Membrii Colegiului au treaba berechet: cererile depuse de diferite institutii si organizatii depasesc 80.000 de nume si inca mai vin. Probabil ca toti bugetarii vor ajunge sa fie studiati, la fel si asa-numitii formatori de opinie - adica ziaristi, analisti politici etc., etc.
Dar este oare bine sa vedem daca atitea si atitea destine se potrivesc in acelasi sablon? Nu seamana toata aceasta poveste cu prigoana iscata de comunisti in anii '50-'60 contra celor care li se impotriveau? Multi dintre cei care au cerut detalii despre altii la CNSAS s-au grabit sa declare ca ce fac ei nu reprezinta o vendetta sau o razbunare tardiva pentru ce or fi facut in tinerete cei luati astazi in colimator. Dar tocmai aceasta graba in declaratii si aceasta inghesuiala la usa Colegiului da de gindit. Basca, la atitea dosare, nici n-ar fi de mirare sa apara erori. Deja au aparut acuzati spalati de pacate la a doua strigare.
Pe de alta parte, impartirea in colaboratori ai fostei Securitati si inocenti nu are nici o noima in lipsa unui cadru legislativ care sa califice intr-un fel sau altul grozaviile regimului comunist, ori chiar dictatura in sine. Asa, este ca si cum s-ar distribui stele galbene de cusut in piept, ca pe vremea nazistilor. Ori a devenit CNSAS un nou organism de impartit certificate de buna purtare si un nou tip de caziere? Daca-i pe-asa, inseamna ca nu mai e mult pina sa se instituie si regimul de taxe, pentru ca afacerea sa devina chiar profitabila.