• Giulia Orăşanu, elevă în clasa pregătitoare la Liceul cu Program Sportiv, are mai puţin de un an de când s-a apucat de cântat şi de atunci câştigă premiu după premiu la toate competiţiile la care participă • micuţa are în palmares 7 distincţii, printre care premiul I la ediţia din acest an a Festivalului “Lină Chiralină” • talentul ei este recunoscut de toţi cei care o ascultă, fetiţa ajungând să cânte pe scenă cu maestrul Nicolae Botgros
Are un zâmbet inocent, o energie molipsitoare şi o voce de aur. Giulia Orăşanu, elevă în clasa pregătitoare la Liceul cu Program Sportiv, este o mare speranţă a muzicii populare din Brăila. Nu o spunem noi! O spun profesioniştii în folclor, care rămân uimiţi de vocea ei atunci când o ascultă.
Micuţa, care a împlinit chiar ieri 7 ani, s-a apucat de cântat dintr-o întâmplare, în urmă cu mai puţin de un an. “Ne-am dus să ne înscriem nepoţica la Palatul Copiilor, la dansuri. Acolo ne-am întâlnit cu domnul profesor Gigi Dogărescu, care a întrebat-o cum o cheamă şi, când i-a auzit glasul, i-a zis: “Vino la noi! Lăsaţi-o la mine, că facem treabă”. La a treia întâlnire profesorul ne-a spus că o să câştige toate premiile cu Giulia”, ne-au povestit bunicii micuţei.
7 premii într-un an
“Profeţia” lui Gigi Dogărescu s-a împlinit. După doar câteva luni de cursuri, în primăvara lui 2016, Giulia a început să participe la competiţii de folclor, câştigând premiu după premiu. Astfel a reuşit performanţa ca la doar 6 ani să câştige 7 premii la festivaluri internaţionale, naţionale şi interjudeţene. Palmaresul micuţei curpinde următoarele distincţii:
- Premiul I, Concursul Regional de Folclor Tradiţional şi Obiceiuri “Pe-o gură de rai” Focşani;
- Premiul I, Festivalul Interjudeţean de Muzică şi Dans Popular “Florii”, Brăila;
- Premiu special, Concursul Interjudeţean de Folclor “Opincuţa de Aur”, Brăila;
- Premiul special, Festivalul Naţional de Muzică Uşoară şi Muzică Populară “Cununa Petrolului” Moreni, Dâmboviţa;
- Premiul I, Festivalul-Concurs Naţional de Folclor “Lină Chiralină”, Brăila;
- Premiul I, Festivalul Interjudeţean de Folclor “Cânt şi Joc pe Călmăţui”, Brăila;
- Premiul II, Festivalul Internaţional de Muzică Populară şi Dans pentru Copii “Moineşteanca”, Bacău.
Pe lângă muzica populară, Giulia iubeşte şi sportul, ea mergând la cursuri de înot de aproape un an.
Pe scenă, alături de maestrul Nicolae Botgros
Giulia a avut ocazia să întâlnească unul dintre cei mai mari dirijori ai unei orchestre de muzică populară, un nume cu adevărat sonor pentru folclorul românesc de pe ambele maluri ale Prutului: maestrul Nicolae Botgros. În cadrul Festivalului Internaţional de Folclor “Cântec de dragoste de-a lungul Dunării”, micuţa interpretă de muzică populară a fost invitată de artist să cânte alături de orchestra “Lăutarii”.
“În a doua seară a festivalului, fetiţa i-a dus un trandafir maestrului Nicolae Botgros. Acesta a întrebat-o de ce i l-a adus şi Giulia i-a spus că îi place foarte mult cum cântă. «Dar tu ştii să cânţi?», a întrebat-o Botgros. Fetiţa i-a zis că ştie să cânte şi i-a făcut şi o mică demonstraţie. A invitat-o să urce apoi pe scenă, în ultima seară a festivalului, deşi ea nu mai cântase niciodată cu orchestra, doar cu negativul. A doua zi, au făcut o probă şi a rămas uimit că a reuşit să cânte cu orchestra din prima, ba chiar a spus că se întâmplă ca cei mari să nu reuşească din prima. A urcat pe scenă în ultima seară şi a cântat «Sunt o fată frumuşic㻓, ne-au povestit bunicii fetiţei.
Cel mai recent concert al Giuliei a avut loc pe 11 septembrie, la începutul anului şcolar. La festivitatea de deschidere de la Liceul cu Program Sportiv, ea a cântat imnul naţional al României, “Deşteaptă-te, române!” provocând emoţie şi admiraţie colegilor, dar şi profesorilor prezenţi la eveniment.
Încurajată şi susţinută de toţi cei din jurul ei, Giulia vrea ca într-o zi să ajungă o mare solistă de muzică populară. Noi îi urăm succes.
La mulţi ani, Giulia!