* la Spitalul Județean de Urgență Brăila cele 10 paturi Covid la ATI sunt deja ocupate * în ceea ce privește noile dispoziții ministeriale privind organizarea unor zone pentru copii în secțiile Covid, la Brăila încă nu sunt motive de îngrijorare * mai exact, nu sunt copii internați pe secția Covid, dar au fost pregătite totuși 5 paturi și pentru astfel de pacienți * „nu trebuie să instaurăm panică, dar eu zic că mai bine să fim pregătiți în plus, pentru orice eventualitate”, declară chirurgul Dragoș Voicu, purtătorul de cuvânt al SJU
Toate cele 10 paturi pentru Covid din cadrul secției de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) sunt deja ocupate. Există însă și o veste foarte bună: la SJU Brăila încă nu sunt copii internați cu Covid - 19, așa cum se întămplă în alte spitale din țară. Conducerea spitalului brăilean pregătește, totuși, în secțiile Covid, și zone destinate copiilor, conform noilor dispoziții ministeriale, după cum ne-a informat medicul primar Dragoș Voicu, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești. Contactat telefonic și întrebat cum vede toate aceste pregătiri pentru valul 4, medicul ne-a mărturisit că, deși par ”puțin exagerate”, este bine totuși ca spitalele să fie pregătite pentru ce e mai rău, ca să nu fie luate prin surprindere. În acest sens, chirurgul ne-a informat că pentru zona de copii în secția Covid a fost alocat un număr de 5 paturi. ”Da, ni s-a spus să pregătim paturi și pentru copii. Copii nu avem în spital cu Covid. Chiar am transmis recent situația asta la minister. Avem, totuși, alocate 5 paturi în secția Covid, pentru copii. Deocamdată atât. Măsurile se iau pas cu pas. La ATI sunt 10 locuri și sunt ocupate toate în momentul acesta. Cazuri Delta, nu știu să vă răspund la întrebarea asta. Legat de pregătiri, părerea mea e strict personală. Toate pregătirile acestea de la nivel național pot părea puțin exagerate, în sensul că nu trebuie să instaurăm panică, dar eu zic că mai bine să fim pregătiți în plus, pentru orice eventualitate. Nu se știe, totul evoluează rapid, într-un mod particular. În alte țări e mai rău. Deocamdată la noi, în Brăila, nu e foarte rău, dar în ultima săptămână a crescut foarte mult numărul de cazuri. (...) Deci părerea mea, mai bine să fim precauți, nu să instaurăm dictatura medicală, cum au numit-o unii, dar nici să tratăm problema asta ca pe o răceală banală, ca un simplu guturai. Pentru că au fost victime... Eu mi-am pierdut mama de Covid, deci...”, ne-a declarat medicul primar Dragoș Voicu, chirurg generalist la Spitalul Județean de Urgență Brăila și, totodată, purtătorul de cuvânt al unității spitalicești.
Poate că situația nu ar fi fost critică la SJU Brăila dacă unitatea nu s-ar mai fi confruntat cu un deficit major de medici în plină pandemie. Din păcate, încă există această problemă. ”Da, încă e deficit. Pe aproape toate secțiile e deficit de medici. Dacă întrebați de ATI, aici sunt 2 medici la corpul B, 2 la corpul D și 5 la la corpul A, dar doar 6 sunt disponibili și pentru secția Covid, pentru că restul sunt pensionari și nu poți să-i expui, să-i implici în Covid”, a mai spus chirurgul Dragoș Voicu.