Centru comercial European Retail Park Brăila a înregistrat pe parcursul anului trecut o cifră de afaceri de 5,3 milioane de euro, valoare care poziţionează investiţia sud-africanilor de la NEPI pe locul 8 la nivel naţional, fără a lua în calcul mall-urile din Bucureşti. Clasamentul a fost realizat de presa centrală pornind de la rezultatele financiare comunicate de Ministerul Finanţelor, aferente anului trecut şi are două mari secţiuni: pe de o parte departajează în funcţie de cifra de afaceri mall-urile din Bucureşti, iar în secţiunea a doua pe cele din provincie. Dacă ne referim la prima categorie, se poate observa că între mall-urile din România sunt diferenţe enorme, iar acest lucru este vizibil şi din rezultatele financiare potrivit cărora mall-ul cu cele mai mari încasări a fost Băneasa Shopping City din Bucureşti. "În timp ce Băneasa Developments, controlată de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a încasat anul trecut venituri de 29,8 milioane de euro din închirierea mall-ului din nordul Capitalei, israelienii de la GTC au raportat un rulaj de doar 300.000 de euro pe firma Fajos, prin care este administrat mall-ul Galleria Suceava. De altfel, în general există o diferenţă destul de ridicată între încasările mall-urilor din Capitală şi cele din restul oraşelor, excepţie făcând proiectele Iulius Mall din Timişoara şi Cluj, precum şi City Park Constanţa", observă realizatorii clasamentului despre care aminteam mai sus.
Cel mai "tare" mall provincial este Iulius Mall Timişoara, cu 14,5 milioane euro
Revenind la poziţionarea judeţului nostru, pe primul loc la categoria "provincie" se situează Iulius Mall Timişoara, cu 14,5 milioane euro, urmat de Iulius Mall Cluj, cu 13 milioane de euro şi City Park Constanţa cu 9 milioane de euro. Pe poziţia 8 se situează European Retail Park Brăila, cu 5,3 milioane euro cifră de afaceri, în faţa noastră fiind Sibiu Shopping City cu 5,8 milioane euro. Imediat după noi s-a poziţionat mall-ul din Bacău, cu o cifră de afaceri de 5 milioane euro. La polul opus, sau mai bine zis la coada clasamentului, cu cifră de afaceri sub un milion de euro, s-au clasat Galleria Piatra Neamţ - 0,9 milioane, Galleria Buzău - 0,7 milioane şi Galleria Suceava cu doar 0,3 milioane euro.
De precizat că investitorii de la European Retail Park Brăila, Fondul sud-african de investiţii NEPI, cel mai important cumpărător de active imobiliare în perioada de criză, şi-a trecut în portofoliu şi galeria comercială a proiectului Iris din Piteşti, precum şi un teren pentru dezvoltarea unui centru comercial de mici dimensiuni lângă magazinul Carrefour din Braşov.
Galeria comercială din Piteşti are o suprafaţă de 7.000 de mp, iar NEPI intenţionează să o renoveze prin investiţii de 5 milioane de euro. În ceea ce priveşte terenul de la Braşov, NEPI l-a cumpărat pentru realizarea unui proiect de retail de 5.000 mp, pentru care au fost semnate mai multe contracte de închiriere.
Sud-africanii deţin pe piaţa locală, aşa cum am spus, proiectul European Retail Park Brăila, o investiţie de 70 milioane euro, precum şi proiectul de birouri Floreasca Business Park din Bucureşti, achiziţionat într-o afacere de 100 milioane euro.