* laboratoarele promise acum două săptămâni încă nu sunt gata * informațiile sunt contradictorii: surse din DSV susțin că laboratorul unde ar urma să se proceseze 200 de teste pe zi încă e în curs de amenajare , însă prefectul Boboc susține că acesta este gata și că doar procedura de lucru mai trebuie pusă la punct * nici laboratorul amenajat în incinta Spitalului Județean nu va fi gata mai devreme de sfârșitul acestei luni * punerea în funcțiune a acestor laboratoare ar scădea foarte mult timpul de procesare a probelor și de aflare a rezultatelor, iar capacitatea de testare ar fi de circa 300 subiecți pe zi * de la începutul pandemiei de coronavirus și până joi, 9 aprilie, la Brăila au fost testate în total 249 de persoane
Județul Brăila încă depinde de București pentru efectuarea testelor pentru COVID-19, în contextul în care laboratoarele promise de autoritățile locale încă se află în curs de amenajare. Reamintim că, în urmă cu circa două săptămâni, Prefectura a anunțat că un spațiu din incinta Direcției Sanitar Veterinare va fi transformat în laborator dedicat COVID-19, instituția respectivă urmând să încheie un protocol cu Direcția de Sănătate Publică, în vederea detașării unor specialiști care să efectueze testele la aparatura existentă în viitorul laborator. Până la ora actuală, laboratorul încă nu a fost pus în funcțiune și nici protocolul între DSV și DSP nu a fost încheiat, după cum ne-au informat surse din cadrul Direcției Veterinare. Conform acestora, spațiul alocat încă e în curs de amenajare, deci va mai trece ceva timp până când se vor putea face teste efectiv aici.
Prefectul Cătălin Boboc ne-a declarat însă că laboratorul este gata deja, dar că mai durează până când procedura de lucru va fi pusă la punct, astfel încât laboratorul să poată funcționa la parametri normali, iar specialiștii care îl deservesc să fie în siguranță. ”Procedura este un pic mai greoaie. Laboratorul fizic, ca să zic așa, este gata! Deci încăperi, trasee, circuitele care vor fi respectate, linoleum antibacterian, totul din punct de vedere fizic, este gata. Mai departe, lucrurile țin de niște proceduri medicale, care și din punctul meu de vedere, dar și al DSP-ului, sunt chestiuni de laborator. Am spus de la bun început: acolo va începe procedura în momentul în care personalul care va lucra va fi în siguranță. Deci nu le spun eu: începeți de mâine! Pentru că oamenii se pricep și îmi spun că mai trebuie unele lucruri. Deci pe de o parte a durat un pic, deoarece a mai fost nevoie de echipamente suplimentare pentru laborator, pe de altă parte specialiștii au urmat câteva ședințe, cursuri pentru a fi instruiți. De exemplu, cei desemnați de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență să se ocupe de problema aceasta au fost la Spitalul Județean din Galați, unde este un PCR care funcționează și au obținut unele informații de care aveau nevoie. A mai fost nevoie, de exemplu, de un extractor automat de probe. Acesta, pe de o parte, îl face să funcționeze mai rapid, dar înlătură și niște manopere pe care ar fi trebuit să le facă oamenii manual. Ceea ce ar fi prelungit constant actul, ar fi mărit riscul. Cam aceasta este ideea. Îi lăsăm pe ei să spună când sunt pregătiți, dar fără să punem presiune fără motiv. Când vor spune: laboratorul corespunde din toate punctele de vedere, putem demara! Deci este un domeniu tehnic și nu pot să le impun să facă mai repede. Ei sunt specialiști. Eu mă asigur că au tot ce trebuie”, ne-a declarat prefectul Boboc.
Pe de altă parte, Consiliul Județean Brăila a informat, ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că și în Corpul D al Spitalului Județean de Urgență este în curs de amenajare un laborator de biologie moleculară, unde va fi instalată linia de testare formată dintr-un aparat Realtime PCR și a unui număr de 9.000 de teste. Reamintim că pentru acesta s-a alocat suma de 2.500.000 lei, conform HCJ nr. 68/25.03.2020.
”Avem promisiunea furnizorului că până la sfârșitul lunii aprilie ne va livra linia completă împreună cu echipamentul. Specificăm faptul că firma «AGRICOST» a achiziționat un astfel de aparat și urmează ca până la sfârșitul lunii să îl doneze Spitalului Județean de Urgență Brăila. Astfel, vom avea două echipamente destinate testării în primul rând a cadrelor medicale și a cetățenilor județului Brăila. Cele două echipamente vor avea împreună capacitatea de procesare a 96 de teste/zi”, se specifică în comunicatul CJ Brăila.
Numărul testelor va fi același, doar timpul de procesare va fi mai mic
Laboratorul de la DSV ar urma să aibă o capacitate de procesare de circa 200 teste pe zi, iar cu cele 96 de teste din laboratorul de la Spitalul Județean, capacitatea Brăilei s-ar ridica la aproape 300 de teste pe zi. Deocamdată, însă, Brăila se bazează pe laboratoarele din București unde sunt trimise probele colectate pe plan local. Prefectul Boboc susține că prin punerea în funcțiune a celor două laboratoare din Brăila singurul avantaj va fi că timpul de procesare a testelor și de aflare a rezultatelor ar scădea de la 12 ore la 4 ore. ”În momentul de față, testele de la Brăila se trimit la București. Acolo unde sunt teste care trebuie să vină urgent se trimit la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Matei Balș și au început să vină foarte repede. Iar pe celelalte le trimitem la Institutul «Cantacuzino». Spre exemplu, dacă este cineva care se află în carantină și care nu intră în contact, nu pune în pericol pe nimeni, se trimite la «Cantacuzino», iar acolo durează puțin mai mult. Dar nu foarte mult, rezultatele se trimit de pe o zi pe alta. Iar pe cele urgente le trimitem la «Balș» și primim rezultatele destul de repede. Până acum nu am fost în situația să vrem să testăm pe cineva și să nu putem sau să fim prea întârziați. Trebuie să ne grăbim să punem în funcțiune laboratorul de aici ca să avem rezultate și mai repede. Adică să nu mai vorbim despre un interval care ține de dimineață până seara, deci 12 ore spre exemplu, ci despre unul de patru ore, cam cât durează o șarjă aici, din câte m-au informat și pe mine specialiștii. Pe scurt, dacă mâine avem PCR-ul nu se fac mai mult probe. Dar nu mai avem rezultatul în 12 ore, ci în 4. Ceea ce, bineînțeles că este important. Este foarte bine pentru cei care sunt în spital și sunt suspecți. Pentru că toți suspecții sunt considerați pozitivi și doar după ce vine rezultatul testului negativ, schimbăm procedura. Cu alte cuvinte, cu cât rezultatul este mai rapid, cu atât se simplifică și procedurile celor din spital. Însă pentru cei carantinați, situația nu se schimbă foarte mult”. Prefectul ne-a mai spus că nu știe exact câți brăileni au fost testați până în prezent, testele fiind făcute conform procedurilor existente. ”Cifra nu o știu, dar s-au făcut toate testele de care a fost nevoie. Ideea este în felul următor: se face o anchetă epidemiologică restrânsă sau extinsă de la caz la caz. Toți cei din ancheta restrânsă se testează, ceilalți sunt doar monitorizați”, ne-a explicat Boboc.
Procedurile explicate de Direcția de Sănătate Publică Brăila
Spre deosebire de prefect, conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila ne-a declarat că în prezent toate testele pentru COVID-19 care se fac pe raza județului nostru sunt trimise pentru analize la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din București, nu și la Institutul ”Cantacuzino”, iar rezultatele sosesc relativ rapid.
”În momentul de față fluxul este relativ normal. Probele care se recoltează astăzi se trimit imediat la București, chiar dacă este și o singură probă, și intră în procedurile de lucru și, de regulă, a doua zi primim rezultatul. A doua zi în cursul zilei, nu avem o oră stabilită. Relativ rapid avem rezultatul. Au mai fost momente când au fost mici întârzieri dar s-a motivat de faptul că la un moment dat era un volum mai mare de lucru și la nivelul Insitutului «Matei Balș», dar asta era mai la început. Acuma de regulă ceea ce trimim astăzi ne vine a doua zi rezultatul”, ne-a explicat Gabriel Ciochină, directorul DSP.
Întrebat câte testări se fac pe zi, directorul DSP Brăila nu ne-a putut oferi o cifră exactă deoarece totul depinde de numărul de persoane cu simptomatologie respiratorie care apar. Acesta ne-a precizat însă că de la începutul pandemiei de coronavirus și până joi, 9 aprilie, la Brăila au fost testate 249 de persoane, cei care manifestau simptome specifice infecției cu COVID-19 și persoane cu care suspecții au intrat în contact.
”Testăm în funcție de ceea ce impune metodologia în vigoare. Nu se testează orice persoană. Se testează conform metodologiei. Metodologia este publică, medicul epidemiolog stabilește persoanele de la care se iau aceste probe pentru a fi testate. Se iau probe de la persoanele simptomatice, de la contacții persoanelor simptomatice, care se izolează la domiciliu 14 zile și în situația în care apare simptomatologie atunci se va testa. Aceasta este metodologia în vigoare. S-au testat inclusiv cei care erau internați în spitale și aveau simptomatologie respiratorie, în urma deciziei medicului, că totul este și la inițiativa medicului, nu numai la inițiativa DSP. S-au luat testele și s-au trimis intitutului pentru a fi analizate. Au fost testați medici care au rezultat din anchete epidemiologice”, ne-a mai declarat acesta.
Gabriel Chiochină ne-a spus că în prezent se lucrează la protocolul de colaborare între DSP Brăila și DSV Brăila pentru analiza testelor COVID-19 în județul nostru.
”La nivelul DSV se fac amenajările acelui spațiu că ei dețin aparatul. La acest aparat mai trebuiesc achiziționate o serie întreagă de alte echipamente. În momentul de față este trimis draftul de protocol la nivel de DSV, urmează să fie semnat, în momentul în care finalizează lucrările abia atunci o să putem să trecem mai departe. Trebuie să avem un laborator total dotat iar pentru asta trebuie ca și de la nivelul DSV să știm ce ni se pune la dispoziție ca să știm cu ce venim în plus. Și la laboratorul care se amenajează la Spitalul Județean există evaluare făcută. În momentul în care o să începem testările o să se audă. Va fi și o perioadă de testare a aparatului, de calibrare a acestuia. Faptul că se va testa la Brăila ne va ajuta să eliminăm timpul de transport. Ar merge mai rapid”, a spus șeful DSP Brăila.
Precizăm că până ieri, 10 aprilie, la nivelul județului nostru erau 15 cazuri confirmate, din care 3 deja s-au vindecat. Din cele 15 cazuri confirmate, 3 cazuri sunt persoane care desfășurau activitate în Galați, dar cu domiciliul pe raza județului Brăila și tot în interiorul acestor 15 cazuri se mai găsesc și cei care au fost depistați pozitivi din anchetele epidemiologice în legătură cu cazurile confirmate.