"Ar trebui făcută o remaniere, pentru că, în general, remanierea reînnoieşte încrederea populaţiei, atâta câtă mai e, în actul de guvernare. Şi atunci e necesară, mai ales când ai perioade grele. Urmează acum bugetul, care nu va fi deloc, deloc uşor. Un buget care are ca principali indicatori o creştere economică previzibil un pic mai mare decât 1,1 şi ceva în cel mai fericit caz, dar poate fi şi negativă. Şi un deficit bugetar de maxim 3. Deci, pe un asemenea buget ai nevoie de o remaniere profundă, pentru creşterea încrederii în actul de guvernare", este de părere Lăzăroiu.
El atrage atenţia asupra susţinerii din partea majorităţii a unui buget "la fel de strâns, poate chiar mai strâns" decât cel din 2011. "Parlamentarii UDMR au cerut în cor acum două săptămâni creşterea salariilor bugetarilor şi creşterea pensiilor", spune fostul ministru, adăugând că au existat şi oameni din PDL "care le-au ţinut isonul".
"Avem un deficit uriaş la fondul de pensii", afirmă Lăzăroiu
"Deci, şi cu actuala majoritate ne punem mari semne de întrebare dacă poate fi susţinut în Parlament un buget cu o creştere de 1% optimist şi cu deficit de 3%", avertizează Lăzăroiu, acuzând presiuni "foarte mari din partea tuturor partidelor din actuala coaliţiei", fie pentru creşterea deficitului, fie pentru sacrificarea investiţiilor.
"Ar fi o nebunie (tăierea banilor de la investiţii - n.r.), ar fi o iresponsabilitate majoră să faci asta, în condiţiile în care îţi creşte somajul la anul şi ai nevoie de locuri de muncă. La anul, coaliţia la putere se luptă de fapt cu şomajul, nu cu pensiile şi salariile, care de bine, de rău, se dau, aşa cum sunt. Inflaţia a scăzut foarte mult, puterea de cumpărare e relativ conservată. Nu aici e problema. Problema e că n-am restructurat încă tot aparatul bugetar şi că avem un deficit uriaş la fondul de pensii", susţine fostul ministru al Muncii.