La Braila, Proiectul Regional pentru Dunare a ajuns la final | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

La Braila, Proiectul Regional pentru Dunare a ajuns la final

Sala mare a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila a gazduit, luni, prima intilnire de lucru din anul agricol 2005-2006 a conducerii acestei institutii cu inginerii Camerelor Agricole si inginerii consultanti de la Centrele Locale de Consultanta Agricola din intreg judetul. In cadrul acestei intilniri, a fost prezentat si "Programul de promovare si implementare a metodelor agriculturii ecologice pentru reducerea poluarii cu substante agrochimice in bazinul hidrografic al Dunarii de Jos", proiect derulat in judetul Braila, in perioada februarie - august a.c. de Fundatia "Biotech" Bucuresti, ONG impreuna cu care ziarul nostru organizeaza, lunar, incepind din octombrie 2003, actiunea AgroCaravana "100 km cu «Obiectiv»". Proiectul Fundatiei "Biotech" este doar un segment al unui proiect mult mai amplu, "Proiect Regional pentru Dunare", derulat in mai multe tari ale Europei si finantat de United Nations Development Programme (UNDP) si administrat de Centrul Regional pentru Protectia Mediului pentru Europa Centrala si de Est (REC). In Romania, proiectul s-a derulat in judetele Braila, Giurgiu, Teleorman si Mehedinti, iar in Europa, in mai multe localitati din Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Moldova, Slovacia, Slovenia, Ucraina si Serbia Muntenegru.

Campanie de promovare a metodelor agriculturii ecologice

Scopul urmarit prin derularea "Programului de promovare si implementare a metodelor agriculturii ecologice pentru reducerea poluarii cu substante agrochimice in bazinul hidrografic al Dunarii de Jos" este reducerea progresiva a contaminarii apelor fluviului cu substante agrochimice de tipul fertilizantilor si pesticidelor, prin promovarea celor mai bune practici agricole si a eliminarii substantelor cu potential toxic, prioritate in combaterea bolilor si daunatorilor culturilor agricole. Concret, actiunile organizate in cadrul proiectului au constat in intilniri directe cu fermierii, specialistii si autoritatile locale din mai multe comune si orase ale judetului si distribuirea de reviste, brosuri, pliante, intr-un cuvint o campanie ampla de promovare a metodelor agriculturii ecologice, o agricultura de perspectiva, ce reprezinta o modalitate eficienta de a produce alimente sanatoase, fara reziduuri de pesticide. In acest sens, dupa prezentarea programului, participantii la intilnirea de luni, de fapt ultima actiune organizata in cadrul acestui proiect in judetul Braila, au primit un set complet de materiale informative, respectiv reviste, brosuri si pliante. 43 de asemenea seturi au ajuns la inginerii specialisti care isi desfasoara activitatea in cele 40 de comune si trei orase ale judetului. Seturi de materiale ce promoveaza agricultura ecologica si bunele practici agricole au fost oferite si conducerilor DADR Braila si Centrului Judetean de Consultanta Agricola Braila, precum si birourilor de relatii cu publicul ale acestor doua institutii. Pentru ca obiectivul primordial al actiunii este informarea, seturi de materiale editate in cadrul proiectului vor fi distribuite si participantilor si vizitatorilor Tirgului National de Agricultura - TNA 2005, ce va fi organizat, la Braila, in perioada 8 - 11 septembrie.

La final de proiect

"Agricultura ecologica reprezinta un mod nou de abordare a activitatilor agricole, conform principiilor ecologice, dar ramine tributara conceptiilor specifice agriculturii industrializate. Ea promoveaza reducerea cantitatilor de îngrasaminte de sinteza, a numarului de tratamente chimice, utilizarea unor pesticide rapid biodegradabile sau crearea unora noi, cu selectivitate ridicata fata de anumite categorii de daunatori. Acum, la final de proiect, dorim sa multumim specialistilor locali din cadrul DADR Braila, CJCA Braila si Unitatii Fitosanitare, organizatiilor profesionale din domeniul agricol, care pe tot parcursul actiunii s-au implicat activ în desfasurarea întilnirilor cu producatorii agricoli. Nu in ultimul rind, dorim sa multumim cotidianului local «Obiectiv-Vocea Brailei» care, prin profesionalismul colectivului sau a facut posibile campaniile de informare ale acestui proiect, dar si actiunea devenita deja traditie, Agrocaravana", a precizat Maria Elena Teodorescu, vicepresedinte "Biotech", coordonatoarea proiectului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro