Reprezentanţii Ministerului Finanţelor au anunţat luni seara sindicaliştii din educaţie că trebuie să aleagă între salarii îngheţate şi disponibilizarea a 5% din personal. Această măsură vine în contextul în care bugetul Educaţiei s-a diminuat cu 811 milioane de lei, în urma rectificării. La nivel local ar putea fi vorba de aproximativ 300 de persoane. Conform negocierilor de până acum, salariile din învăţământ ar fi trebuit să crească în 2009 cu 5%.
La nivelul judeţului Brăila sunt încadraţi în sistem aproximativ 6.000 de angajaţi, ceea ce ar însemna disponibilizarea a 300 de salariaţi. Inspectorul şcolar general Viorel Mortu a apreciat că asemenea disponibilizări nu pot fi discutate decât după 15 iunie şi atunci cu riscul de a încălca multe norme europene la care s-a aliniat învăţământul românesc în ultimii ani. Drept urmare, i se pare puţin probabilă varianta disponibilizărilor. Concret, disponibilizări de cadre didactice ar putea fi făcute prin mărirea numărului de copii la clasă sau grupă, prin mărirea normei didactice sau prin schimbarea programei şcolare.
Când au auzit variantele venite din partea Ministerului Finanţelor, sindicaliştii din educaţie au suspendat negocierile duse pe Contractul Colectiv de Muncă şi au anunţat din nou că deschid conflictul de muncă, adică iarăşi examenele naţionale sunt în pericol.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat luni seara că nu este de acord cu această rectificare negativă a bugetului ministerului pe care-l conduce şi a atras atenţia sindicatelor că cele două variante ale Ministerului Finanţelor nu sunt decât propuneri.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.