Din ciclul "comuna primitivă e cu noi!" - nici bine nu a fost demarată amenajarea de primăvară a spaţiilor verzi, nici bine nu au fost puse la punct câteva canalizări moderne, că unii brăileni au simţit brusc nevoia furtului şi vandalizării. Prin urmare, îmbătaţi probabil de atmosfera duhovnicească a Săptămânii Mari, au pus mâna pe ustensile şi au trecut rapid la acţiune, înfigându-se la rădăcina unui copac sau înfruptându-se din "tezaurul" capacelor de canalizare. "Aţi văzut că am reuşit să furăm un arbust de pe Griviţa. Problema nu este să punem arbustul la loc, ci modul în care înţelegem să avem grijă de un efort al nostru, al tuturor. De exemplu, la kilometrul 10, pe un proiect finanţat de FRDS, am făcut o canalizare modernă, cu pompă, cu tot ceea ce trebuie. După trei zile, s-au dus să fure ceva din interiorul canalizării. N-au putut să fure, drept care au desfăcut, au smuls, au săpat. Vom vedea cât este paguba. Problema este că staţia aceea cu pompă nu mai funcţionează, iar în zilele de Paşti a trebuit să tragem toată apa cu vidanja", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Aurel Simionescu.
"Am ajuns să sudăm capacele de canalizare"
Edilul-şef a punctat că, în ceea ce priveşte comerţul cu capace de canalizare, are de gând să aplice punctelor de colectare a materialelor feroase acelaşi tratament ca şi în cazul magazinelor de etnobotanice: "Noi trebuie să acţionăm mai mult, să facem demersuri şi cu Poliţia Locală şi cu Poliţia Naţională - aşa cum am făcut şi pentru cei cu etnobotanicele -, pentru că sunt cei care fură, dar sunt şi cei care primesc materialele acestea feroase sau neferoase. Am ajuns să sudăm capacele de canalizare pe Carantina, ca să nu mai dispară. Nu se poate aşa ceva! Capacele alea nu le ia cineva acasă, ca să le stocheze sau să le ascundă în pământ. Le sparg, apoi le duc la vânzare! Am înţeles că le duc undeva pe la Smârdan, ca să nu-i prindă la Brăila".
O altă "practică" primăvăratică a unor anumiţi cetăţeni ai urbei o reprezintă şi devastarea păturii de flori. În acest sens, Simionescu a explicat că nu se poate ajunge într-o situaţie absurdă, în care să fie nevoie să pună de strajă câte un poliţist la umbra fiecărui copac ori a fiecărui trandafir din oraş. "De asemenea, am avut probleme în legătură cu trandafirii şi cu pomii pe care îi plantăm, şi la Catedrală şi în Grădina Publică. Nu putem să punem câte-un poliţist lângă fiecare pom! Am tot pus patrule, şi pe Griviţa şi prin alte zone... Nu se poate aşa ceva! Cu banii pe care-i dăm acelor poliţişti, mai puneam încă o sută de pomi", a conchis primarul.