Mergi la conţinutul principal

La Brăila, dezinfectanţii nu prezintă pericol!

E oficial. Şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a folosit şi foloseşte substanţe dezinfectante din categoria celor reclamate a fi prea slabe sau neexpertizate pentru a combate şi preveni infecţii nozocomiale (intraspitaliceşti) dintre cele mai grave. În perioada sărbătorilor, probele-martor au stat la incubat, iar rezultatele sunt negative.
Scandalul dezinfectanţilor - "apă chioară" din spitalele româneşti, tratat jurnalistic de către ziariştii de la "Gazeta Sporturilor", are pe fond tragedia "Colectiv" şi vine să arate deficienţele unui întreg sistem, un sistem care a dus, cel puţin în situaţia din capitală, la moartea a 64 de tineri, între care unii ce au contactat infecţii din spital.
La nivel de Brăila, nu se poate nega faptul că, de la începutul anului şi până acum, nu există secţie din spital în care să nu se fi înregistrat măcar o suspiciune de infecţie nozocomială.
Cu risc sunt, evident, secţiile de infecţioase, chirurgia, secţiile de arşi, departamentele de genul UPU, toate acelea care au cumva legătură cu traumatismele, plăgile, rănile deschise.
Există însă garanţii că la Brăila nu s-ar fi înregistrat decese sau infecţii majore în secţii din cauza nozocomialelor.

Infecţiile intraspitaliceşti, de nebăgat sub preş

"Totuşi, nu se poate vorbi despre infecţii nozocomiale grave, cu piocianic sau alte asemenea. Vorbim despre infecţii intraspitaliceşti obişnuite la nivelul unei unităţi ca a noastră", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.
Din aceeaşi sursă am mai aflat că în urma scandalului privind substanţele dezinfectante prea slabe pentru a preveni şi/sau combate infecţiile respective, Ministerul Sănătăţii a recomandat şi Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila să efectueze controlul microscopic pentru substanţele respective.
"Este vorba despre cinci substanţe vizate. Noi avem din gama amintită două săpunuri antibacteriene, două substanţe de dezinfecţie tegumentară şi una pentru pavimente. S-a realizat imediat depunerea şi s-au ridicat probe, de pe mâini, spaţii, suprafeţe pe care s-a realizat dezinfectarea cu acele substanţe. Probele s-au pus la incubator la laborator. Nu la noi, la Medcenter, că noi nu avem servicii de laborator. Aceste probe au fost reanalizate după 48 de ore de la incubare, iar rezultatele au ieşit negative", ne-a explicat dr. Mihail Iugulescu, directorul general al SJU.
Practic, substanţele respective sunt folosite în toate unităţile din România, tocmai fiindcă acestea sunt prezentate ca atare şi ambalate corespunzător.
"Noi le-am luat ca antiseptice, nu se poate pune la îndoială calitatea unui produs atâta vreme cât acesta are menţiuni - asemenea medicamentelor - că este steril, antiseptic. De fapt, produsul e ca şi fiola de medicament, nu putem să ne punem problema că nu ar fi antiseptic...", a mai spus dr. Mihail Iugulescu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro