sexual este supusa riscului de a contacta acest virus; pina la 80% dintre femei vor fi infectate cu HPV la un moment dat in viata; cancerul de col uterin poate fi prevenit prin screening si vaccinare.

In fiecare an sint descoperite o jumatate de milion de noi cazuri

Statisticile mondiale sint ingrijoratoare: la fiecare doua minute, o femeie moare prin cancer de col uterin si in fiecare an sint descoperite o jumatate de milion de noi cazuri. In Romania, cancerul de col uterin este a treia cauza de deces prin cancer la femei, dupa cancerul pulmonar si cel de sin. Datele furnizate de Centrul de Calcul si Statistica Sanitara din Romania arata ca acest tip de cancer afecteaza de 3 ori mai multe femei decit cancerul ovarian. Din pacate, multe femei nu beneficiaza de programe de prevenire prin testare citologica Papanicolau si de tratament al cancerului de col uterin.
Tocmai de aceea, in cadrul Saptaminii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, ECCA a lansat si o petitie online care solicita implementarea uniforma a programelor de prevenire a cancerului de col uterin in intreaga Europa. Obiectivul este de a obtine semnatura unui milion de persoane care sa determine autoritatile sa dezvolte mai multe programe strategice de prevenire a cancerului de col uterin si sa dea o mai mare importanta acestei boli. Potrivit organizatorilor, politicienii vor fi incurajati si ei sa semneze si sa promoveze petitia in cadrul partidelor lor politice.
In Romania campania "Saptamina Europeana de Prevenire a Cancerului de Col Uterin" este sustinuta de: Societatea de Obstetrica-Ginecologie din Romania, Societatea Romana de Pediatrie, Spitalul Universitar de Urgenta Elias, Institutul Oncologic "Prof. I. Chiricuta" din Cluj Napoca, Fundatia Renasterea, Colegiul Farmacistilor din Romania, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania, Centrul Medical Unirea, Medsana, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si Fundatia Anchor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro